17.8 C
Bucureศ™ti
duminicฤƒ, 6 octombrie 2024
AcasฤƒSpecialSe intoarce "Romania lui Gaita"

Se intoarce „Romania lui Gaita”

Viorel Gaita revine la conceptul care l-a consacrat in anii ’90. Prima TV gazduieste din 16 ianuarie primul episod al seriei, de la ora 21.30.

Emisiunea, al carei titlu a fost modificat din "Lumea…" in "Romania lui Gaita", are o durata de 25 de minute, pastrand insa conceptul de "umor de strada", caruia ii datoreaza succesul. Astfel, fiecare episod va contine farse sau intrebari-capcana adresate oamenilor (cum au fost acelea antologice despre zonele erogene ale Romaniei – raspuns "corect": Vrancea, sau despre actele sexuale necesare, anexate la dosarul de pensie). Insa anii ‘90 sunt una, iar anii din urma altceva (Viorel Gaita insusi s-a aratat uimit de cati oameni stiu acum, de pilda, ce inseamna sepuku si harakiri), iar formatul care a consacrat-o a fost dinamizat "MTV-ist" prin spargerea emisiunii in filmulete de 3-4 minute, despartite prin jingle-uri grafice. "PrimaTV are un public mult mai tanar si ne-am redefinit un pic. In plus, avem in spate Media Factory (casa care produce, printre altele, si Animat Planet – n.red.), foarte conectata la ce se face acum", a declarat pentru Romania libera, Viorel Gaita.

 

Producatorul Marius Toader se arata si el increzator: "Sigur ca exista o concurenta puternica intre televiziuni, dar cred ca in materie de umor piata romaneasca sta destul de prost. Umorul este greu de produs pentru ca sunt putini profesionisti, putini scenaristi, aceiasi actori". Pe langa sectiunea cu intrebarile-capcana, "Romania lui Gaita" a mai pastrat din vechiul format rubricile cu camera ascunsa, precum si farsele facute personalitatilor intr-o sectiune numita "Dialog intrerupt". In cadrul unui interviu, detaliaza Viorel Gaita, se intampla altceva, de pilda, este furat reporterul, iar invitatul este rugat sa continue si se trezeste vorbind singur in fata camerei". O sectiune ingenioasa, in stilul Gaita, este cea de "stiri inventate", in care oamenii de pe strada sunt rugati sa colaboreze cu echipa de filmare ca "sa iasa materialul" la un eveniment tabloid inventat:

 

"Am desenat intai un contur de silueta pe asfalt, iar omului de pe strada i se detalia ca acolo a avut loc un accident, cineva care s-a aruncat de la etaj. Dom’le, era rugat, echipa noastra de filmare a sosit prea tarziu si avem nevoie de un martor ocular al evenimentului, noi iti povestim filmul evenimentului si dumneata il spui in fata camerei. Omul povestea cu lux de amanunte, inventa detalii, prins in propria lui poveste. Un reporter il intreba apoi: «stiti, se pare ca omul nu s-a aruncat de fapt, distanta dintre hotel si unde a cazut e prea mare», iar omul il contrazicea: «Lasa-ma, dom’le, am vazut cu ochii mei»". Un sunet nou au rubricile de improvizatie si, mai ales, "Marea plictiseala TV", aceasta din urma – o sectiune cu iz "alternativ", de televiziune (de)construita in maniera punk – "pe dosul emisiunilor care vor sa faca rating", in cuvintele lui Viorel Gaita:

"Ma asez, de pilda, pe o banca in parc langa cineva si ii spun ca trebuie sa plictisim audienta, sa ducem ratingul mai jos decat TVR Cultural. si e amuzant sa vezi cat de greu inteleg oamenii asta, ce dialoguri absurde se pot naste". Umorul inteligent nu dauneaza nimanui, iar Viorel Gaita crede "foarte tare in umorul de strada".

Veteranul farselor
Viorel Gaita a debutat in televiziune la TVR, in emisiunile "Veniti cu noi pe Programul 2" si "Ceaiul de la ora 5".
La Tele7abc a realizat "Mitica" si "Dialoguri politice", farsele de la "Mitica" fixandu-l ca un reper in entertainmentul acelor ani.
La Pro TV a realizat "Lumea lui Gaita" si "Echipa mobila", pana in 2000, cand a emigrat in Canada, unde a lucrat ca agent de vanzari. S-a intors in Romania anul trecut, realizand "Mistok Show" la Antena 1 si acum "Romania lui Gaita" la Prima TV.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legฤƒturฤƒ cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenลฃial รฎnlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Protest cu mii de oameni la Budapesta รฎn faศ›a sediului televiziunii de stat

Mii de cetฤƒศ›eni unguri au protestat รฎn faศ›a sediului televiziunii publice din Budapesta, cerรขnd un serviciu de presฤƒ independent. Protestul a fost organizat de...

Germania, Franศ›a ศ™i alte state UE fac eforturi pentru a accelera รฎntoarcerea migranศ›ilor รฎn ศ›ฤƒrile lor

ศ˜aptesprezece ศ›ฤƒri europene au cerut Comisiei Europene sฤƒ รฎnฤƒspreascฤƒ regulile UE privind returnarea migranศ›ilor ilegali รฎn ศ›ฤƒrile lor de origine Scrisoarea cฤƒtre Comisia Europeanฤƒ a...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