» Inchirierea de personal ar putea fi o solutie pentru companiile afectate de criza financiara, spun specialisti in resurse umane. Unii experti apreciaza ca acest tip de recrutare va inregistra o crestere.
Leasingul de personal inseamna inchirierea de angajati pe perioade definite de timp, de la firme specializate. Daca o companie are nevoie de mai multe persoane pentru un interval de timp cuprins intre o saptamana si cateva luni, poate apela la o agentie specializata, care va gasi oamenii si ii va pune la dispozitia clientului pentru perioada necesara.
In contextul crizei financiare, unii specialistii in resurse umane estimeaza o crestere a acestui tip de recrutare. Ei sustin ca leasingul este un sistem foarte uzitat in UE si va fi folosit din ce in ce mai mult si in Romania. Altii spun ca va stagna, in timp ce unii, mai pesimisti, cred ca este posibila si o scadere.
Costuri eficient gestionate
Camelia Stanculescu, directorul general al companiei de recrutare Manpower, apreciaza ca acest serviciu, in mod normal, este unul foarte cerut, "mai ales in conditiile unei descresteri economice", si ca piata va trece printr-o perioada de intelegere a acestui fenomen. "Leasingul de personal va inregistra o crestere aproape in toate domeniile, pentru ca se va recurge la lucru pe proiecte", argumenteaza Camelia Stanculescu.
Ea spune ca firmele care vor proceda la leasing de personal vor putea angaja oameni intr-un timp mai scurt si isi vor gestiona eficient costurile.
si specialistii de la Lugera&Makler prevad o crestere a acestui tip de recrutare. "Multe companii vor prefera acest sistem pentru ca le ofera o mai mare flexibilitate in cazul in care dezvoltarea sau volumul activitatii nu se realizeaza conform celor planificate. Companiile cu afaceri sezoniere vor continua sa apeleze la aceasta metoda de angajare si in 2009 pentru ca este si din punct de vedere administrativ mai usor de gestionat", explica Iuliana Badea, sales manager la Lugera & Makler.
Se reduce mai usor personalul
Leasingul de personal, apreciaza si Luciana Caciuleanu, HR consultant la compania de resurse umane Ascent, va creste destul de mult anul acesta, pentru ca foarte multe companii nu se vor simti in siguranta sa angajeze. "Vor prefera, ca metoda de recrutare, inchirierea, astfel incat atunci cand vor trebui sa reduca activitatea, sa poata reduce mai usor personalul", mai spune Luciana Caciuleanu.
Alti experti sunt insa un pic mai rezervati. Andreea Caracuda, specialist in recrutare la Eurointerim Craiova, firma specializata in leasing de personal, spune ca, in contextul economic actual, cand cererea de personal a scazut, iar multe companii au anuntat deja disponibilizari in masa, leasingul va ramane cam la aceleasi cote sau poate va scadea cu cateva procente in primul trimestru al anului 2009.
"Pana la aparitia efectelor crizei, leasingul incepuse sa convinga angajatorii si pe piata muncii din Romania. Este posibil ca cererea pentru leasing sa mai creasca in a doua parte a anului 2009, cand criza va fi mai ponderata. Leasingul va merge bine in special in acele companii in care se lucreaza pe proiecte", prevede Andrea Caracuda.
si head-hunterul George Butunoiu este destul de sceptic: "Exista doua tendinte opuse. Teoretic, leasingul de personal ar trebui sa creasca, mai ales datorita flexibilitatii sistemului, dar pe de alta parte destul de multe companii isi vor restange activitatea, iar de aici ar rezulta si scaderea inchirierii de personal".
Alte avantaje ale inchirierii
Pentru angajatori, spune Iuliana Badea, principalele avantaje sunt legate de fexibilitate, de faptul ca pot avea acces la un numar mare de angajati pe o perioada limitata de timp, fara sa fie nevoie sa faca ei recrutarea si administrarea acestor persoane. "Aceasta metoda poate reprezenta si o modalitate de testare a unor potentiali angajati – persoanele sunt angajate initial prin intermediul unor agenti de munca temporara si doar cele care trec de aceasta perioada sunt angajate pe perioada nedeterminata", spune Iuliana Badea.
In plus, oamenii adusi de agentul de recrutare sunt, teoretic, unii pe care se poate pune baza. Daca ei nu-si fac bine treaba, atunci pot fi dati afara de client, iar recrutorul plateste toate darile la stat pana la finalizarea contractului.
"Reteta leasingului de personal convine mult companiilor care nu au si nu vor sa aiba un specialist in resurse umane in interior – sau un departament de resurse umane care sa gestioneze angajarile, stiut fiind faptul ca la noi birocratia este mare si exista multa bataie de cap referitor la formalitatile de angajare", spune experta in resurse umane Mihaela Forgaciu.
si pentru candidat sunt avantaje: are un loc de munca (de multe ori firmele specializate trimit aceleasi persoane la mai multi clienti, proiect dupa proiect, astfel incat se poate lucra fara intrerupere si un an) si exista chiar posibilitatea ca, dupa finalizarea proiectului, sa fie angajat direct la clientul angajator. Angajatul are si avantajul ca poate lua parte la mai multe proiecte.
» Va creste grija pentru disponibilizati
Experta in resurse umane Oana Fortu este de parere ca firmele care recruteaza, cele de head-hunting, training, leasing de personal vor fi afectate direct de criza financiara. Totodata, ea apreciaza ca recrutarea pentru posturile manageriale pentru proiecte pe termen scurt va fi mai dificila, pentru ca "profesionistii intr-o piata in recesiune vor cauta stabilitatea".
Pe de alta parte, ea spune ca se simte o crestere semnificativa, inca din ultimul trimestru al lui 2008, la serviciile de outplacement. Este vorba despre asistarea angajatilor disponibilizati si facilitarea orientarii catre un alt loc de munca.