Barack Obama devine astazi cel de-al 44-lea presedinte al SUA, ceremonia de investire a primului presedinte afro-american atragand la Washington un numar-record de doua milioane de vizitatori care au tinut sa asiste la acest moment istoric. Sub administratia lui Barack Obama, relatia strategica dintre SUA si Romania va functiona in cel mai fericit caz la fel ca pe vremea lui Bush, spun analistii. Pozitia strategica a Romaniei la Marea Neagra si ajutorul dat in zonele de conflict sunt atuuri peste care America nu poate trece.
Unii analisti spun insa ca relatia cu Romania va ajunge un "element secundar" si ca va fi ultima grija a lui Obama. In lipsa unui secretar de stat expert pe aceasta zona, asa cum era Condoleezza Rice, Romania ar putea ramane pe agenda lui Obama numai prin prisma unor demnitari care au avut de-a face cu extinderea NATO.
"Fata de Rusia, politica americana va fi impaciuitoare, ceea ce nu este incurajator pentru Romania, care va ramane un element secundar in politica SUA", explica profesorul Michael Radu, expert al Institutului de Politica Externa din Philadelphia. Pe de alta parte, consilierul prezidential pe probleme de aparare Iulian Fota considera ca nu exista motive pentru care "sa ne facem griji ca o data cu instalarea lui Obama relatia cu Romania se va schimba.
Avem o relatie strategica si e nevoie de motive foarte serioase pentru a schimba asa ceva". Fota aminteste ca mai multi demnitari din administratia Obama sunt familiarizati cu extinderea NATO si cu rolul jucat de Romania in Alianta, printre acestia aflandu-se vicepresedintele Joe Biden sau ministrul Apararii, Robert Gates.
Instalarea oficiala a noului presedinte american Barack Obama la Casa Alba nu va aduce cu sine o schimbare radicala si imediata a relatiei strategice pe care Statele Unite o au cu Romania. Pozitia privilegiata a Romaniei la Marea Neagra, scoasa in evidenta de fostul presedinte George W. Bush la Summitul NATO de la Bucuresti, dar si rolul vizibil pe care il joaca in Alianta, prin sprijinirea cu trupe a misiunilor internationale din Irak si Afganistan, vor ramane criterii pentru care Romania nu va fi un stat oarecare pe agenda Americii. Totusi, profesorul Michael Radu, expert al Institutului de Politica Externa din Philadelphia, spune ca situatia din perioada Bush a fost "oarecum unica, dat fiind ca fostul secretar de stat Condoleezza Rice este experta in Europa de Est". In comparatie, Hillary Clinton, noul secretar de stat american, "nu este nici experta, nici interesata in mod deosebit de problemele est-europene".
Profesorul socoteste ca Barack Obama va fi prea interesat de economie ca sa acorde atentie politicii externe in general. "Fata de Rusia, politica americana va fi impaciuitoare, ceea ce nu este incurajator pentru Romania, care va ramane un element secundar in politica SUA", mai explica Michael Radu.
Pe de alta parte, consilierul prezidential pe probleme de aparare Iulian Fota considera ca nu exista motive pentru care "sa ne facem griji ca o data cu instalarea lui Obama relatia cu Romania se va schimba. Avem o relatie strategica si e nevoie de motive foarte serioase pentru a schimba asa ceva". Fota aminteste ca mai multi demnitari din administratia Obama sunt familiarizati cu extinderea NATO si cu rolul jucat de Romania in Alianta, printre acestia aflandu-se vicepresedintele Joe Biden sau ministrul Apararii, Robert Gates.
"Ca o adminsitratie poate avea alte di-rectii de actiune este altceva. E clar ca Obama va folosi mai mult forta diplomatiei. Dar cum poti sa ignori o regiune ca Marea Neagra cand declari Afganistanul regiune strategica, iar drumul tau trece pe acolo?", spune Fota.
Directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, analistul Iulian Chifu, se bazeaza si el pe "echipa pragmatica" a lui Obama si nu crede ca vor exista rupturi sau schimbari bruste in relatia Romaniei cu SUA. "Singura schimbare va tine de imagine. Are loc o migratie de la ideea de Marea Neagra la ideea mai larga a acestei regiuni alaturi de Marea Caspica. Acest lucru are relevanta pentru proiectele de energie, dar si pentru domolirea asperitatilor cu Rusia", spune Chifu.
Analistul Cornel Codita spune ca nu este de asteptat ca relatia SUA cu Romania sa se schimbe in primul an al administratiei Obama, din simplul motiv ca "dosarele sunt preluate intr-o ordine care tine de strategie si de urgenta. Ce arde este luat mai intai. Romania nu este printre primele griji ale SUA".
Trupele nord-atlantice din Irak si Afganistan si proiectul gazoductului Nabucco, doua subiecte care intereseaza direct Romania, nu vor suferi schimbari majore sub Obama, spun analistii. "SUA vor continua retragerea trupelor si Romania se poate retrage oricand, fara implicatii in relatiile bilaterale. Pe de alta parte, se vor trimite trupe aditionale in Afganistan, iar europenii, deci si Romania, vor fi presati sa isi majoreze contributia", explica Michael Radu. Cornel Codita spune ca Bush i-a lasat, practic, mostenire lui Obama retragerea trupelor din Irak, iar "el are pe masa solutia". Iulian Chifu adauga ca "Afganistan a devenit noul punct fierbinte si acolo se vor muta atentia si trupele SUA".
In ce priveste proiectul Nabucco, menit sa evite Rusia in furnizarea de gaze catre Europa, "probabil ca noua administratie va fi foarte activa in a incuraja proiectul, insa totul va depinde de realitatea faptului ca europenii nu au o pozitie solida si unica", spune Michael Radu. Chiar daca tema energiei nu a fost inca abordata direct de Barack Obama, "SUA nu vor pune ca prioritate Nabucco, pentru ca din punctul lor de vedere acest proiect nu este lipsit de dificultati", crede Cornel Codita.