24.6 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialBruxelles – un eldorado pentru spioni

Bruxelles – un eldorado pentru spioni

» Spionajul in Belgia a atins un nivel nemaiintalnit de la sfarsitul razboiului rece incoace.

» Serviciile secrete belgiene stiu de multa vreme ca pe teritoriul Belgiei sunt activi un mare numar de agenti straini, nu doar din tari ostile, dar si agenti ai CIA si ai Mossadului.

» Spionii sunt interesati nu numai de NATO si UE, dar si de faptul ca in Belgia functioneaza o serie de firme specializate in tehnologie spatiala, electronica si armament.

In ultimele doua decenii, bruxelles a devenit capitala mondiala a spionajului, un loc in care abunda agenti secreti de pe toata planeta, inclusiv din "tari prietene". In cazul unora dintre aceste tari, activitatea de spionaj a atins un nivel nemaiintalnit de la sfarsitul razboiului rece incoace. Aceasta este concluzia bine documentatei anchete a lui Kristof Clerix, un ziarist belgian specializat in studiul activitatii serviciilor secrete, care tocmai a publicat o carte intitulata "Les Services secrets étrangers en Belgique. En toute impunité?" ("Serviciile secrete straine in Belgia. Fara nici o opreliste?"). Bruxelles a devenit atat de important pentru spionaj, spune Clerix, nu doar pentru NATO si UE, care sunt instalate acolo, dar si pentru faptul ca in Belgia functioneaza o serie de firme specializate in tehnologie spatiala, electronica si armament.

 

Apoi, pe langa institutiile europene si sediul civil al Aliantei Nord-Atlantice (NATO), Belgia mai adaposteste si cartierul general militar al NATO (SHAPE, in orasul Mons), precum si o serie de baze militare, dintre care cel putin una ascunde un depozit nuclear american. Toate acestea fac din "capitala Europei" unul dintre cele mai interesante locuri de pe planeta pentru oamenii din umbra. "Desigur – spune Clerix, care nu are decat 30 de ani si o coafura à la Tintin –, toti acesti agenti actioneaza in ascuns. Toti au nevoie de o acoperire, o slujba care sa le permita sa se apropie de sursele de informatii. Toti au cate o profesiune de fatada, atunci cand nu se imbraca pur si simplu cu o identitate falsa. Fatada cea mai banala este cea de jurnalist. Dupa asta vin in ordine descrescatoare functiile de diplomat, lobbyist si traducator.

 

Daca ne gandim ca in Bruxelles sunt acreditati permanent cel putin 1.000 de ziaristi si corespondenti, cam acelasi numar de traducatori care lucreaza pentru diferite institutii, plus zeci de mii de diplomati, va dati seama de dimensiunile problemei." Intalnirea are loc intr-o cafenea belgiana tipica, printre lambriuri si nori de fum de tigari. El a ales locul intr-un mod aproape conspirational. Il intreb: "Cum stiti ca nu sunt un spion?". "Pai, nu pot sti – raspunde imperturbabil Clerix –, dar asta nu m-ar surprinde." Incepe sa explice care sunt diferitele feluri si categorii de spioni, inclusiv cea mai jalnica, cea alcatuita din agenti secreti ai unor regimuri represive veniti sa-si supravegheze compatriotii care traiesc in Belgia. Este vorba in primul rand de China, tari africane sau din Europa, Bielorusia.

Spionajul nu implica neaparat folosirea unei inalte tehnologii, explica Clerix, chiar daca in cazul spionajului industrial agentii urmaresc in primul rand obtinerea unor secrete tehnologice. Adevaratii profesionisti se ocupa de crearea unor relatii sociale. Nu e vorba de activitati ca in James Bond, ci mai mult de a putea iesi la baut cu unul sau altul dintre oamenii bine plasati de la care s-ar putea extrage informatii. "Daca, de pilda, cineva doreste sa afle cat mai mult despre planurile NATO in legatura cu viitorul fortelor occidentale din Afganistan, atunci acel spion va cauta, de pilda, sa-si inscrie copiii intr-una din scolile frecventate de odraslele inaltilor functionari ai Aliantei sau sa frecventeze anumite cluburi in care vin acestia s.a.m.d." Desigur, nu numai tarile inamice se dedau spionajului.

 

Serviciile secrete belgiene, precum si responsabilii politici locali stiu de multa vreme ca pe teritoriul Belgiei sunt activi un numar de agenti ai CIA si ai Mossadului, si nu intotdeauna din motive militare sau politice. Tarile prietene sunt la fel de active ca si cele inamice in cursa pentru obtinerea unor secrete industriale. Astfel, s-a descoperit recent ca firma belgiana SWIFT, care administreaza transferurile internationale de fonduri, precum si tranzactiile interbancare, si care e situata in Ter Hulpe, langa Bruxelles, le-a permis vreme de ani de zile serviciilor secrete americane sa aiba acces la baza de date a firmei. Tot asa, in urma cu 5 ani, s-a descoperit ca o serie de microfoane ultraperformante fusesera instalate in peretii cladirii securizate Justus Lipsius, unde se tin reuniunile ministeriale ale Uniunii Europene, dar si intalnirile sefilor de stat si de guvern ai celor 27 de state din UE.

Belgia mai este si o placa turnanta a terorismului islamic. De aici au plecat cei doi asasini sinucigasi care l-au omorat pe seful rezistentei afgane antitalibane Ahmed Shah Massud, doi asasini cu pasapoarte belgiene. Tot asa, prima femeie-kamikaze din Irak a fost o belgianca convertita la islam. Multe servicii secrete straine opereaza de altfel in Belgia, cautand sa supravegheze actiunile unor asemenea grupari fundamentaliste.
Cand a inceput tot acest spionaj in Belgia? Belgia a devenit un magnet pentru spioni pe la inceputul anilor ‘60, spune Clerix, cand NATO a trebuit sa se mute de la Paris la Bruxelles. La inceput, majoritatea spionilor, care pe atunci lucrau mai ales prin ambasadele tarilor lor, proveneau din blocul comunist, din URSS, RDG sau Romania. "Au fost cazuri de secretare care lucrau la NATO si care s-au lasat seduse de vanjosi si chipesi diplomati rusi", chicoteste el. "Iata cum cele mai vechi meserii din lume, prostitutia si iscodeala, s-au impletit in cadrul acestor activitati."

Ce se va intampla insa cu toate institutiile internationale instalate la Bruxelles daca Belgia se va scinda in entitati politico-lingvistice diferite, asa cum o doresc nationalistii flamanzi? Ce vor face respectivele institutii? Cine le va pazi si ce vor deveni serviciile secrete belgiene? La care Clerix zambeste: "Serviciile secrete belgiene sunt una dintre putinele structuri care mai tin tara asta inchegata".

Dan Alexe
Dan Alexe
Dan Alexe, corespondent Bruxelles
Cele mai citite

Fragmente osoase descoperite pe un drum forestier din județul Olt

O serie de fragmente osoase, aparent de origine umană, a fost descoperit pe un drum forestier din județul Olt, în apropierea pârâului Dârjov, sâmbătă...

Toamna astronomică deschide porțile spre ora de iarnă

România trece la ora oficială ”de iarnă”, în noaptea de sâmbătă, 26 octombrie, când ora 4.00 devine ora 3.00 Soarele se va afla pe ecuatorul...

3 avantaje ale ghiozdanelor Herlitz pentru copilul tău 

Descoperă trei motive care plasează ghiozdanele Herlitz în topul alegerilor părinților atunci când vine vorba de confortul și sănătatea copiilor lor! Află de ce astfel...
Ultima oră
Pe aceeași temă