Sentinta pronuntata luni de magistratii Judecatoriei Iasi prin care reprezentanta Camerei de Comert a Romaniei la Bruxelles, Magda Tepoi, a fost condamnata la 5 ani si 6 luni de inchisoare pentru deturnare de fonduri europene nu va duce la inlocuirea acesteia din inalta functie.
Intrebat ieri daca sentinta magistratilor ieseni va avea repercusiuni asupra emisarului oamenilor de afaceri romani la Bruxelles, Magda Tepoi, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Vlasov, a fost categoric: "Nu. Solutia reprezinta dovada ca judecatorul e santajat de DNA. Doamna Tepoi este nevinovata". Mentinerea in functia de "reprezentant permanent la reprezentanta permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana" a Magdei Tepoi este confirmata si de pagina web a Camerei de Comert a Romaniei, care arata ca Tepoi poate fi contactata in continuare la adresa 51, Rue d'Arlon 1040, Bruxelles.
Numirea Magdei Tepoi in functia de emisar al oamenilor de afaceri romani la Bruxelles s-a facut in luna septembrie a acestui an, la propunerea presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihail Vlasov. Fost director al Camerei de Comert a Regiunii 1 Nord-Est si actual reprezentant al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pe langa institutiile europene, Magda Tepoi a fost condamnata, luni, la 5 ani si 6 luni de inchisoare, cu executare, pentru deturnare de fonduri europene. In plus, instanta i-a interzis acesteia ca timp de cinci ani sa mai ocupe functii de conducere in cadrul unor institutii publice cu profil comercial si economico-financiar, respectiv de director ori administrator. De asemenea, fosta directoare a CCR 1 Nord-Est a fost obligata la plata unor despagubiri in valoare de 132.991,73 euro, reprezentand prejudiciul cauzat bugetului Uniunii Europene. Magistratii Judecatoriei Iasi au mentinut sechestrul asigurator pe vila si terenul aferent apartinand familiei Tepoi, din cartierul rezidential Copou, pentru recuperarea prejudiciului. Ancheta in acest caz a inceput in 2004, cand SRI si SIE au trimis adrese la Parchetul National Anticoruptie (DNA in prezent – n.r.) in care aratau ca Magda Tepoi si alte persoane au participat la deturnarea de fonduri europene. Tepoi a fost trimisa ulterior in judecata de catre procurori, sub acuzatia de fraudare a unor fonduri din Programul PHARE 2001. Din rechizitoriul procurorilor rezulta ca, in perioada 2003-2004, managerul de proiect Magda Tepoi a deturnat, "in folosul sau personal si al unor societati comerciale si fundatii" care nu beneficiau in mod legal de finantare PHARE 2001, suma de 130.000 de euro. Prejudiciul a fost estimat initial la aproximativ 211.000 de euro, dar, dupa efectuarea mai multor expertize si contraexpertize, acesta a fost stabilit la aproximativ 133.000 de euro.
Aparatorul Magdei Tepoi a atacat la Tribunalul Iasi sentinta Judecatoriei Iasi.