Romanii continua sa aiba incredere in Uniunea Europeana, desi numarul celor care sunt de parere ca tara se indreapta intr-o directie gresita s-a dublat in ultimele sase luni, ajungand de la 18 la suta la 34 la suta, potrivit ultimului Eurobarometru al UE.
Peste 60 la suta din romani se declara increzatori cu privire la Uniunea Europeana, plasandu-se pe locul al treilea, dupa Suedia si Danemarca, indica ultimul Eurobarometru care a testat starea de spirit a europenilor in toamna anului 2008. In schimb, numarul romanilor care cred ca tara se indreapta intr-o directie gresita aproape s-a dublat fata de primavara anului 2008. Sociologul Dumitru Sandu crede ca acest lucru "se poate interpreta si ca un semn de nemultumire fata de situatia institutionala", tinand cont ca sondajul a fost efectuat in perioada preelectorala.
Spre deosebire de primavara anului 2008, nivelul optimismului romanilor fata de viata personala a inregistrat o scadere considerabila. Astfel, daca in primavara 44 la suta din romani sperau ca vor trai mai bine in urmatorul an, in toamna, numai 29 la suta mai credeau acest lucru.
Sociologul Dumitru Sandu, coordonatorul pentru Romania al Eurobarometrului, considera ca, din martie pana in octombrie 2008, s-a putut observa "un cutremur social de gradul 10 la nivelul starii de spirit". Mai mult, sociologul a atras atentia ca, in prezent, optimismul romanului de rand ar fi mult mai redus decat in toamna trecuta: "In Romania, nu am avut in octombrie 2008 reactie la criza, ci numai reactie la anunt de criza. Acum am avea reactia la criza efectiva".
In acelasi timp, s-a redus si optimismul legat de locul de munca. Astfel, 28 la suta din romani considera ca situatia locurilor de munca va fi mai proasta – cu 4 la suta mai mult decat la inceputul anului 2008. Romanii erau in octombrie 2008 printre cei mai putin ingrijorati cetateni din UE din acest punct de vedere.
In schimb, la nivelul UE numarul celor care cred ca situatia locurilor de munca se va inrautati a crescut cu 14 procente, de la 39% la 53%, una dintre cele mai ingrijorate tari fiind Ungaria, cu 70 la suta. Romanii mai sunt preocupati in proportie de circa 60 la suta de plata taxelor lunare, iar 30 la suta sunt preocupati de scaderea puterii proprii de cumparare.
In aceste conditii, Eurobarometrul arata ca mai putin de jumatate din romani se declara multumiti de viata lor, in timp ce la nivelul UE procentul ajunge la aproape 80 la suta.
Studiul a luat in calcul si perceptia fata de emigrare, respondentii fiind intrebati daca, in opinia lor, copiii din tara lor ar avea o viata mai buna daca ar emigra. 37 la suta din romani cred ca "e bine sa emigreze copiii", in timp ce britanicii si irlandezii au raspuns in cea mai mare masura pozitiv la aceasta intrebare. In ceea ce priveste Romania, Eurobarometrul mai indica o mutare a polului saraciei din Moldova in Oltenia, lucru explicat de Dumitru Sandu prin faptul ca "Oltenia s-a miscat mai greu la plecarea din tara".