5.7 C
București
joi, 21 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodCaprele negre, vanate de americani

Caprele negre, vanate de americani

» Strainii prefera din ce in ce mai mult sa vina in padurile din judetul Gorj pentru a vana capre negre, mistreti sau fazani. Frumusetea peisajelor si bogatia fondului de vanatoare din Gorj au atras zeci de straini care au parcurs sute si chiar mii de kilometri pentru a ajunge la Runcu, Tismana sau Polovragi.

Orientarea strainilor catre judetul Gorj a inceput in anul 2002, cand Directia Silvica Targu Jiu a incheiat un contract cu o firma comisionara care aduce vanatorii din alte tari. Astfel, an de an, in acest judet au poposit poate chiar peste 200 de vanatori.
In acest sezon, Directia Silvica Gorj a aprobat vanarea mai multor specii de animale, indeosebi mistreti si cerbi. "Sezonul acesta am aprobat pentru vanatoare numeroase animale, o parte fiind deja recoltate. Am obtinut venituri de aproximativ 50.000 euro de la vanatorii straini. Saptamana trecuta, doi americani au vanat in padurile de la munte. Am mai avut de curand doi belgieni, mai multi francezi, italieni si spanioli. Acestia ajung in tarile de origine si le povestesc prietenilor cat de frumos este in Gorj si astfel numarul strainilor creste", a precizat Ovidiu Carstoc, seful Directiei Silvice Targu Jiu.

 

Cu banii obtinuti din aceste vanatori se va plati chiria pentru fondurile de vanatoare care nu sunt in proprietatea statului, se va achizitiona hrana pentru animale si se vor achita salariile paznicilor de vanatoare, hranitorilor si supraveghetorilor.
Numarul strainilor care aleg padurile din judetul Gorj ca loc de vanatoare s-a triplat in ultimii sase ani. Cele mai valoroase trofee recoltate in Gorj pana acum au fost un urs de 486 de puncte, care a costat 14.000 euro si a fost impuscat la Tismana in 2004 de un spaniol, si un alt urs de 463 de puncte, care a fost impuscat la Runcu in 2006 de un belgian. Punctajul CIC este specific evaluarii trofeelor de vanatoare si a fost stabilit de Comitetul International Cinegetic, medalia de aur pentru un trofeu de urs incepand de la 300 de puncte.

Americanii aduc alti americani
Ion Cosleba lucreaza la Directia Silvica Targu Jiu si de ani de zile se ocupa de vanatorii straini care vin in Gorj. "Vanatorii din SUA au batut zeci de mii de kilometri si au stat cateva zile in Gorj. Au ramas foarte incantati de frumusetile pe care le-au intalnit aici. Ii atrage frumusetea peisajelor, sunt pasionati de acest sport si vin an de an aici. Ajung in tarile de origine si le mai povestesc si prietenilor cat de frumos este in Gorj, iar la anul vin mai multi. Avem unii care ne-au spus ca isi vor aduce si sotiile la vanatoare, sa vada cat este de frumos in Gorj. Este vorba despre pasiunea de a face si de a practica asa cum trebuie acest sport. Chiar daca nu au reusit sa impuste ceea ce si-au propus, americanii au plecat multumiti si au spus ca se vor intoarce. Au venit cu avionul, i-am cazat la o pensiune, am organizat vanatoarea.

 

A fost foarte frumos", a precizat Ion Cosleba, angajat al Directiei Silvice Targu Jiu. "A vana capre negre este o provocare pentru ca sunt animale iuti, trebuie sa parcurgi multi kilometri pentru a ajunge la ele. Dar nu este o nenorocire daca mergi la vanatoare si nu impusti nici una, este minunat sa le privesti", a precizat Joe Jakab, insotitorul care promoveaza padurile si vanatul din Gorj in America.
Directia Silvica Targu Jiu administreaza 15 fonduri de vanatoare. Suprafata totala este de 174.000 de hectare. Cota de recolta pentru fiecare fond de vanatoare este stabilita in asa fel incat nu este pusa in primejdie nici o specie de animale, sunt alese exemplarele mai batrane si nu se impusca puii sau femelele. 

 

Meleagurile gorjene sunt promovate chiar de catre americani: Joe Jakab este unul dintre ei. De mai bine de 10 ani ii insoteste pe pasionatii vanatori si a devenit un bun prieten de-al lui Ion Cosleba, vanatorul care organizeaza vacantele americanilor. Joe Jakab vine de 10 ani de zile in Romania, dar de cand a vizitat Gorjul prefera sa ia parte doar la partidele de vanatoare de aici. De trei ani incoace, viziteaza de cate ori poate zona de munte a judetului si de fiecare data vine insotit de alti doi-trei prieteni vanatori.

» Director al Clubului Safari InternaTional
La inceputul lunii noiembrie, unul dintre membrii comitetului director al Clubului Safari International, vanator de o viata, a venit pentru prima data in Gorj pentru a vana. Pasiunea lui Mike Borell este aceea de a vana capre negre. Pana acum a tintit 12 specii de oi si 11 de capre. Cea de-a 12-a specie de capra este capra neagra, trofeu cucerit la Piatra Borosteni, judetul Gorj. Vanatoarea de capre negre este pentru el o provocare. "Sunt animale iuti, trebuie sa parcurgi multi kilometri pentru a ajunge la ele. Dar nu este o nenorocire daca mergi la vanatoare si nu impusti nici una, este minunat sa le privesti", a spus Borell.

» Trofee
Cele mai valoroase trofee recoltate in Gorj pana acum au fost un urs de 486 de puncte, care a costat 14.000 de euro si a fost impuscat la Tismana in 2004 de un spaniol, si un alt urs de 463 de puncte, care a fost impuscat la Runcu in 2006 de un belgian. Punctajul CIC este specific evaluarii trofeelor de vanatoare si a fost stabilit de Comitetul International Cinegetic, medalia de aur pentru un trofeu de urs incepand de la 300 de puncte.

Oana Palos
Oana Palos
Oana Palos, corespondent
Cele mai citite

Cum să alegi cel mai bun sistem de încălzire pentru casa ta

Atunci când te pregătești să construiești o casă, alegerea sistemului de încălzire este una dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua.  Un...

Candidatul asistem

Privind la liota zgomotoasă de candidați la alegerile prezidențiale te încearcă un sentiment de deznădejde. De fapt, deznădejdea e cea care a și făcut...

Primul tren electric nou al României, anulat la doar o zi după debutul în circulație

Incidentul ridică semne de întrebare privind fiabilitatea și întreținerea trenurilor noi Primul tren electric din România în ultimii 35 de ani, Alstom Coradia Stream, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă