1.1 C
București
duminică, 12 ianuarie 2025
AcasăSpecialPDL si PSD si-au impartit administratia pina la ultimul functionar: Statul rosu...

PDL si PSD si-au impartit administratia pina la ultimul functionar: Statul rosu si statul portocaliu

» Cele 18 ministere impartite de PDL si PSD vor fi controlate de cele doua partide de la ministru pana la ultima agentie descentralizata aflata in subordinea ministerului respectiv.

» Analistii politici cred ca, avand o sustinere de peste 70 la suta in Parlament, Guvernul pare sa fi scapat de controlul Legislativului, insa acestia avertizeaza ca esecurile s-ar putea deconta in dreptul unui singur partid.

PSD si PDL si-au impartit, ieri, in mod egal, cele 18 ministere ale noului Guvern. Potrivit Parteneriatului pentru Romania, intocmit de cele doua partide, acestea vor controla, de asemenea, de la ministrii si secretarii de stat pana la agentiile descentralizate ce tin de ministerul care le apartine. O astfel de organizare monolitica a ministerelor, fara ca un partid sa poata verifica ce face celalalt, creeaza, in opinia analistilor, premisele pentru derapaje si pentru coruptie. Alexandru Radu, profesor de stiinte politice, ne-a spus ca "aceasta impartire consfinteste, de fapt, ca cele doua partide vor face ce vor dori: au luat o felie din administratia tarii si totul va fi in curtea unui partid".

Si reprezentantii partidelor care vor forma guvernul gasesc mai degraba avantajele pentru propriile partide decat dezavantajele acestei organizari. Cristian Diaconescu, vicepresedinte PSD, sustine ca in acest fel "s-ar mentine coerenta aplicarii unui program", in timp ce Roberta Anastase, secretar executiv al PDL, este de parere ca partidul isi poate asuma public domeniile pe care si le-a adjudecat.
Adrian Sorescu, specialist in sisteme electorale, crede, la randul sau, ca "ratiunea reala pentru care s-a optat pentru ministerele monocolore este obtinerea controlului total in domeniile respective si pentru a se asigura niste avantaje pentru clientela politica si pentru activul de partid".

De altfel, argumenteaza analistul "numirile vor fi facute pe criterii politice, si nu pe cele de competenta", iar "administratia publica in loc sa se depolitizeze se politizeaza si mai mult". si profesorul Radu argumenteaza astfel ca PDL si PSD "pot fura linistite, isi pot vedea de clientela si de afaceri fara ca celalalt sa-si bage nasul". Prin crearea "ministerelor-stat", Alexandru Radu considera ca nu mai exista "premisele unui control, iar Romania va fi impartita total, fiind formata din doua feude, PSD si PDL". Mai mult, Guvernul pare sa fi scapat si de sub controlul Parlamentului, mecanismul care, constitutional, ar trebui sa verifice permanent buna functionare a Executivului. In acest sens, Adrian Sorescu este de parere ca "nu o sa-i deranjeze multa lume", in timp ce Alexandru Radu  socoteste ca "PDL si PSD nu se vor mai afla sub controlul Parlamentului atat timp cat va functiona acest principiu, in urma caruia membrii opozitiei abia daca pot initia macar motiuni simple, care nu au efecte asupra Executivului".

Pe de alta parte, tot profesorul Radu considera ca "avand feliile impartite, vina sau responsabilitatea s-ar putea deconta in dreptul unui singur partid". In acest caz, dificultatea ar fi "abilitatea publicului de a desparti domeniile, in general tot Guvernul are de pierdut, dar este posibil sa fie scoase in evidenta anumite domenii".
Singurul care pare sa mai aiba un cuvant de spus in cazul in care apar derapaje la partidele aflate la guvernare este presedintele Traian Basescu. In opinia lui Adrian Sorescu, "seful statului poate interveni doar semnaland, iar cuvantul lui are un impact foarte mare".

» AVANTAJE
Politicienii din cele doua partide aflate la guvernare vad diferit avantajele si dezavantajele impartirii monocolore a ministerelor. Cristian Diaconescu, vicepresedinte al PSD, ne-a spus ca principalele avantaje sunt "coerenta aplicarii unui program si un nivel de cooperare mai ridicat in interiorul ministerului". Pe de alta parte, Roberta Anastase, secretar executiv al PDL, crede ca acest sistem reprezinta "o asumare publica a domeniului pentru ca dai seama strict in dreptul electoratului tau".

Roberta Anastase sugereaza ca felul in care electoratul ar intelege succesele partidului pe care il simpatizeaza depinde de cat de bine este gestionata informatia: "Este un aspect de comunicare si tine de strategia fiecarui minister". Modul in care poate fi controlat Guvernul tine de «coerenta interministeriala», ne-a spus Roberta Anastase, in timp ce Cristian Diaconescu a recunoscut ca este posibil sa apara "probleme de comunicare" intre Guvern si Parlament.

 

Impartirea ministerelor

Partidului Democrat-Liberal ii vor reveni:
Ministerul Finantelor Publice
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii
Ministerul Economiei
Ministerul Apararii Nationale
Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei
Ministerul Comunicatiilor
Ministerul Culturii si Cultelor
Ministerul Tineretului si Sportului
Ministerul Turismului

Partidului Social Democrat ii vor reveni:
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale
Ministerul Educatiei si Cercetarii
Ministerul Sanatatii
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale
Ministerul Administratiei si Internelor
Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Mediului
Ministerul pentru IMM-uri, Comert si Afaceri
Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul
Independent la Ministerul de Justitie

 

Cele mai citite

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...

Criza energetică din Transnistria: între strategia Kremlinului și oportunitățile geopolitice pentru Ucraina

Centralele termice sunt aproape de colaps, iar penele de curent sunt tot mai frecvente, ajungând până la opt ore pe zi Editorialistul Serghii Sydorenko scrie...

Tanczos Barna ar lua în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%

Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a declarat sâmbătă că „ia în calcul creșterea TVA-ului de la 19% la 21%”, deși inițial a spus că nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă