1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialSocietatea civila cere dezbateri publice pentru Codurile de procedura

Societatea civila cere dezbateri publice pentru Codurile de procedura

Decizia Guvernului de asumare a raspunderii pentru adoptarea proiectelor celor patru Coduri din sistemul judiciar ridica semne de intrebare pentru ca, pe de-o parte, prin adoptarea in bloc a pachetului se trece peste etapa dezbaterii parlamentare si, pe de alta, pentru ca masura in sine nu este necesara in conditiile unei largi sustineri parlamentare, considera reprezentantii societatii civile.

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) protesteaza impotriva deciziei Guvernului de a-si asuma raspunderea pentru adoptarea proiectelor Codului Penal, Codului Civil, Codului de Procedura Penala si al Codului de Procedura Civila, care incalca astfel legislatia privind transparenta decizionala in administratia publica. Asociatia considera ca, prin adoptarea in bloc a legilor esentiale pentru sistemul judiciar, este impiedicata dezbaterea parlamentara, mai ales in conditiile in care Romania se afla inca sub monitorizarea UE, iar multi politicieni au scapat de urmarirea penala tocmai din cauza viciilor de procedura. De pilda, o initiativa legislativa, din 2008, propusa Adrian Nastase a modificat Codul de Procedura Penala.

 

Potrivit acesteia, aparatorul unui inculpat poate asista la toate actele de urmarire penala, nu doar cele care implica prezenta persoanei cercetate, astfel Nastase s-a putut servi de aceasta lege pentru a incerca sa scape de dosarele pe care le are la DNA. De aceeasi parere este si Cristian Pirvulescu, presedintele Asociatiei Pro Democratia, care crede ca "asumarea raspunderii guvernamentale trebuie sa apara doar atunci cand nu exista o sustinere necesara in Parlament, iar acum nu se justifica o astfel de masura". Presedintele Pro Democratia considera "regretabil faptul ca aceste Coduri nu mai sunt supuse dezbaterii", pentru ca "orice decizie, cu cat e mai mult dezbatuta, cu atat cresc sansele sa fie mai buna".

APADOR-CH critica decizia Guvernului Boc, cu atat mai mult cu cat proiectul Codul de Procedura Penala nu a fost supus dezbaterii publice, desi pe site-ul ministerului de resort exista, de cateva luni, "o simpla ciorna de proiect" care se afla "in continua modificare", facand astfel imposibila detectarea formei finale sau a eventualelor erori care s-ar putea strecura in lege. APADOR-CH cere finalizarea procedurii de consultare publica pe marginea formei finale a proiectelor, in vreme ce seful Pro Democratia argumenteaza ca Executivului ii este teama ca "cele patru Coduri vor fi modificate, ceea ce inseamna ca liderii de partid isi cunosc marfa". Pe de alta parte, fostul presedinte al Comisiei Juridice a Senatului Peter Eckstein-Kovacs, in prezent consilier al presedintelui Basescu, crede ca "asumarea raspunderii este o procedura normala", iar "Codurile sunt constructii care au o logica interioara, iar orice modificare ar strica coerenta acestor proiecte.

 

Aceasta este singura motivatie pentru care se foloseste aceasta masura". Aceeasi argumentatie a avut-o si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care declara ca "sigur ca si procedura dezbaterilor parlamentare ordinare ar putea asigura, hai sa spunem, un plus de autoritate democratica Codurilor. Asumarea raspunderii trece direct prin Parlament, nu pe langa Parlament".

Cele mai citite

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Consulatul General al României din Los Angeles și-a reluat activitatea, după incendiile din zonă

Autoritățile locale americane au informat că zona în care se află Consulatul este, în prezent, sigură Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că activitatea Consulatului...

Cel mai mare miting împotriva anulării alegerilor prezidențiale. Ce recomandă Jandarmeria

Manifestația este autorizată și va începe în Piața Universității la ora 12:00, urmând să se încheie, potrivit programului, la ora 23:00 Partidul Alianța pentru Unirea...
Ultima oră
Pe aceeași temă