16.4 C
București
vineri, 20 septembrie 2024
AcasăSpecialCat costa si unde se schiaza in Romania

Cat costa si unde se schiaza in Romania

» Iarna si-a intrat timid in drepturi, inceputul lunii decembrie neaducand mult-asteptatele (de catre schiori) zapezi. La finalul saptamanii trecute a nins, dar numai pe alocuri.

Astfel, doar o parte din partiile de schi si snowboard au devenit utilizabile si asteapta sa fie luate cu asalt de practicantii sporturilor albe care n-au plecat inca in Austria, Italia, Slovacia sau Franta, adica pe plaiuri cu domenii schiabile cu multe stele peste cele mioritice. Cei norocosi sunt cei care pot ajunge pe Valea Prahovei.

Feerie in Valea Dorului si pe Clabucet
Pentru amatorii de schi, cele mai accesibile partii sunt cele de pe Valea Prahovei si, din fericire, aici chiar a nins la finalul saptamanii trecute. Sinaia este prima statiune care iti face cu ochiul. Nea Chitu, cabanierul de la Mioritia, la Cota 2000, de unde se incepe coborarea pe partiile din Valea Dorului, ne-a asigurat ca zapada este din belsug. "A nins mult si nu mai asteptam decat schiorii. Partiile din Valea Dorului au fost batute bine cu ratracul, care a coborat si pe Drumul de Vara (n.r. – 2.350 m lungime), si se poate schia fara probleme pana la Cota 1400, pe toate celelalte partii – Carp, Zade, Tarle, Papagal etc –, neamenajate si rezervate expertilor".
De asemenea, predelenii au reusit sa mentina in stare multumitoare partiile de pe Clabucet.

La Sinaia si Predeal se "poarta" abonamentul zilnic
Noutatea pentru sezonul 2008-2009 la Sinaia si Predeal vine de la administratorii sistemului de transport pe cablu din cele doua statiuni. Acestia au confirmat ca in aceasta iarna se "poarta" abonamentul pe zi, in valoare de 110 lei in timpul saptamanii si 120 in weekend, valabil atat pentru telecabinele si telescaunele din Sinaia, cat si pentru "sarmele" din Predeal. Astfel, daca vremea rea (vant de peste 20 m/s sau temperaturi sub -25 grade), frecventa in Sinaia la Cota 2000, va face imposibila functionarea cablurilor la jumatatea zilei, schiatul va putea continua la Predeal in aceiasi bani. Altfel, o urcare cu telescaunul este de 13 lei, pret descurajant, foarte scump, mai ales pentru schiorii de nivel de la mediu in sus, care presteaza cel putin zece coborari pe zi.

La Busteni – incepatorii, la Azuga – temerarii
Daca "sarmele" nu merg la Sinaia, sau pur si simplu doresc variante colaterale, schiorii mai putin experimentati si nu numai pot incerca partia usoara Kalinderu (1.500 m) de la Busteni, unde un card de 18 puncte costa 40 de lei, unul de 36 p – 80, iar unul de 72 p – 150 (in cursul saptamanii, o urcare "costa" 2 puncte, iar sambata si duminica – 3  puncte). Din  pacate, la Azuga, partiile Sorica (2.100 m) si Cazacu (1.920 m) nu sunt tocmai "prietenoase", pentru ca a nins nesemnificativ si a fost prea cald sa se mentina putina zapada.

Cativa temerari au schiat totusi in weekendul trecut, dar pe raspunderea proprie, iar daca nu ninge pana la finalul saptamanii, este foarte probabil ca nici cei carora nu le pasa de schiuri sa nu mai poata schia. Cat despre preturile de la Azuga, fiecare isi poate face calculele tinand seama ca: la gondola, cinci calatorii, echivalentul a 30 puncte, costa 70 de lei,  zece calatorii – 60 p – 130 lei, 20 calatorii – 120 p – 240 lei, iar 30 calatorii – 180 p – 330 lei. De remarcat, o urcare cu gondola anuleaza 6 puncte, una cu teleschiul de pe partia Sorica anuleaza 2 p, iar o urcare cu noul minischi care face legatura intre "Cazacu" si gondola anuleaza un punct.

