Punctul de pensie ar putea creste de la 1 februarie cu noua la suta, sustine ministrul social-democrat al Muncii. Aceasta masura aplicata in plina criza economica, la care s-ar putea adauga cea a cresterii salariilor profesorilor, ar putea insa sa majoreze deficitul bugetar si, automat, inflatia, sunt de parere specialistii.
Ministrul Muncii, Marian Sarbu, a anuntat ieri ca sunt sanse mari ca punctul de pensie sa creasca cu noua la suta, de la 697 lei la 763 lei, incepand cu data de 1 februarie. Cu toate acestea, ministrul Muncii sustine ca pentru aplicarea legii este nevoie de resurse bugetare, principala problema fiind riscul de a se depasi deficitul bugetar prevazut pentru acest an.
Democrat-liberalul Ionut Popescu, fost ministru de Finante, considera ca o astfel de masura "este sinucigasa". In opinia lui Ionut Popescu, marirea pensiilor va avea implicatii mai mult bugetare decat sociale, iar in aceste conditii "deficitul bugetar risca sa ajunga la cer". Pe de alta parte, Liviu Voinea, directorul Grupului de Economie Aplicata, crede ca "este o masura electorala care trebuie respectata".
De altfel, Voinea ne-a explicat ca aceasta crestere nu este exagerata deoarece procentul de noua la suta nu depaseste inflatia si deprecierea leului prognozate pentru 2009. In acelasi sens, deputatul social-democrat Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, ii da tot girul ministrului Sarbu, care "este mult mai informat in ceea ce priveste viitoarea constructie bugetara", deoarece proiectul nu a ajuns inca la Parlament. Cu toate acestea, presedintele Comisiei pentru politica economica recunoaste ca, in cazul in care se maresc si pensiile, si salariile profesorilor, exista riscul sa creasca inflatia, ceea ce ar duce in cele din urma la anularea "in cascada" a majorarilor promise de noua guvernare.
Economistul Liviu Voinea considera, la randul sau, ca pe timp de criza "trebuie protejata puterea de cumparare a oamenilor". De asemenea, deputatul Mihai Tudose crede ca este mult mai importanta protectia cetatenilor din punct de vedere social pentru ca "trebuie sa li se asigure un trai decent". In schimb, Ionut Popescu considera ca sub nici o forma aceasta masura nu ar trebui pusa in aplicare in acest moment si ca "decizia ar trebui amanata cel putin un an pentru ca trebuie observat ce se intampla cu economia romaneasca in acest an".
» Pensiile, intarziate doua zile
Mai multi pensionari din tara si-ar putea primi drepturile cuvenite cu cel mult una sau doua zile de intarziere, din cauza retransmiterii mandatelor de incasare la oficiile postale din tara. Conform Doinei Parcalabu, noul presedinte al Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), mandatele au fost intocmite initial pentru pensii majorate cu 9%, insa acest lucru ar putea intra in vigoare doar dupa 1 februarie.