3 C
București
luni, 25 noiembrie 2024

Initiativa Daianu

Desi a fost consemnata de presa, initiativa d-lui Daianu, parlamentar european, nu s-a bucurat, din pacate, de atentia cuvenita, luand in considerare importanta cruciala a domeniului vizat si continutul in sine al initiativei. Dl Daianu a propus in atentia Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European sa initieze demersurile necesare catre factorii politici abilitati pentru interzicerea, chiar si pe termen limitat, a vanzarilor de moneda in scop speculativ (short-selling) pe pietele emergente din Uniunea Europeana. "In economiile emergente ale Uniunii Europene – a declarat dl Daianu – suntem extrem de ingrijorati de impactul crizei financiare. Regiunea noastra ar putea deveni o victima colaterala a acestei crize din cauza volatilitatii imense de pe pietele financiare, a atacurilor speculative asupra monedelor noastre nationale, a retragerilor de capital si a recesiunii tot mai adanci.

 

In lumina acestor realitati, consider ca, printre alte masuri, ar trebui interzisa pe pietele noastre vanzarea de moneda in scop speculativ (short-selling), chiar si pe timp limitat, cand lucrurile scapa de sub control."
Dl Daianu stie ce spune! Libertatile imense acordate miscarilor de capitaluri (nu numai ca mijlocitoare de tranzactii comerciale sau de credit, ci si ca vanzari/cumparari de bani in sine) au deplasat grosul transferurilor monetare si financiare catre speculatii care sunt din ce in ce mai periculoase pentru sistemul insusi. Iar politicile monetare si financiare n-au gasit calea de a descuraja aceste speculatii deja disproportionat prezente in angrenajul financiar actual, dar, indirect, vrand sau nevrand, le protejeaza si chiar incurajeaza. Criza internationala actuala – care a pornit tocmai de la speculatii ce au intrecut masura si au scapat de sub control – scoate pregnant in evidenta aceste lucruri, subliniind nevoia imperioasa a unor reguli si reglementari de disciplinare a exceselor in sistemul financiar global.

 

Si absenta acestor reglementari ii loveste crunt tocmai pe cei slabi din sistem sau aflati la periferia acestuia. Tarile de trei parale precum Romania – complet dezarmate in fata speculatiilor, fara piete financiare consistente si lichide, care sa poata absorbi efectele distrugatoare ale speculatiilor – nu pot fi decat victime sigure.
Dl Daianu stie ce spune si ce cere. Toate marile prabusiri financiare si apoi economice din ultimele doua-trei decenii s-au produs in tari fara piete financiare si monetare profunde si consistente, dar care au fost puse sa-si liberalizeze contul de capital, adica miscarile de capitaluri cu strainatatea. si care, in asemenea conditii, au devenit frunza-n vant pentru capitalurile speculative, care le-au pus la pamant dupa un scenariu unic, copiat parca la indigo.

 

S-au napustit pe pietele tarilor respective, au impins in sus cursul monedelor nationale ale acestora, au facut bani pe seama aprecierii lor artificiale, dupa care si-au luat talpasita, lasand tarile cu pricina fara lichiditati si cu presiuni enorme in directia devalorizarilor monetare. si, ca un corolar, au marit sistematic aceste presiuni pentru a face bani in noua situatie prin specularea deprecierii monedelor in cauza.
Pe pietele financiare internationale exista cateva sute de miliarde de dolari (euro) care, profitand de liberalizarea schimburilor valutare, zburda pur si simplu din floare-n floare in cautarea valorificarii maxime, trecand de pe o piata pe alta in functie de oportunitatile oferite in ce priveste nivelul dobanzilor si ratele de schimb valutar. Termenul anglo-saxon le numeste extrem de nimerit: hot money (bani fierbinti).

 

Acestia cauta profitul direct, si nu intermediat prin plasamente in activitati aducatoare de profit, cum este cazul investitiilor directe. Capitalurile fierbinti sunt volatile – acum sunt, acum nu sunt! – spre deosebire de investitiile directe, care, fiind plasamente in activitati productive, au in mod obiectiv o mai mare stabilitate (nu pot nici veni intr-o clipa, nici pleca intr-o clipa!).
Tari cu mult mai dezvoltate si mai puternice decat Romania au cunoscut avatarurile volatilitatii capitalurilor speculative. In urma cu cativa ani asa a cazut economia sud-coreeana, care se afla in primele randuri ale competitiei mondiale. Cadere care a obligat FMI la un program de sustinere de aproape 60 miliarde dolari. Coreea de Sud s-a redresat rapid pentru ca ramasese doar fara lichiditati, dar nu si fara economia sa reala solida si competitiva pe care capitalurile speculative nu au putut-o lua cu ele. Este insa greu pentru Romania – fara o economie reala solida si asezata – sa se lupte cu problemele puse de capitalurile speculative.

 

Economii care vehiculeaza sute de miliarde de dolari pot rezista unui "du-te-vino" de cateva miliarde, dar una care abia ruleaza cateva zeci de miliarde nu se poate lupta cu speculatii nici macar de cateva sute de milioane!
Daca initiativa Daianu nu este impartasita la nivelul decidentilor din Uniunea Europeana, va fi cel mai bun indiciu cu privire la ce ar urma sa ne asteptam: cei mari si puternici vor incerca sa iasa din criza pe seama celor slabi! Ca intotdeauna, de altfel! Semn ca, dincolo de bla-bla-uri, nimic nu s-a schimbat de fapt!

Cele mai citite

Mircea Geoană se retrage din politică: Cred că trebuie să îţi pui ghetele în cui, într-un anumit moment

Geoană a subliniat că votul exprimat reflectă o "furie" împotriva sistemului actual de partide Candidatul independent la alegerile prezidențiale, Mircea Geoană, a reacționat duminică seară...

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Rezultate fără precedent în istoria prezidențialelor din România

Independentul Călin Georgescu dă peste cap sondajele și campaniile tradiționale, surclasând toate partidele După numărarea a 95% din secțiile de votare, rezultatul este unul pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă