De astazi, convorbirile telefonice, SMS-urile si e-mailurile romanilor vor fi inregistrate de furnizorii de servicii de comunicatii electronice si stocate timp de sase luni, pentru a putea fi puse, daca este cazul, la dispozitia procurorilor, daca au aprobarea unui judecator. Aceste prevederi sunt reglementate de Legea nr. 298/2008.
Comisia Europeana a somat Romania sa adopte legea, dupa ce termenul de transpunere a Directivei CE specifice expirase inca din septembrie 2007. Legea nr. 298/2008 este, conform expunerii de motive a initiatorului – fostul guvern –, "un instrument valoros" in vederea prevenirii infractiunilor, a cercetarii, descoperirii si urmaririi penale a persoanelor suspecte de comiterea de infractiuni si, in special, a celor implicati in criminalitatea organizata. Legea, per ansamblu, este destul de buna, ne-a explicat directorul executiv al APADOR-CH, Diana Hatneanu, pentru ca este foarte detaliata, prevede cui se aplica, sunt specificate organele de cercetare etc.
"Singura problema care ridica mari semne de intrebare este de ce procedura aceasta nu se aplica si in cazul serviciilor de informatii, acestea urmand sa mearga in continuare pe legislatia proprie, care nu este atat de clara", atrage atentia Diana Hatneanu. Articolul care specifica exceptarea serviciilor de informatii prevede ca, in cazul amenintarilor la adresa securitatii nationale, "organele de stat cu atributii in acest domeniu" pot avea acces la datele stocate pe Legea 298 "in conditiile stabilite prin actele normative ce reglementeaza activitatea de realizare a securitatii nationale".
Legea ii obliga pe operatorii de telefonie fixa si mobila – Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote, Zapp etc. – sa stocheze numarul de telefon al apelantului si al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locatia celui care este apelat, cand a fost facut apelul si cat dureaza convorbirea. In cazul convorbirilor internationale, va fi identificata si celula din care a fost activat serviciul. In cazul SMS-urilor, se va inregistra cine trimite, cui si cand.
Furnizorii de internet sunt si ei obligati sa stocheze, tot pe sase luni, date privind e-mailurile care circula pe teritoriul Romaniei: de unde sunt trimise, data si ora conectarii la internet, destinatarul (adresa IP, numele si adresa fizica a abonatului), data si ora deconenctarii de la internet.