Romania si Bulgaria sunt singurele tari din Uniunea Europeana (UE) care au inregistrat un avans de peste 20% fata de anul trecut in ceea ce priveste veniturile pe cap de fermieri obtinute din agricultura in 2008, potrivit datelor publicate de Eurostat. Ritmul de crestere a salariilor agricultorilor romani poate fi explicat atat ca efect al unei recolte bune in acest an, cat si rezultat al comparatiei cu un nivel foarte scazut al castigurilor. Astfel, desi media europeana a scazut cu 4,3%, Romania si-a asigurat un avans considerabil de 21,4%, fiind depasita numai de Bulgaria, cu 24,5%. Pe locul trei se afla Ungaria, cu o crestere 14,6%, urmata de Marea Britanie (7,2%), Portugalia (4,8%), Slovacia (3,5%) si Italia (2,1%). La polul opus, statul in care s-a inregistrat cea mai puternica scadere a veniturilor din agricultura este Belgia, cu o descrestere de 25,6% fata de anul trecut.
Desi sunt sceptici in ceea ce priveste datele institutului european de statistica, sindicalistii din agricultura spun totusi ca este de inteles o asemenea crestere, din moment ce 2007 a fost un foarte slab. "Mi se pare un pic curios acest raport, in care Romania este prezentata in crestere fata de anul trecut, insa daca analizam bine situatia din 2007, cand veniturile au fost aproape de zero, avansul pare palpabil", ne-a declarat stefan Niculae, presedintele federatiei din agricultura Agrostar. Niculae sustine ca veniturile agricultorilor ar fi putut creste mai mult daca statul nu ar fi intarziat subventiile. Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, a recunoscut ca "subventiile pentru infiintarea culturilor de toamna au fost intr-adevar primite mai tarziu, dar nu au fost inutile".
"Daca erau inutile, nu le mai cereau. Din moment ce au fost anuntate in septembrie, era de la sine inteles ca banii vor venii in una, doua, trei luni", a completat Ciolos. Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica, cresterea salariului in domeniul agriculturii a fost cel mai evident in luna octombrie a anului curent, cand a inregistrat o majorare de 18,9%. Astfel, daca in octombrie 2007, un fermier primea un salariu net de 782 lei, anul 2008 i-a adus o marire pana la 930 lei.