Mai toate "bunatatile" pe care le luam de pe rafturile magazinelor contin E-uri.
Colorantii chimici sunt cele mai periculoase E-uri care se gasesc in produsele alimentare, avand rolul de a "imbunatati" aspectul acestora, afirma profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare, citat de Libertatea.
E 104 (Galben de chinolina) este "fratele" tartrazinei, tot un colorant galben, extrem de periculos. Se gaseste in sucuri, croissant, produse de cofetarie. Poate provoca alergii, astm, dermatite si sindromul care produce agitatie, denumit ADHD.
E 110 (Galben de portocaliu) se gaseste in foarte multe sucuri, care au aceasta culoare, dulciuri, guma de mestecat. Poate provoca alergii, congestie nazala, astm si disfunctii ale perceptiei gustului.
E 122 (azorubina) este un colorant rosu, raspandit in dulciuri, creme si bauturi de toate felurile. Colorantii rosii se gasesc in foarte multe preparate din carne. Pot provoca numeroase forme de cancer.
E 150 B,C,D (carameluri) este prezent in mai toate dulciurile, bere neagra, dar si in whisky.
E 131 si E 133 (albastru patent V, albastru briliant) sunt coloranti de nuanta albastra, care se gasesc in diferite bomboane, sucuri si, cel mai mult, in guma de mestecat. Produce afectiuni ale cavitatii bucale si are actiune cancerigena puternica.
E 151 (negru briliant) se gaseste in ciocolata neagra. Este un colorant care, in timp, produce cancer.
E 102 (tartrazina) este un colorant galben, care imita culoarea naturala a galbenusului de ou si a portocalelor. De aceea, se gaseste in foarte multe alimente, bauturi alcoolice si non-alcoolice, precum nectarul de culoare galbena, sucuri cu aroma de portocala, este foarte raspandit in lichioruri, fructe si legume confiate, produse de cofetarie, croissant, inghetata, glazuri, creme, biscuiti de culoare galbena, branza topita, produse lactate aromate, icre de peste, supe instant, snackuri pe baza de cereale sau amidon, dar si in numeroase sosuri si maioneze.
Cu alte cuvinte, in mai toate produsele pe care le consumam. Provoaca la copii astm, rinite, urticarie. Cea mai grava afectiune cu care ne putem pricopsi din cauza acestor produse este sindromul de hiperactivitate (ADHD) care se manifesta prin crize profunde de agitatie.