Poiana Brasov plange dupa zapada
Nici pentru iubitorii de schi din zona Brasovului vestile nu sunt mai bune, pentru ca norii incarcati cu zapada au ocolit Poiana. Prognozele pentru finalul acestei saptamani nu sunt prea optimiste in perimetru, anuntandu-se doar ninsori slabe. Cat despre preturi, administratorii au scumpit abonamentele pentru o zi de schi, de la 100 de lei la 110, iar cele pentru sase zile, de la 400 de lei la 440.

Omat modest la Straja si in Parang
La Straja, desi in ultimele zile vantul puternic a viscolit zapada, pe Platoul Soarelui se schiaza in conditii acceptabile, pretul unic pentru o urcare cu teleschiul fiind de 3 lei, la fel, deocamdata, ca in sezonul trecut. In Parang, in prima jumatate a acestei saptamani, doar doua partii erau utilizabile, Europarang (600 m) si Telescaun 2 (367 m), toti cei din zona punandu-si mari sperante in ninsorile anuntate pe finalul saptamanii. Altfel, preturile n-au suferit mari modificari: 8,5 lei – o urcare cu telescaunul, 2,5 cu teleschiul Europarang, si 2 lei cu teleschiurile Padure si Poenita, cel din urma refiind pus in functiune din acest sezon.

La Arieseni a plouat o saptamana, dar se schiaza
Schiorii din Muntii Apuseni se pot mandri ca de trei saptamani pot schia incontinuu la Arieseni. Desi a plouat in ultimele zile, iar stratul de zapada a scazut simtitor, pe partia Vartop (1.000 m) se schiaza in conditii bune, potrivit spuselor lui Vladimir Todea, proprietarul instalatiei de transport pe cablu. Pretul de 5 lei pentru o urcare a ramas neschimbat de patru ani, dar nu se stie cum va evolua in aceasta iarna. "Cu criza asta nu stim ce va fi, dar conditiile de schi vor ramane foarte bune", a spus Todea.

Maramuresul asteapta ninsorile
In nordul tarii, in Maramures, la Cavnic se schiaza, la Borsa nu. Preturile sunt mai mult decat prietenoase, la Cavnic (unde cea mai lunga partie masoara 2.100 m) pentru o urcare cu teleschiul platindu-se 3 lei, la 14 urcari, doua fiind gratis. La Borsa, desi partia Stiol (2.000 m) inca asteapta zapada, tarifele au fost fixate: 8 lei la telescaun si 4 lei la teleschi, abonamentul pe o zi, care poate fi utilizat pe ambele instalatii, fiind de 75 lei.

La Vatra Dornei, zapada doar la intrarea pe partii
Nici in nordul Moldovei, la Vatra Dornei, nu se mai schiaza decat pe o portiune redusa, la intrarea pe partia Parc (lungime 1.200 m), iar Dealul Negru (3.000 m) este complet impracticabila Cat despre preturi, 7 lei costa o urcare cu telescaunul, iar la teleschi costa 4 lei urcarea, in partea superioara a partiei Parc, si 3 lei in cea inferioara.

Nici polul frigului n-are prea mult succes la schi
In muntii Gurghiului si Harghitei, unde in general se inregistreaza printre cele mai scazute temperaturi de la noi, se asteapta ninsori spre finalul saptamanii, dar se poate schia acceptabil. La Sovata, partia Alunis (1.100 m) este practicabila, chiar daca nu-i cea mai buna zapada, iar pretul unei urcari cu telescaunul este de 5 lei. La Baile Harghita, unde in timpul saptamanii partiile sunt destul de pustii, zapada care s-a asezat acum cateva saptamani s-a mentinut si este foarte probabil sa ofere conditii acceptabile de schi la finalul acestei saptamani, chiar daca nu mai ninge. O urcare cu teleschiul costa 2,5 lei, iar abonamentul pe o zi – 30 de lei.

Cele mai citite

Anchetă Liban: Dispozitivele de comunicații au fost piratate înainte de intrarea în țară

O anchetă preliminară a autorităţilor libaneze arată că pagerele, staţii portabile de emisie-recepţie şi alte dispozitive de transmisie ale Hezbollah care au explodat în...
Ultima oră
Pe aceeași temă