13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăSondaj BNR: Reducere severa a cererii de credite ipotecare

Sondaj BNR: Reducere severa a cererii de credite ipotecare

Piata imobiliara este puternic afectata, de cateva luni, ca urmare a blocajului de creditare bancara, in conditiile in care doua treimi (circa 70%) din apartamentele noi si vechi erau finantate prin credit ipotecar.

Cererea de credite ipotecare a inregistrat o scadere usoara in trimestrul III al anului fata de perioada anterioara. Pentru trimestrul IV, potrivit unui sondaj al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) privind creditarea companiilor nefinanciare si a populatiei, realizat la sfarsitul lunii noiembrie, se asteapta insa o reducere severa a cererii de credite, atat pe fondul adoptarii noilor norme prudentiale privind creditarea populatiei, cat si datorita majorarii substantiale a costurilor finantarii. Totodata, valorile gradului maxim de indatorare in trimestrul III au fost superioare celor din trimestrul II. Termenii creditarii ipotecare ce au devenit usor mai restrictivi au fost: costurile creditarii, altele decat dobanzile, si scadenta maxima. Ponderea maxima a creditului in valoarea garantiei imobiliare a ramas nemodificata.
In zona euro, evolutia cererii ipotecare nete in trimestrul II al anului in curs s-a mentinut pe trendul pe care s-a inscris inca de anul trecut, dinamica acesteia fiind semnificativ negativa.
In opinia bancilor, conform aceluiasi sondaj al BNR, pretul locuintelor a inregistrat o corectie in trimestrul II, intr-o masura mai mare decat se anticipa. Pentru trimestrul IV, se asteapta in continuare scaderea preturilor. In contrast cu cererea de credite ipotecare, cererea neta de credite de consum a ramas pozitiva in trimestrul III, fiind oarecum surprinzator in crestere fata de perioada precedenta.

In octombrie, conform datelor Bancii Nationale, creditele ipotecare noi, pentru populatie, au crescut cu doar 60 milioane lei fata de luna anterioara, la 19,22 miliarde lei.
In prezent, cele cateva banci care mai acorda credite pentru locuinte o fac doar in conditiile unui avans de 40-50% din valoarea tranzactiei imobiliare. Analistii nu intrevad ca situatia sa se imbunatateasca mai devreme de un an.

Temperare

» Cereri de credit
In contrast cu cererea de credite ipotecare, cererea neta de credite de consum a ramas pozitiva in trimestrul III, fiind in crestere fata de perioada precedenta. Aceasta tendinta a fost alimentata si de cererea de carduri de credit, inregistrand o crestere semnificativa in trimestrul II. Comparativ cu aceasta evolutie, cererea neta pentru creditele de consum cu ipoteca a fost in scadere, infirmand previziunile anterioare. Pentru trimestrul IV, bancile anticipeaza scaderea cererii pentru creditele de consum in ansamblu si o posibila temperare a cererii de carduri de credit.

Cele mai citite

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...

Nicușor Dan susține că oamenii nu sunt în pericol, dacă trec prin Piața Unirii

Primarul general afirmă că nu există un expert care să confirme urgența lucrărilor de reabilitare Primarul Capitalei nu crede că graba cu care primarul sectorului...

Marcel Ciolacu: Din ianuarie, românii nu vor mai avea nevoie de vize pentru a călători în Statele Unite

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat că anunțul oficial va veni în jurul datei de 15 octombrie. Ciolacu a declarat că Statele Unite sunt partenerul strategic...
Ultima oră
Pe aceeași temă