22.8 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCriza poate ingheta la 2% cota pentru Pilonul II

Criza poate ingheta la 2% cota pentru Pilonul II

» Arbitrul pietei pensiilor se teme ca nu vor fi bani pentru majorarea pana la 2,5% din salariul brut a cotei virate catre pensiile obligatorii gestionate privat.

» Codul Fiscal nu sustine inca deducerile de 800 euro pentru pensii private.

Contributiile la pensiile obligatorii administrate privat (Pilonul II) care, conform legii, ar trebui sa creasca de la 1 ianuarie 2009 pana la 2,5% din salariul brut, ar putea fi inghetate la 2%, din cauza deficitului pe care l-ar putea inregistra bugetul pensiilor publice, potrivit lui Ion Giurescu, vicepresedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Acesta a spus ca sunt unele semnale din piata cum ca viitorul guvern ar putea ingheta la 2% cota virata spre Pilonul II, din cauza lipsei de bani la bugetul pensiilor publice (Pilonul I). "In cel mai nefericit caz, viitorul guvern ar putea da o ordonanta de urgenta prin care sa amane cu un an aplicarea legii si astfel sa inghete contributiile la 2%", a zis Giurescu.

Pana in prezent, administratorii fondurilor de pensii de pe Pilonul II au primit de la Casa Nationala de Pensii (CNPAS) 194,5 milioane euro, transa lunara medie fiind de 27,8 milioane euro. Practic, cresterea contributiei cu 0,5% din venitul brut ar necesita ruperea din sistemul pensiilor de stat a circa 84 milioane de euro pe tot anul 2009, ceea ce reprezinta circa 1% din intreg bugetul pensiilor de stat.
Legea prevede ca din contributiile angajatului pentru pensii, de 9,5% din salariul brut, sa se transfere treptat dinspre sistemul pensiilor de stat (Pilonul I) catre sistemul pensiilor obligatorii administrate privat (Pilonul II) – 2% in 2008 si inca 0,5% anual pana in 2016, cand cota virata spre Pilonul II ar ajunge la 6% din salariul brut.

Deducerile la pensiile facultative, afectate de neconcordante legislative
Pana in prezent, pe Pilonul II activeaza 14 fonduri de pensii. Dupa aparitia normelor privind fuziunile, in piata au aparut primele semnale de concentrare. BCR va fuziona cu Omniasig Pensii, iar Interamerican a anuntat ieri ca va absorbi Bancpost Fond de Pensii. Recent, Mircea Oancea, presedintele CSSPP, declara ca anul 2009 va fi unul al fuziunilor pe Pilonul II, cand in piata vor ramane 9-10 jucatori.
Pentru stimularea economisirii, Guvernul a decis in octombrie ca de la 1 ianuarie 2009 deductibilitatea totala la pensiile facultative (pilonul III) sa urce la 800 euro/ persoana (400 la angajator, 400 la angajat), potrivit Marianei Campeanu, ministrul Muncii.

Totusi, conducerea CSSPP avertizeaza ca noile praguri de deductibilitate pe Pilonul III nu se vor putea acorda integral de la 1 ianuarie din cauza unor  neconcordante intre prevederile Codului Fiscal si ordinele Ministerului de Finante.
"Dupa cum am inteles noi legea, practic, de la 1 ianuarie nu se vor putea aplica deductibilitatile anuntate, ci vor ramane la 400 euro/ persoana, probabil impartite intre salariat si angajator. Ministerul de Finante trebuie sa vina cu unele lamuriri, sa spuna cum aplica acele ordine", ne-a declarat Giurescu.

» Fondurile gestioneaza 715 milioane lei
La sfarsitul lunii noiembrie, activele fondurilor de pensii de pe Pilonul II au ajuns la 715,7 milioane lei pentru 3,94 milioane participanti. Plasamentele s-au indreptat catre instrumente cu venit fix (64% – obligatiuni municipale si de stat, 22% – obligatiuni corporative, 11% – depozite bancare, 2% – actiuni listate si 1% – fonduri mutuale). Activele fondurilor de pensii facultative (Pilonul III) au urcat la 75,8 milioane lei, pentru 145.072 participanti.

Cele mai citite

Dialog satiric despre cum să îngropi afacerile românești

– Mata urlai așa? A murit răposatul? – Aș! Făceam vocalize. Repetam pentru înmormântarea de mâine. Client sau rudă? – Îmi dai voie! Pafta Viorel!...

Marcel Churchill sau războiul rozetelor

Întrebat de ce nu s-au luat măsuri după ce județul Galați a fost lovit de două ori de inundații majore de-a lungul timpului,...

U Cluj și-a adus golgheter! Cel mai bun marcator din Armenia a semnat cu „șepcile roșii”

Universitatea Cluj a oficializat transferul atacantului armean Artur Miranyan, golgeterul campionatului Armeniei, care vine liber de contract la echipa lui Ioan Ovidiu Sabău. Golgeterul Armeniei,...
Ultima oră
Pe aceeași temă