24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialUrmeaza 20 de luni de cautari!

Urmeaza 20 de luni de cautari!

Nationala feminina de baschet a Romaniei a incheiat turneul de baraj pentru mentinerea in elita baschetului european cu victoria de pe teren propriu, 71-66, in fata reprezentativei Marii Britanii. Desi, indiferent de rezultat, nu aveau cum sa mai retrogradeze, baschetbalistele noastre s-au luptat pentru a se impune in fata adversarelor, pentru care infrangerea a insemnat caderea in divizia secunda continentala. "Britanicele au incercat sa ne surprinda, abordand o cu totul alta formula decat in partida din tur (n.r. – pe care Romania a castigat-o cu 75-71), iar meciul a fost extrem de dificil, chiar daca n-au reusit sa ne conduca niciodata.

Cum reuseam sa ne desprindem la 10-15 puncte, cum se apropiau la 2-3", a marturisit ieri Carmen Tocala, presedinta FR Baschet. Reprezentativa noastra a incheiat turneul pe prima pozitie, pe care s-a instalat de altfel de la inceput si, alaturi de Finlanda, a doua clasata, a ramas in Divizia A europeana. Marea Britanie si Bosnia-Hertegovina au retrogradat.

Pentru nationala feminina de baschet a Romaniei greul abia incepe, deoarece pe langa faptul ca nu are antrenor dupa retragerea lui George Mandache, dar si a "veteranelor" Zvetlana Dragusin si Monica Brosovschi, cele mai "batrane" componente au ramas Florina Pascalau, Andra Mandache si Cristina Ciocan, care abia implinesc 27 de ani. "Va fi dificil sa realizam schimbul de generatii, tinand seama ca majoritatea componentelor lotului de senioare evolueaza la nationala de tineret. Am incercat in vara (n.r. – cand Romania a ratat calificarea la turneul final al CE) sa reintinerim din mers echipa, dar a fost foarte greu. Acum avem la dispozitie  mai bine de un an pana la prima competitie a senioarelor (n.r. – primul meci din campania de calificare la turneul final al Campionatului European are loc in iunie 2010) si speram ca pana atunci sa reusim sa refacem echipa.

 

Marele nostru castig la acest turneu de baraj este ca dintre jucatoarele foarte tinere, cateva au demonstrat maturitate in meciurile senioarelor. Ma refer in primul rand la Anita Mezaros si Alexandra Uiuiu", a precizat Carmen Tocala.
Absenta unui antrenor la nationala de senioare a Romaniei nu o sperie pe sefa FRB. "Vom relua in discutie problema aducerii unui antrenor la finalul acestui an, pentru ca abia in 2010 se va reuni nationala mare. Pana atunci, deoarece majoritatea componentelor lotului de senioare evolueaza inca la reprezentativa de tineret, coordonata de Madalin Popa, se vor pregati in continuare sub indrumarea acestuia", a precizat Carmen Tocala.

In alta ordine de idei, din cauza ca a refuzat in doua randuri sa raspunda convocarii la nationala, in cateva zile conducerea FRB va face demersurile oficiale la forul european de baschet pentru suspendarea Ancutei Stoenescu din meciurile pe care KV Imperial AEL, echipa cipriota la care activeaza, le va sustine in cupele europene.

» La finalul intalnirii dintre Romania si Marea Britanie, Monica Brosovschi si Svetlana Dragusin, doua dintre cele mai valoroase jucatoare de baschet ale noastre, si-au anuntat oficial retragerea de la nationala. In afara de trofeele si diplomele oferite de sefii FRB si MTS, cele doua sportive au primit si cate un laptop performant.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă