» Pedelistii constanteni doreau cel putin o functie de ministru, dar vor avea doi secretari de stat.
» Conducerea CN APMC revine democrat-liberalilor.
» Oil Terminal este disputata de doua persoane din PDL.
Rezultatele nesatisfacatoare obtinute la alegerile parlamentare de democrat-liberalii constanteni dicteaza si sefia serviciilor deconcentrate pe care acestea le vor obtine. Ca organizatie judeteana, PDL Constanta a ocupat locul 33 ca procente obtinute si locul 9 ca numar de voturi luate de la electorat la parlamentarele din 2008 intr-o statistica realizata de oamenii lui Boc.
Zilele trecute, "portocaliii" au trimis organizatiei centrale de partid o lista cu propunerile pentru sefia serviciilor din teritoriu, in conditiile in care, se pare, impartirea acestora nu va mai tine cont de paritatea 1 la 1. Surse din PDL Constanta sustin ca sunt companii aflate sub minister democrat-liberal, dar care vor avea "prima mana" de la social-democrati. Este cazul Directiei Apele Romane Dobrogea Litoral (DADL), unde postul de director va reveni PSD si cel de adjunct PDL.
Oricum, fostul director Ionel Manafu nu si-a manifestat intentia de a mai ocupa o data aceasta functie, preferand sa se inscrie in cursa pentru sefia Oil Terminal.
O situatie asemanatoare se inregistreaza si la Compania Nationala de Drumuri si Autostrazi, unde prima functie va reveni social-democratilor, Bucurestiul dorind in acest caz un specialist in domeniu. Pe lista cu propuneri se regasesc chiar si cate doua nume pentru aceeasi functie, asa cum este cazul Oil Terminal, acolo unde Manafu se va intrece cu fostul candidat la deputatie Gigi Chiru, consilier local la Eforie. Desi exista zvonuri ca s-ar dori ca fotoliul de director al CN APMC sa fie obtinut de un tehnocrat, organizatia centrala a PDL trimitand semnale in acest sens, constantenii au inaintat o propunere: fostul deputat Laurentiu Mironescu, cel care, spun colegii de partid, ar fi trecut deja prin port pentru a-si vedea viitorul birou.
Functia de director adjunct ar urma sa revina, si in acest caz, pesedistilor. Lista cu propunerile inaintate de constanteni urmeaza sa fie analizata de centru, urmand apoi negocierile cu PSD. Pentru a stabili conducerile deconcentratelor, democrat-liberalii au format o comisie de 5 membri care va desfasura negocierile cu social-democratii. Comisia este alcatuita din: Mircea Banias (presedintele organizatiei judetene, senator), Constantin Florea (presedintele organizatiei municipale Constanta) si deputatii Zanfir Iorgus, Maria Stavrositu si Constantin Chirila.
Doi ministri secretar de stat, doua spitale si doi subprefecti
Pana pe 12 ianuarie, comisiile de negociere ale celor doua partide ar trebui sa ajunga la un rezultat, astfel incat sa fie cunoscuti viitorii directori si adjuncti ai deconcentratelor si principalelor companii constantene.
De altfel, organizatia judeteana democrat-liberala de la Constanta a avansat si ideea numirii de oameni de la malul marii in marile companii, in consiliile de administratie, astfel incat deciziile luate sa ajute si serviciile constantene. Se pare ca certe sunt pentru Constanta doua functii de ministru secretar de stat: la transporturi Daniel Florea si la agricultura Gheorghita Corbu, precum si conducerea a doua unitati medicale: sanatoriul din Eforie Sud si cel de la Techirghiol. Raman inca in discutie functiile de subprefect: pe de o parte sunt voci care spun ca PD-L va avea ambele functii, in vreme ce altii cred ca isi va pastra fotoliul Claudiu Palaz, iar democrat-liberalii se vor multumi doar cu un subprefect. In acest caz, democrat-liberalii i-au propus pe fostul deputat Mircea Iustian si pe consilierul judetean Mihai Petre.