28.1 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSpecialAniversarea lui Eminescu, intre formule festiviste si idei stranii

Aniversarea lui Eminescu, intre formule festiviste si idei stranii

» Prima statuie din Romania ridicata in memoria lui Mihai Eminescu este vandalizata sistematic.
» Primarul Galatiului vrea sa faca un "Muzeu Eminescu" intr-un sexy- club ridicat, ilegal, langa statuia poetului.
» O strada din Galati poarta numele lui "Rica Venturiano", cel care a cerut la politie arestarea poetului.

Cea de-a 159-a aniversare a nasterii lui Mihai Eminescu se va desfasura astazi la Galati, dupa regulile aceluiasi festivism, consacrat prin zeci de ani de practica a autoritatilor galatene in celebrarea formala a unor evenimente publice. Nu va lipsi de la eveniment primarul Galatiului, cu esarfa tricolora, nu vor lipsi depunerile de coroane "bugetare", nici discursurile patetice si vor fi recitate poezii din lirica eminesciana de catre elevi de gimnaziu si poeti locali, luati in seama de edili numai de doua ori pe an, la aniversarea nasterii si la comemorarea mortii lui Eminescu. Primarul Dumitru Nicolae s-a ocupat si in acest an de "scenografia" spectacolului, ordonandu-le celor de la salubrizare sa imbrace in cetina de brad balustradele din jurul statuii lui Eminescu, stalpii si cosurile de gunoi din zona.

 

Acest festivism nu poate ascunde indiferenta autoritatilor. Spre exemplu, in acest an, statuia lui Mihai Eminescu a fost din nou vandalizata, fiind furata pentru a douasprezecea oara "mana cu faclie" a muzei de pe soclul statuii poetului. Autoritatile nu l-au descoperit nici de aceasta data pe hot, iar primarul Nicolae a avut o explicatie bine gandita: "E clar ca Politia Comunitara nu isi face treaba!". Politia Comunitara este insa in subordinea primarului, iar statuia se afla la cateva zeci de metri de un sediu al primariei, Starea Civila. Indiferenta primarului fata de vandalizarea sistematica a statuii lui Mihai Eminescu este agravata si de neglijenta manifestata fata de acest monument al culturii romane. Este, de fapt, prima statuie ridicata in memoria lui Mihai Eminescu. Statuia a fost realizata de sculptorul Friederic Storck, iar meritul inaltarii ei apartine intregii urbe, pentru ca finantarea a fost asigurata printr-o colecta publica organizata la Galati de un comitet condus de publicistul Corneliu Botez.

 

Scopurile colectei erau organizarea unui festival comemorativ, tiparirea unui volum omagial, emiterea unei medalii si "inaltarea unui monument care sa infrumuseteze orasul si sa fie vrednic de cel mai mare poet al neamului". La 16 octombrie 1911, cand a avut loc dezvelirea statuii, au fost prezente la Galati mari personalitati ale culturii romane, care au semnat un document zidit in soclul statuii.

Strada "turnatorului"
Meritul galatenilor de la inceputul secolului XX, de a fi primii care au ridicat o statuie in semn de recunostinta pentru poetul national este umbrit de faptul ca o strada din cartierul galatean Micro 39B poarta numele lui Grigore Ventura, "turnatorul" lui Mihai Eminescu, un personaj care a avut un rol important in declansarea calvarului din ultimii ani de viata ai poetului. Ventura, nascut la Galati in 1840, un scriitor trecut la capitolul "Teatru marunt" din "Istoria Literaturii Romane" a lui George Calinescu, este cel care pe 28 iunie 1883 l-a incuiat pe Eminescu intr-o cabina la Baia Mitrashevschi si apoi a reclamat la politie ca poetul a innebunit, cerand sa fie arestat si dus la ospiciu. Ventura l-a inspirat pe Caragiale, fiind caricaturizat in personajul Rica Venturiano, din "O noapte furtunoasa".

Pe 15 ianuarie 2008, primarul Dumitru Nicolae a explicat ca strada cu pricina nu a primit numele lui Ventura in timpul mandatelor sale, pentru ca s-ar fi interesat cine a fost si ce a facut. Intre timp insa nu s-a intamplat nimic.

»  In acest an, primarul Dumitru Nicolae a lansat o idee stranie pentru celebrarea poetului national. Primaria Galati vrea sa cumpere cladirea unui sexy-club din Parcul Eminescu, ridicata ilegal peste doua toalete publice, iar in acel imobil sa fie infiintat un muzeu dedicat lui Eminescu.

Specialistul
"Tot este bine ca se fac asemenea manifestari. Sigur ca pe masura ce trece timpul ne confruntam cu fenomenul acesta, prin care Eminescu este comemorat numai la datele aniversare, prin aceste formule festiviste care nu ne apropie cu nimic de cea mai potrivita comportare fata de Eminescu, de a-i citi opera. In opinia mea, Eminescu este inca o lectie de invatat si un examen de dat."
Prof. univ. dr. Sergiu Tofan, Facultatea de Istorie sI Teologie a Universitatii "Dunarea de Jos"

Cele mai citite

ROBOR la 3 luni staționează la 5,55%, menținându-se la acest nivel din 3 septembrie

Indicele ROBOR la 3 luni, utilizat pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate de populație înainte de mai 2019, precum și pentru...

Guvernul va aloca încă 15.000 de lei fiecărei familii afectată de inundații

Cu acești bani, oamenii vor putea să-și cumpere electrocasnice sau combustibil pentru iarnă Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, în debutul şedinţei de Guvern,...

Studiu: Trei sferturi dintre contribuabili se plâng că ANAF nu le ia în considerare punctele de vedere în inspecțiile fiscale

Conform unui studiu recent, 75% dintre contribuabilii care au fost supuși controalelor fiscale susțin că ANAF nu a ținut cont de observațiile lor în...
Ultima oră
Pe aceeași temă