Doua evenimente recente mai importante au creat pe moment o diminuare relativa a tendintei de depreciere a trendului bursei autohtone datorita, in primul rand, reducerii la 2% a dobanzii-cheie a Bancii Centrale Europene, anuntata de presedintele Trichet, si, in al doilea rand, ca urmare a impulsului minor dat sectorului bancar de Banca Nationala a Romaniei, "ca bunavointa", prin cresterea gradului maxim de indatorare pentru creditele ipotecare, ce va fi stabilit pe baza politicii bancilor.
Si totusi, subiectul "cald" al zilelor noastre (ca investitori) nu este, dupa parerea mea, nici controversa din jurul ordonantei recent respinse de Curtea Constitutionala, nici rezultatele macroeconomice foarte slabe ale SUA, nici masura lui Trichet, ci politica pe care o incearca Rusia fata de tarile din UE cu noile conditii de livrare a gazului natural catre principalii ei consumatori din Est.
Pe de alta parte, in timp ce pretul barilului de petrol a tot scazut chiar sub un nivel asa-zis critic de 40$/baril, in ciuda scaderii productiei zilnice cu cca. 1,2 mil. barili hotarata de tarile exportatoare membre OPEC, iata ca o alta resursa energetica vitala, cum este gazul natural, are tendinta de majorare a pretului, este adevarat, mai mult in aceasta parte a lumii si sub presiunea RosUkrEnergo, intermediarul din Elvetia pentru Gazprom. Contractul cu intermediarul expira in 2011.
Sunt multi teoreticieni care spun ca Romania, ca tara producatoare de gaz natural in zona, ar trebui sa joace un rol important pe aceasta scena si chiar ar putea sa fie angrenata intr-o posibila colaborare, mai mult cu partea estica decat cu cea vestica a Europei, insa nimeni nu face nimic. In acelasi timp si oricat s-ar lauda unele autoritati centrale ca ceea ce producem este suficient pentru asigurarea consumului mediu zilnic al populatiei de cca. 34 mil. m.c., nu trebuie sa neglijam faptul ca ne dorim o crestere economica de cca. 4-5% in anul 2009, iar aceasta nu se poate realiza fara asigurarea resurselor de baza necesare, inclusiv din import. La nivel international, pretul gazului natural depinde de pretul barilului la petrol si se tranzactiona pe 14 ianuarie la 4,970$/contract cu scadenta in februarie 2009 (vezi NYMEX).
In timp ce Romania cumpara gaz natural de la Gazprom prin EUK la pretul aprox. de 370-390$/1000 m.c., pretul real de achizitie din Asia Centrala este de 130-150$/1000 m.c. – mai ieftin cu 40% fata de cel mediu platit de celelalte tari din UE (150-240$/1000 m.c.). In ceea ce priveste calculul pretului gazului natural furnizat consumatorului captiv din Romania, inclusiv populatiei, acesta s-a modificat din anul 2008, astfel incat acesta sa fie cat mai greu de determinat.
Asa ca, in calitate de investitori ai bursei autohtone, gandul ne poarta spre acest sector energetic si in special spre emitentii care isi desfasoara activitatea in domeniul gazului natural (producator sau transportator). Am selectat de aceasta data graficul saptamanal al S.C. Transgaz S.A. (simbol TGN), deoarece fata de pretul din prima zi de listare la BVB (24 ianuarie 2008) aceasta actiune s-a depreciat cu 55,6 % (de la 274,5 la 121,9 lei).
Cifrele nu spun mai nimic daca nu comparam miscarea acestei actiuni cu cea a indicelui bursier BET si vom constata ca: 1) TGN a crescut fata de nivelul minim din 2008 cu 9,32% (121,9/111,5 lei), in timp ce indicele a scazut maxim cu -74,3% (10814/2774 puncte); 2) de cca. 6 saptamani pretul actiunii a intrat intr-un tunel de consolidare cuprins intre minimul de 111,5 si maximul de 130,7 lei; 3) semnalul liniei parabolic SAR este deocamdata de crestere, iar confirmarea oferita de indicatorul MACD este, din pacate, cam timida; 4) avem un semnal usor contrar din partea oscilatorului RSI, care este in zona neutra (34,86), cu o usoara inclinare spre scadere, la care se adauga si o pozitionare a oscilatorului CCI in zona neutra. In acest caz, este foarte dificil de realizat o prognoza fie si pentru un SWING de 5-6 zile deoarece stirile sunt controversate si generatoare de volatilitate. Totusi, putem estima un usor trend crescator in final.
Concluzia: avand in vedere o usoara tendinta a furnizorului rus Gazprom de a creste pretul la gazul natural, combinata cu restrictia stabilita de ANRE de blocare a nivelului pretului, vom constata rezultate mult mai slabe in anul 2009 la emitentul Transgaz si implicit o scadere a pretului actiunii, care poate sa strapunga linia inferioara a tunelului printr-un pullback si sa incerce sa testeze minimele anului 2008 cu atingerea unui prag de suport din zona lui 102,5 lei, ceea ce inseamna o depreciere suplimentara de 8%.