13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România Liberă10 bani/zi cheltuieli pentru educatie

10 bani/zi cheltuieli pentru educatie

» Factura de cheltuieli a unei familii a atins 544 euro/luna.

» Mancarea a inghitit 40% din banii destinati consumului.

In vara trecuta, romanii au cheltuit peste posibilitati, insa nu pentru a pune bani albi pentru zile negre, ci pentru a plati facturile de telefon, de intretinere, pentru mancare si benzina. Factura totala a cheltuielilor lunare ale unei familii a fost de 1.954 lei (544 euro) in al treilea trimestru al anului trecut, iar veniturile banesti au ajuns la o medie lunara de 1.836 lei (511 euro), arata Institutul de Statistica (INS). Analistii spun ca diferenta a fost acoperita fie din creditul de consum, fie din veniturile din zona gri, nefiscalizata, a economiei.
Romanii nu au facut investitii importante, grosul cheltuielilor care nu sunt dedicate consumului fiind achitarea impozitelor si a taxelor.

Romanii cheltuiesc cei mai multi bani pe alimente, pentru care aloca 40,3% din banii destinati consumului. Suma pe care a cheltuit-o lunar o familie in perioada iulie-septembrie pentru alimente a fost de 558 lei. Analistii spun ca, desi romanii "consuma" o mare parte din bani pe mancare, ei nu fac excese comparativ cu alti europeni, dovada fiind echivalentul in euro al cheltuielii, de numai 155 de euro/familie. Cheltuielile de transport si facturile de telefon au inghitit cate 105 si respectiv 70 lei din bugetul de cheltuieli al unei familii. Educatia nu a avut buget deoarece, in medie, o familie a cheltuit pe luna in vara trecuta suma de 8 lei si 30 de bani (2,30 euro) in acest scop. Impartita pe zile si pe membrii unei gospodarii, moneda nationala  aproape ca nu are diviziune pentru cumpararea de carti, obicei la care se refera statisticile la capitolul "educatie". E vorba de suma de 10 bani.

Cum era de asteptat, in perioada mentionata, care se suprapune cu vacantele, cheltuielile pentru recreere au atins lunar suma de 77,55 lei (21,50 euro), care a acoperit 5,6% din totalul consumului, in crestere fata de trimestrul anterior. Analistii apreciaza ca aceasta se datoreaza in primul rand perioadei estivale, cand astfel de cheltuieli cresc in majoritatea gospodariilor. In plus, exista o discrepanta inca foarte mare intre Romania si celelalte tari ale Uniunii Europene (UE), unde cheltuielile pentru astfel de activitati sunt de trei-cinci ori mai mari.

In trimestrul III, veniturile totale medii lunare au fost, in termeni nominali, de 2.164 lei pe gospodarie si 743 lei pe persoana. Veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 36,1% mai mari fata de cele ale gospodariilor din mediul rural.
Veniturile banesti au fost, in medie, de 1.836 lei lunar pe gospodarie (630 lei pe persoana), iar veniturile in natura au reprezentat 329 lei lunar pe gospodarie (113 lei pe persoana). Cheltuielile totale ale populatiei au fost, in trimestrul III, in medie, 1.954 lei lunar pe gospodarie (671 lei pe persoana) si au reprezentat 90,3% din nivelul veniturilor totale. Cheltuielile de consum au reprezentat 70,9% din total, in timp ce impozitele, contributiile, cotizatiile si taxele au insumat 15,9%.

Din totalul cheltuielilor pentru consum, cheltuielile unei gospodarii pentru produse alimentare reprezinta 40,3%, pentru imbracaminte si incaltaminte – 6,8%, recreerea si cultura constituie 5,6%, iar pentru diverse produse si servicii procentul este de 3,6%. "Problemele pe care le avem sunt cu structura cheltuielilor, unde pentru mancare cheltuim de cateva ori mai mult decat alte tari europene, iar pentru recreere si cultura de cateva ori mai putin. Cheltuielile pentru servicii ale gospodariei (3,6%) sunt foarte mici comparativ cu alte tari UE, unde astfel de cheltuieli ajung pana la 40%, la fel si pentru activitatile de cultura si recreere, la noi se cheltuie 5,6%, in timp ce in alte tari se ajunge si la 15%", a declarat Petre Dandea, vicepresedinte CNS Cartel ALFA.

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Scene apocaliptice la Zaporojie după atacul Rusiei: „Maşinile au luat foc, copacii au fost puşi la pământ”

Rusia a atacat din nou Ucraina cu valuri de drone. La Kiev, asaltul a durat cinci ore. Bombardamentul a avut loc în ziua în...
Ultima oră
Pe aceeași temă