» Romania importa o treime din gazul consumat de la rusi.
» Cantitatea de gaze din import s-a redus cu 30%, dar nu sunt probleme in sistem.
Romania nu risca vreo intrerupere a furnizarii de gaze naturale dupa ce Rusia a inchis robinetul catre Ucraina, prin care trecea 80% din gazul exportat in Europa. Desi Romania importa o treime din gazul natural consumat, deocamdata conductele romanesti continua sa fie alimentate cu gaze naturale, insa cantitatea s-a redus cu 30%, iar presiunea este mai mica, ne-a declarat Ioan Rusu, presedintele transportatorului roman de gaze naturale, Transgaz.
"Sistemul este bine incarcat la ora actuala. Populatia nu va fi afectata de vreo intrerupere de furnizare a gazelor naturale. La ora actuala nu avem probleme, iar diminuarea cu 30% a cantitatii de gaze naturale importate din Rusia poate fi atribuita atat disputei dintre Gazprom si Ucraina, cat si temperaturilor joase, care au acelasi efect.
Reducerea presiunii nu va face insa probleme alimentarii populatiei, nu s-a simtit nici in noaptea de sambata spre duminica, atunci cand s-a inregistrat cea mai joasa temperatura medie la nivelul tarii, de minus 12 grade Celsius", spune seful Transgaz. Consumul de gaze in Romania este de 58,5 milioane metri cubi pe zi, din care 33 milioane sunt din productia interna, acoperite de Romgaz, Petrom si alte companii, sustine directorul dispeceratului de gaze din cadrul Transgaz, Marius Stroia. Potrivit sefului Transgaz, Romania importa 9,5 milioane metri cubi de gaze pe zi.
Ca masuri suplimentare, Petrom, care acopera cam o treime din necesarul de gaze al Romaniei, pune in functiune sonda de la Paraieni si inchide combinatul chimic Doljchim, pentru a mari resursele de gaze pentru populatie, a adaugat Rusu. Sonda are o capacitate de 200.000 metri cubi gaze/zi.
Ioan Rusu nu exclude insa o reducere a presiunii gazelor in urmatoarele zile, datorata atat temperaturilor extrem de scazute, care influenteaza negativ fluxul gazelor naturale prin conducte, cat si cresterii consumului populatiei, care se intoarce din vacante.
Nici in cazul extrem in care importul de gaze s-ar opri complet populatia nu ar avea probleme, deoarece s-au stabilit masuri speciale pentru aceasta situatie, sustine seful Transgaz. "Am avut o discutie sambata cu domnul ministru Adriean Videanu si am stabilit un plan de rezerva, de trecere pe consum alternativ si de scaderi ale livrarilor catre marii consumatori de gaze, astfel incat sa nu fie afectat sistemul si populatia sa nu sufere. Dar nu cred ca se va ajunge aici", a explicat Rusu.
Romgaz, principalul furnizor de gaze al Romaniei, importa 40% din gazele livrate tot de Gazprom, prin doua companii distribuitoare, Wintershall si Imex, fostul Conef.
"Cantitatea de gaze din import s-a redus cu 20% in ultimele zile, insa am suplimentat livrarile din stocurile proprii, astfel incat clientii nostri sa nu aiba nici o problema", ne-a declarat Francisc Toth, presedintele Romgaz.
Romgaz primeste zilnic din import 3,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Importurile Romgaz reprezinta cam o treime din totalul de gaze naturale importate de Romania, ne-a mai declarat Toth.
Compania ucraineana Naftogaz a anuntat ca a majorat volumul gazelor naturale furnizate catre Romania cu 100.000 metri cubi pe zi si catre Ungaria – cu 1,8 milioane de metri cubi pe zi, pentru a acoperi scaderea livrarilor de catre Rusia.
Distribuitorii, cheia conflictului
Rusia a sistat livrarile de gaze catre Ucraina in urma divergentelor dintre cele doua parti privind datoria pe care o are Kievul pentru cantitatile importate. In esenta, conflictul, cel de-al patrulea din ultimii ani, are la baza incercarea Gazprom de a majora pretul gazului livrat Ucrainei, urmat, in replica, de cererea acesteia de a mari comisionul pentru transportul pe teritoriul sau al gazului livrat in Europa.
Ucraina ar trebui sa plateasca o datorie de doua miliarde dolari pentru gazul rusesc inainte de a pune problema stabilirii viitoarelor comisioane pentru gazul tranzitat prin conductele sale, sustine purtatorul de cuvant al Gazporm, Sergei Kupriyanov, citat de Moscow Times.
Ucraina plateste 179,5 dolari pentru mia de metri cubi de gaz natural si nu a fost de acord cu cresterea semnificativa a pretului la gaze solicitata de Rusia, pana la 450 dolari pe mia de metri. Pe de alta parte, Ucraina percepe de la Gazprom o taxa de 1,70–1,90 dolari pentru tranzitul aceleiasi cantitati de 1.000 metri cubi pe o distanta de 100 kilometri, in vreme ce europenii primesc 120 dolari. Ucraina controleaza aproape integral reteaua de conducte de gaze prin care Gazprom face livrarile catre clientii sai din UE.
Potrivit Reuters, in miezul conflictului se afla o companie mixta intre Gazprom si doi oameni de afaceri ucraineni, RosUkrEnergo, intermediar controversat, pe care liderii Ucrainei il acuza de lipsa de transparenta.
Premierul Iulia Timosenko a lansat un atac direct impotriva RosUkrEnergo, despre care sustine ca este un intermediar corupt, protejat de politicieni. Totusi, Timosenko a semnat un acord cu premierul Putin prin care a acceptat ca Ucraina sa plateasca, intr-un interval de trei ani, acelasi pret ca restul pietei europene pentru gazul rusesc si a cerut evitarea intermediarilor.
Agentia Internationala a Energiei (AIE) a cerut o mai mare transparenta a vanzarilor de gaze naturale din Europa, confirmand tensiunea din jurul intermediarului RosUkrEnergo. "Acolo unde sunt implicati intermediari, fluxurile de gaze si aranjamentele de plata ar trebui sa fie mult mai transparente, inclusiv in privinta costurilor de tranzit", arata un comunicat AIE. Potrivit Reuters, in conflictul actual disputa se invarte in jurul unei datorii, de 600 milioane dolari, despre care Ucraina spune ca nu ii intelege structura.
Romania, alaturi de Polonia si Ungaria, primeste o parte din gazele rusesti prin aceasta companie, potrivit Reuters.
seful Romgaz, care importa mai mult de o treime (37%) din gazele consumate in Romania, are alti parteneri, dar nu are un contract de livrare semnat direct cu Gazprom, cum e cazul Germaniei. Gazprom sustine ca are nevoie de intermediari pentru a gestiona livrarile.
» Petrom inchide Doljchim
Petrom SA inchide, incepand de astazi, combinatul chimic Doljchim Craiova din cauza problemelor de alimentare cu gaz, anunta oficialii companiei. Anuntul a fost facut la sfarsitul saptamanii trecute de ministrul Economiei, Adriean Videanu, care a afirmat ca Doljchim trebuie sa inchida fabrica de amoniac pentru a economisi 1,2 milioane metri cubi de gaze/zi, cantitatea urmand sa fie redirectionata spre consumul populatiei. "Trebuie sa se faca economie la gazele naturale consumate din industrie pentru a nu afecta consumul populatie, a spus directorul general al Doljchim.