Pentru ca o scrisoare de intentie sa aiba un impact puternic asupra angajatorului, aceasta trebuie sa fie bine redactata. Specialistii atrag atentia ca aceasta "misiva" nu trebuie sa fie un CV mai scurt. Un CV, spune stefan Murgeanu in volumul "Concediaza-ti seful!", este un element static, iar scrisoarea de intentie este dinamica.
"Este ca si cum ati povesti cuiva despre experienta dumneavoastra profesionala prezentata in CV. De aceea, nu trebuie sa cadeti in greseala de a copia pur si simplu cateva fraze din CV pentru a le insera in scrisoare. Niciodata", spune stefan Murgeanu.
Cum si ce sa scrieti
Practic, in scrisoare trebuie sa va argumentati motivatia pentru care ati ales sa candidati pentru postul tintit. Foarte important, spun specialistii in resurse umane, este ritmul folosit. "Scrisoarea trebuie sa inspire dinamism. De aceea trebuie sa folositi verbe de actiune", spune Oana Mosoiu, consultant HR al companiei de resurse umane Ascent Group, din Bucuresti.
In nici un caz nu este indicat sa copiati un model de pe Internet si sa-l trimiteti angajatorului. Acesta isi va da seama ca ati dat un simplu copy-paste si nici macar nu v-ati obosit sa scrieti ceva care sa va caracterizeze.
Personalizare, chiar daca mai stangace
O scrisoare de intentie, explica si business-coach-ul Alin Ghizasan, trebuie sa fie personalizata, cat mai originala. "Scrieti ce vreti singur, chiar daca mai stangaci. Daca nu va place cum suna textul la final, puteti sa rugati un coleg sau un prieten mai apropiat sa va reciteasca scrisoarea si, eventual, sa va spuna unde are neclaritati si ce anume ar modifica el", mai spune Alin Ghizasan.
In cazul in care nu cunoasteti numele persoanei care se ocupa de angajari, este bine sa adresati scrisoarea sefului departamentului de resurse umane. Daca este vorba despre o firma mica, o puteti trimite direct managerului.
Din scrisoarea de intentie, mai spune stefan Murgeanu, trebuie sa reiasa obligatoriu faptul ca v-ati pregatit si ca stiti la ce companie candidati. De asemenea, precizeaza autorul volumului "Concediaza-ti seful!", este indicat sa inserati "cateva cuvinte-cheie specifice industriei, jobului, domeniului de activitate".