» Cei 1.000 de angajati au primit vacanta pana in 12 ianuarie.
» De anul viitor, o parte dintre ei vor ramane in somaj.
Problemele create de criza internationala nu il ocolesc nici pe cel mai important producator de tevi fara sudura din tara. Astfel, cei peste 1.000 de salariati ai companiei vor intra in vacanta incepand de luni, 22 decembrie 2008, si pana in 12 ianuarie 2009. Pe fondul diminuarii cererii de pe piata, din prima luna a anului viitor, numarul de schimburi va fi redus, iar o parte dintre angajati vor intra in somaj tehnic. In opinia lui Paolo Bassetti, vicepresedinte executiv al TenarisSilcotub si manager Tenaris pentru Europa de Est, somajul tehnic nu reprezinta o solutie viabila: "Ne platim oamenii cu 75% din salariu, dar, in fapt, acestia se aleg doar cu 50%, pentru ca pierd niste sporuri. Iar cu bani putini, consumul scade". In sprijinul afirmatiilor sale, vicepresedintele executiv a dat ca exemplu Italia, unde statul se implica in sprijinirea agentilor economici care isi trimit salariatii in somaj tehnic: "Firma italiana plateste 75%, iar statul asigura diferenta, pentru a sprijini salariatul si pentru a incuraja consumul. In plus, scuteste societatea de taxe".
Bassetti este de parere ca criza va lovi, mai ales, in micii industriasi. "Nu Tenaris va da faliment, ci firmele mici. Noi suntem o companie puternica si avem bani sa ne platim oamenii in somaj tehnic. In schimb, subcontractorii nostri, care sunt societati de dimensiuni reduse, au rate in banci si nu isi permit acelasi lucru. Prin urmare, vor fi nevoiti sa faca disponibilizari". 317 salariati ai intreprinderilor contractoare isi au, in prezent, locurile de munca amenintate, potrivit oficialului Tenaris. Acesta a adaugat ca, desi cei 800 de muncitori ai fabricii din Zalau vor fi pastrati, eficienta unitatii va scadea considerabil prin pierderea subcontractorilor: "Daca criza dureaza noua luni, in acest timp vom pierde ce am cladit in doi ani".
Paolo Bassetti a acuzat administratiile locale si judetene ca ignora criza si nu se implica in gasirea unor solutii: "Daca ii intrebati pe prefect, primar ori pe presedintele Consiliului Judetean cati zalauani au ramas fara un loc de munca in ultima saptamana, nu vor sti sa va raspunda. Nivelul de constientizare a crizei, la nivelul municipiului, este foarte scazut in randul autoritatilor. Toti neaga, desi criza este deja aici. Daca criza nu se incheie in doi ani, industria, aceasta bogatie evidenta a judetului, va fi distrusa", a spus managerul italian.