Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, ne-a spus ieri ca, in conditiile in care interimatul procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar, se va termina la inceputul acestui an, "trebuie sa avem in vedere un bun raport de tara in februarie si dupa", sugerand in acest context ca din aceasta cauza l-ar pastra pe acesta la sefia DNA. Ministrul Predoiu a mai precizat ca pentru gasirea "cat mai rapida" a unei solutii se va consulta cu procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, dar si cu persoane din cadrul DNA.
Motivatia ministrului pentru pastrarea lui Morar ar fi ca acum nu mai exista "pericolul", prezent in legislatura trecuta, ca Parlamentul sa introduca o lege de desfiintare a DNA daca mandatul lui Morar va fi prelungit.
Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu (foto), se intoarce astfel cu 180 de grade deoarece chiar el este cel care a refuzat sa-i prelungeasca, in august anul trecut, mandatul lui Morar, in ciuda sprijinului de care acesta beneficiaza din partea Comisiei Europene. Din cauza neintelegerilor dintre presedintele Basescu si ministrul Predoiu cu privire la numele noului sef al DNA, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, i-a prelungit de doua ori mandatul lui Morar, acesta ramanand intermar la sefia institutiei. De altfel, ministrul Justitiei a avut propria sa propunere pentru conducerea Directiei: Monica serbanescu, fost consilier al lui Ilie Botos, fost procuror general al Romaniei, lui Morar oferindu-i, in schimb, postul de Inalt Reprezentant al Ministerului Justitiei la Bruxelles.
Cu toate ca plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ aceasta candidatura, ministrul Predoiu a inaintat-o totusi presedintelui Romaniei, care, la randul sau, a respins-o. In legatura cu vechea sa propunere pentru sefia DNA, Predoiu a spus ieri ca pleaca "la drum debarasat de orice prejudecati legate de aceasta. Urmeaza alt moment acum".
In ceea ce priveste schimbarea procedurii de numire a procurorilor-sefi ai Parchetelor, DNA sau DIICOT, Catalin Predoiu a spus tot ieri ca "nu este oportuna cel putin pana la ridicarea mecanismului de cooperare si verificare". La sfarsitul anului trecut, Senatul, la initiativa liberalilor si a social-democratilor, a votat o lege prin care procurorul general si sefii DNA si DIICOT urmau sa fie numiti de CSM, si nu de presedintele Romaniei. Ulterior, Curtea Constitutionala a respins aceasta lege, insa in programul propus pentru anul 2009, noul presedinte al CSM, Virgil Andreies, doreste ca acestia sa fie numiti cu avizul Consiliului.