1.5 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024
AcasăSpecialNoi critici in cazul inchisorilor CIA

Noi critici in cazul inchisorilor CIA

Lansata ieri la Washington, cea de a 19-a editie a raportului Human Rights Watch (HRW) realizeaza o evaluare a practicilor in domeniul protectiei drepturilor omului la nivel planetar si atrage atentia asupra problemelor din peste 90 de tari  descoperite de investigatiile echipelor organizatiei pe parcursul anului 2008. Redam cateva extrase.

Un capitol distinct il constituie criticile recensamintelor romilor din Italia. "Guvernul italian a declarat in 2008 stare de urgenta privind comunitatile nomade in regiunile Campania, Lazio si Lombardia, pentru a opri actele justitiare individuale, inclusiv doua atacuri cu sticle incendiare comise asupra unor tabere de romi in mai si pentru a raspunde ingrijorarii publice manifestate in urma unor crime violente care ar fi fost comise de romi", arata raportul citat. HRW atrage atentia ca starea de urgenta privind romii conferea autoritatilor locale o autoritate speciala prin care puteau organiza recensaminte, amprentari, razii in taberele de romi, avand si dreptul de a le demola. "In iulie a fost initiat un proces prin care se arata ilegalitatea acestor masuri, iar Parlamentul European a adoptat o rezolutie care sa opreasca amprentarile romilor, inclusiv ale copiilor."

Cea mai criticata masura de catre politicienii romani si europarlamentari a fost amprentarea romilor la un recensamant in taberele de nomazi.
Romania este criticata in raport pentru lipsa de progrese in investigarea inchisorilor CIA, documentul atragand atentia ca in Romania "nu s-au inregistrat pasi semnificativi in acest sens", spre deosebire de Polonia, unde, desi au fost luate masuri pentru anchetarea acuzatiilor, investigatiile ar putea sa nu fie suficient de serioase pentru a rezolva astfel de acuzatii de tortura si incalcari ale drepturilor omului.

La nivelul Uniunii Europene, raportul atrage atentia ca procesul imbunatatirii protectiei drepturilor omului a fost blocat in iunie 2008, dupa ce Tratatul de la Lisabona a fost respins de Irlanda si institutiile UE nu sunt in mod explicit obligate sa respecte Conventia Europeana a Drepturilor Omului, spre deosebire de tarile individuale ale UE. Documentul arata ca statele membre ale UE au continuat sa caute moduri de expulzare a suspectilor de terorism, inclusiv prin obtinerea unor asigurari din partea statelor de destinatie ca nu vor aplica torturi sau rele tratamente, in pofida opozitiei curtilor internationale si a organizatiilor pentru apararea drepturilor omului. De asemenea, se pune accentul pe abuzurile comise de unele guverne in lupta lor contra terorismului, inclusiv cele din Franta, Marea Britanie si SUA, si este criticata incalcarea drepturilor femeilor, ale copiilor, refugiatilor, homosexualilor, lesbienelor si transsexualilor.

Cele mai citite

Hezbollah a lovit o sinagogă din orașul israelian Haifa

Armata israeliană a anunţat sâmbătă că o sinagogă a fost lovită de o salvă "semnificativă" de rachete lansate de mişcarea islamistă libaneză Hezbollah asupra...
Ultima oră
Pe aceeași temă