» Coruptia este considerata un rau endemic in multe state si eforturile de eradicare sunt fara rezultate notabile, cazuri celebre intrand in palmaresul mondial.
» Printre cazurile care au socat in ultima vreme se numara cel al fostului presedinte taiwanez, Chen Shui-bian, arestat pentru spalare de bani, al societatii franceze Total sau afacerea prin care guvernul elen a cedat cladiri publice calugarilor de la Muntele Athos.
Numeroase intreprinderi din marile state exportatoare continua sa recurga la coruptie pentru a intra pe pietele din strainatate, desi sunt constiente ca reputatia le poate fi afectata. Ingrijorarea si nedreptatea pe care le creeaza coruptia demonstreaza cat este de vital ca guvernele sa-si dubleze eforturile pentru aplicarea legii si a reglementarilor existente. Dar cazurile de coruptie continua sa detina locuri de frunte in actualitatea internationala. Bulgaria a fost primul stat membru al UE sanctionat de Comisia de la Bruxelles pentru coruptia endemica. In statul american Illinois, parlamentul a inceput examinarea acuzatiilor de coruptie aduse guvernatorului statului, suspectat ca a vrut sa vanda locul de senator al lui Barack Obama, urmand a decide o eventuala procedura de destituire. Anterior, senatorul republican de Alaska a fost recunoscut vinovat de coruptie, beneficiind de cadouri si de serviciile unei firme pentru a efectua lucrari la domiciliul sau. Conglomeratul german Siemens a acceptat sa plateasca un miliard de euro justitiei germane si americane pentru a fi incheiat scandalul de coruptie care altfel ar fi costat mult mai scump. In sudul Italiei, mai multi responsabili politici si un mare intreprinzator au fost arestati pentru coruptie. In ce priveste ultimul mare scandal mondial, cel al uriasei escrocherii piramidale concepute de Bernard Madoff, care a zguduit intreaga planeta financiara, SEC, supraveghetorul bursier american se afla in colimator, lumea intrebandu-se cum a fost posibil sa nu detecteze o catastrofa de asemenea dimensiuni – 50 miliarde de dolari.