– Rujuri, creioane-contur de buze, chiloti, biscuiti si alte nimicuri. Toate acestea sunt "subtilizate" din rafturile marilor magazine de "sterpelitori de lux".
Sunt oameni, in majoritate, cu studii superioare, care pot sa-si permita achizitionarea contra cost a maruntisurilor pe care le fura. Ei sunt clientii personalului de paza din hypermarketuri si ai camerelor de supraveghere. "Cand le demonstram ca i-am prins, platesc de trei ori produsul. Dar sunt foarte suparati ca i-am prins si arunca vorbe grele camerelor de supraveghere. Doar daca obiectele pe care le fura au valoare foarte mare ii dam pe mana politiei. Pana acum nu am facut-o", a precizat Ana-Maria Porosnicu, coordonatorul unuui hypermaket iesean. Psihologii ii numesc cleptomani, dar ei sustin ca fura din placere sau din deprimare, dar nici unul nu recunoaste ca este bolnav. "Nu ma pot abtine. Mana mi se duce parca singura. Il iau si-l bag pur si simplu in buzunar. La inceput ma faceam rosie toata la fata si simteam ca inima mi-o ia razna.
Dupa aceea, mi-am facut un buzunar special. Nu am fost prinsa decat de doua ori si am platit de trei ori pretul", povesteste o profesoara de 48 de ani care se trateaza la Spitalul Socola, fiind internata, oficial, cu alta boala: depresie. "sterpelitorii" au toti justificari sofisticate, si nu de putine ori este vorba de cate o avocata cocheta, o doctorita eleganta sau o profesoara cu pretentii. Ei spun ca simt o adevarata usurare cand ies din magazin cu un nimic si nu sunt prinsi. "Fac asta cand sunt deprimata si usurarea pe care o simt dupa ce ies din magazin fara sa fiu prinsa imi alunga gandurile negre ce-mi trec prin cap", este declaratia lasata la Politia Comunitara de o avocata care fura de obicei brelocuri, pachete de guma si rujuri. Nu a suferit niciodata vreo condamnare, pentru ca a prezentat certificatele medicale de cleptoman si a achitat obiectele furate cu de trei ori valoarea lor. "Ramaneam uimiti cand, dupa ce le prindeam si le luam la intrebari, ne aratau ca sunt doctorite, avocate, profesoare.
Sunt aranjate si imbracate elegant, de nici nu-ti trecea prin cap ca ar putea fi hoate. Pe unele le prindeam si a doua oara", marturiseste Marian Tudor, care a fost mult timp agent de paza: "Doar un singur pantof a furat, nu o pereche. Era o doamna foarte eleganta si care isi permitea sa-si cumpere orice".
– Singuratici
"Sunt niste singuratici si nu actioneaza niciodata in grup. De regula, pentru ei obiectele furate nu au nici o importanta, maruntisuri fara valoare foarte mare. Conteaza senzatiile, emotiile care decurg din acest act. Furtul este secretul lor intim, cu care se simt bine. si nu vor sa fie tratati sau sa renunte", a precizat Virginia Fortuna, medic primar psihiatru la Spitalul Universitar Socola Iasi.