10.9 C
București
luni, 28 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAfacerile notarilor, la cel mai jos nivel al ultimilor 13 ani

Afacerile notarilor, la cel mai jos nivel al ultimilor 13 ani

In octombrie, activitatea cabinetelor notariale a scazut cu 30%.

Tranzactiile imobiliare s-au redus cu 20,8% in trimestrul al treilea.

Birourile notariale pregatesc concedieri in 2009.

Tranzactiile cu proprietati imobiliare s-au redus in octombrie cu 20,8%, deoarece bancile au blocat finantarea, situatie care a dus si la scaderea afacerilor notariale.
Numai in luna octombrie, birourile notariale au inregistrat o scadere a activitatii cu 30% fata de intervalul similar al anului anterior,  acesta fiind cel mai scazut nivel inregistrat in ultimii 13 ani, sustin reprezentantii Uniunii Notarilor Publici.
"Blocajul pietei imobiliare s-a resimtit si in activitatea notarilor, in octombrie activitatea acestora a scazut cu 30%, iar luna noiembrie a fost cu circa 55-70% mai slaba", ne-a declarat Mihai Atanasoaie, notar public.

In opinia acestuia, scaderile semnificative raportate de notari au la baza diminuarea creditarii ca urmare a turbulentelor inregistrate pe pietele financiare. "Daca piata creditelor s-ar putea relaxa,  aceasta relaxare s-ar putea traduce  prin cresterea numarului tranzactiilor, situatie care s-ar putea regasi ulterior si in activitatea notarilor", precizeaza Mihai Atanasoaie.
Acesta sustine ca, din cauza acestor scaderi, birourile notariale pregatesc disponibilizari de personal pentru anul 2009. "Din discutiile pe care le-am avut cu notarii din teritoriu,  reiese ca multi dintre ei se gandesc sa reduca personalul in anul 2009, pentru a reduce costurile", a spus Mihai Atanasoaie, fara a preciza insa care este procentul angajatilor care isi  vor pierde locul de munca anul viitor. Din datele statistice reise ca, la nivelul lunii iulie a acestui an, figura in evidente un numar de circa 7.000-8.000 de angajati in cadrul cabinetelor notariale. La nivel national, activeaza un numar de peste 2.000 de notari publici, care isi desfasoara activitatea in cadrul a circa 1.200 cabinete notariale, potrivit estimarilor UNPPR.

Scaderea constanta a numarului de tranzactii imobiliare este confirmata si de presedintele Institutului National de Statistica, Vergil Voineagu, care sustine ca, in luna octombrie, numarul tranzactiilor imobiliare a scazut cu 20,8% fata de octombrie 2007, de la 41.772 tranzactii, la 52.647. "Statistica arata ca piata imobiliara marcheaza un recul fata de sfarsitul anului 2007, dar nu foarte semnificativ", a spus Voineagu. Potrivit oficialului INS, statistica  a fost furnizata de Uniunea Notarilor Publici. In perioada ianuarie-octombrie 2008, numarul tranzactiilor imobiliare s-a situat la 418.984,  fata de 422.130 tranzactii raportate in perioada similara a anului 2007.
Desi notarii furnizeaza deja date privind operatiunile din piata imobiliara, un indice al pietei nu va putea fi calculat mai devreme de 2010, declara Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica.

Cele mai citite

Adolescent de 15 ani mort într-un accident pe un drum din județul Dolj

Un adolescent de 15 ani și-a pierdut viața duminică după-amiază într-un accident tragic pe drumul județean 561 B, la intrarea în satul Zăval, județul...
Ultima oră
Pe aceeași temă