Consumul zilnic de gaze, in Romania, a scazut cu circa 14%, la 53 milioane metri cubi, de la 61,5 milioane metri cubi, cat se inregistra in prima saptamana a anului. In prezent, productia interna de gaze naturale este de 34 milioane metri cubi/zi, iar extractia de gaze din depozite este de circa 19 milioane metri cubi/zi, asigurand astfel consumul national de 53 milioane metri cubi/zi, potrivit unui comunicat al Ministerului Econmiei.
In prezent, consumul de gaze este asigurat pentru toti consumatorii (casnici si industriali), iar productia interna de gaze se mentine la nivelul de 34 milioane metri cubi pe zi, provenind de la Petrom si Romgaz. Ministerul Economiei anuntase in urma cu o saptamana, pe 14 ianuarie, ca din depozite se extrageau 25,4 milioane metri cubi de gaze, asigurand, impreuna cu productia interna de gaze naturale, un consum national de 59,4 milioane metri cubi pe zi.
De asemenea, reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca "centralele termoelectrice pentru care s-a decis trecerea la utilizarea de combustibil alternativ functioneaza la parametri normali, cu incadrarea in reducerile programate ale consumului de gaze naturale". Cantitatile de gaze livrate companiei Holcim Campulung au fost suplimentate dupa ce in urma cu o saptamana fusesera adoptate masuri asemanatoare pentru Kronospan Sebes, Rulmenti Barlad, TMK Resita, Mechel Campia Turzii si Apulum Alba Iulia.
In prima saptamana a anului, consumul zilnic de gaze era de 61,5 milioane metri cubi, din care 34 milioane metri cubi reprezentau consumul populatiei, in conditiile in care 7,2 milioane metri cubi de gaze proveneau din Rusia, prin cele doua statii – de la Isaccea (4,7 milioane metri cubi) si Mediesu Aurit (2,5 milioane metri cubi). Dupa sistarea furnizarii gazelor dinspre Rusia, pe 8 ianuarie autoritatile din Romania au declansat starea de necesitate energetica, luand o serie de masuri precum acoperirea deficitului de gaze din productie interna, trecerea centralelor electrice de termoficare pe un consum mixt de pacura si gaze si reducerea consumului de gaze catre unele mari combinate.