15.7 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăSpecialPeste 400 milioane de lei din creditele externe, ramase necheltuite

Peste 400 milioane de lei din creditele externe, ramase necheltuite

»  Principalele investitii pentru care banii nu s-au folosit au fost reabilitarea scolilor si a statiei de epurare Glina.

»  Municipalitatea are in banci depozite de 100 milioane de euro pe care le pastreaza pentru "zile negre".

»  Inactivitatea pe partea de investitii, vinovata pentru sumele neutilizate.

Municipalitatea nu a cheltuit peste 400 milioane de lei din creditele externe pe care le-a contractat pentru a realiza investitiile programate pentru 2008. Sumele neutilizate provin, in principal, de la investitii importante cum ar fi reabilitarea scolilor, proiect inceput inca din 2003 si care nu a fost finalizat nici pana acum, si de la statia de epurare Glina a carei constructie a demarat in urma cu 23 de ani. Alte investitii de la care s-au taiat din bani sunt cele de la RATB, Administratia Strazilor si primarie. Oprescu spune ca banii sunt in siguranta, in depozite la banci.

Proiecte intarziate
Din cele peste 400 milioane de lei necheltuiti, 120 de milioane au fost inlocuiti cu alocatii din bugetul local, de unde rezulta o reducere efectiva de 283 de milioane. De la bugetul alocat pentru reabilitarea unitatilor de invatamant au fost "taiate" 68 milioane de lei care provin dintr-un imprumut acordat primariei de Banca Europeana de Investitii. Proiectul de refacere a unitatilor de invatamant a inceput inca din 2003, ar fi trebuit finalizat in 2008, dar este departe de a fi gata. Abia in luna februarie a.c. se vor organiza licitatiile pentru gasirea unor constructori care sa repare aproape jumatate din cele peste 100 scoli incluse in proiect. Din cauza ca lucrarile au trenat, au aparut probleme intre constructori si primarie si s-au reziliat unele contracte, municipalitatea nu a reusit sa cheltuiasca banii programati pentru aceasta investitie.

 

Alt proiect unde lucrarile merg foarte greu este cel referitor la statia de epurare Glina, inceputa in 1986 si la care inca se mai munceste. Aceasta a "pierdut" 30 milioane de lei, bani necheltuiti in 2008,  proveniti din credite acordate de BEI si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Primaria mai are si alte fonduri necheltuite din creditele externe pentru investitii importante, cum ar fi: Pasajul Basarab – 14,5 milioane de lei, artera Doamna Ghica-Bd. Chisinau – 16 milioane de lei, modernizarea Pietei Eroii Revolutiei – 12 milioane de lei, linia de metrou Gara de Nord – 1 Mai-Otopeni – un milion de lei etc.

» Inactivitate
"Partea cea mai complicata o avem tocmai la aceste bugete ale creditelor externe, unde avem o diminuare de 4.000 miliarde de lei (n.r. – vechi); adunate cu cele de la societati si administratii subordonate, avem cam 5.000 miliarde de lei (n.r. – vechi), care vin din cele cinci luni de inactivitate pe partea de investitii", a explicat Mircea Raicu, presedintele Comisiei Economice, Buget, Finante din CGMB. Primarul Oprescu a precizat ca banii sunt in depozite din banci, in valoare de 100 milioane de euro, si acestea vor fi desfiintate doar la nevoie.

Cele mai citite

Mașină lovită de tren în Argeș. Șoferul a scăpat cu viață

Un bărbat de 51 de ani a fost implicat într-un accident grav într-o comună din județul Argeș, după ce mașina sa a fost lovită...

19 candidaturi au fost respinse la alegerile prezidențiale. Doi candidați au fost respinși

Până în prezent, pentru alegerile prezidențiale din 2024 din România, au fost depuse 19 candidaturi, dintre care doar 7 au fost validate de Biroul...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...
Ultima oră
Pe aceeași temă