-2 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialMilitarii romani raman in Irak

Militarii romani raman in Irak

Parlamentarii de la Bagdad au aprobat cu intarziere semnarea unui acord cu Romania pentru mentinerea soldatilor romani in Irak. Guvernul irakian ii solicitase deja Romaniei trupe pana in iulie 2009, iar Parlamentul de la Bucuresti a fost de acord.

Prezenta celor cinci sute de militari romani aflati in misiune in Irak a fost pe punctul sa ramana fara acoperire legala de la 1 ianuarie 2009. Parlamentul de la Bagdad a autorizat abia ieri guvernul irakian sa semneze un acord bilateral cu tarile care au trupe in Irak, dupa ce a fost blocat de un conflict care a dus la demisia presedintelui Parlamentului. Guvernul irakian ceruse deja Romaniei sa-si mentina trupele, cel putin pana la sfarsitul lunii iulie 2009, dar aceasta nu avea nici o valoare daca nu era aprobata de parlamentarii irakieni.
Toate acestea se intampla in contextul in care Consiliul de Securitate al ONU a decis incheierea mandatului Fortei multinationale din Irak dupa data de 31 decembrie, iar Romania se afla in Irak in virtutea acestui mandat. Americanii, care au condus aceasta Forta si ai caror soldati constituie 95% din trupele din Irak, pot ramane acolo pana la sfarsitul anului 2011, dupa ce Bagdadul a semnat un acord bilateral cu Washingtonul.

In acelasi timp, la Bucuresti presedintele Traian Basescu i-a solicitat Parlamentului sa voteze pentru prelungirea prezentei soldatilor romani in Irak, in anul 2009. El a motivat urgenta cererii confirmand ca guvernul de la Bagdad i-a solicitat acest lucru Romaniei. Acesta a fost si primul document votat de noua formula parlamentara, care a aprobat cererea lui Basescu. Singurii care s-au abtinut de la vot au fost liberalii. "Nu cred ca rolul nostru este sa stingem lumina in Irak", a apreciat Teodor Melescanu, fostul ministru al Apararii, care a mai explicat ca gestul PNL este determinat de lipsa unui termen clar de retragere a Romaniei din Irak.

Aparenta insistenta cu care inaltii oficiali romani sustin prezenta militara in Irak poate avea un inteles strategic, ne-a explicat Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor: "Romania are si o solicitare din partea Afganistanului de a-si dubla efectivele de acolo. Poate ca Romania prefera sa continue un tip de misiuni mai putin periculoase, precum cele din Irak". Totusi, Chifu socoteste ca Romania are niste avantaje in urma acestui gest: "Deja avem o voce importanta in NATO, in relatia cu SUA si probabil ca exista si alte avantaje". Intrebat daca aceste avantaje ar putea avea legatura si cu sumele imense alocate reconstructiei din Irak, care sunt accesate si de firme romanesti, Chifu spune ca "reconstructia se face pe baza de contracte atribuite prin licitatii, in care nu sunt implicate nici macar ministerele Apararii din statele care au soldati acolo". Totusi, "misiunile importante dau masura unui stat in planul unor negocieri de alta factura", recunoaste analistul militar.

» Cei sase

Cele mai multe tari ale NATO si-au retras deja trupele din Irak. Daca in septembrie 2008, 25 de tari aveau soldati in Irak, acum doar cinci state mai sunt in aceasta situatie, in afara de SUA, Marea Britanie, Romania, Australia, Estonia si El Salvador.

Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă