-1.2 C
București
luni, 13 ianuarie 2025
AcasăSpecialFostul sef al Nasdaq a creat un Caritas pe Wall Street

Fostul sef al Nasdaq a creat un Caritas pe Wall Street

» Marile banci internationale din America, Europa si Asia au inceput de ieri sa calculeze si sa anunte public nivelul pierderilor pe care le vor suferi in urma celei mai mari escrocherii financiare din istoria Wall Street.

» Schema piramidala a fost organizata si exploatata timp de cateva decenii de managerul de investitii Bernard Madoff sub masca unui respectabil fond de investitii.

» Frauda, evaluata la 50 de miliarde $, a zguduit din temelii increderea investitorilor din intreaga lume in piata de capital americana, deja subrezita de criza financiara.

Intregul sector financiar mondial a fost cuprins ieri de socul "fraudei secolului", pe masura ce tot mai multe institutii financiare – cu milioane de deponenti – au inceput sa anunte posibilele pierderi inregistrate ca urmare a schemei lui Bernard Madoff.
Institutiile financiare din Spania pareau ieri sa fie cel mai grav afectate, cu o suma de peste 3 miliarde de euro evaporata in schema piramidala organizata de fostul presedinte NASDAQ, bursa electronica de la New York, care se bucura pana saptamana trecuta de o reputatie de invidiat pe Wall Street. Santander – cea de-a doua banca europeana in termeni de capitalizare – a anuntat ca este expusa celei mai mari pierderi dintre toate victimele escrocheriei, riscand sa ramana fara 2,3-3,1 miliarde de euro, in timp ce Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) isi estimase posibilele pierderi la circa 300 de milioane de euro.

Pe locul doi in topul – inca provizoriu – al perdantilor se situeaza instiutiile financiare din Franta si Marea Britanie. HSBC a evaluat posibile pierderi de un miliard de dolari. Royal Bank of Scotland a emis un comunicat in care precizeaza ca ar putea pierde 460 de milioane, in timp ce Man Group – unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din lume – a dezvaluit ca i-a incredintat lui Madoff 360 de milioane de dolari, reprezentand 0,5% din totalul banilor pe care ii administreaza.
In Franta, doua dintre cele mai mari banci ale tarii – BNP Paribas si Natixis – au anuntat pierderi potentiale de cate 450 de milioane de euro fiecare. In Italia, grupul UniCredit a estimat o expunere de circa 75 de milioane de euro, in timp ce banca japoneza Nomura Holdings a apreciat ca ar putea pierde 225 de milioane de euro.

Indoieli cu privire la sistemul financiar american
Concomitent cu anunturile ingrijoratoare cu privire la posibilele pagube suferite, voci extrem de importante din mediul financiar londonez au ridicat ieri semne mari de intrebare cu privire la modul de reglementare a sistemului american. "Cred ca acum a devenit foarte dificil pentru oricine sa investeasca in lucruri ce sunt reglementate in America, pentru ca (autoritatile de control –n.n.) au esuat in a-si face treaba. Acuzatiile (formulate impotriva lui Madoff – n.n.) par sa indice un esec sistematic al regimului de reglementare a pietelor din SUA", a declarat pentru BBC presedintele fondului de investitii britanic Bramdean, Nicola Horlick, unul dintre cei mai cunoscuti manageri din investitii din City-ul londonez.

O escrocherie veche de aproape un secol
Cum a fost posibil ca Madoff, care si-a infiintat firma de management de investitii in 1960 cu banii castigati ca salvamar, sa pacaleasca sute de finantisti experimentati pe parcursul a cateva decenii? In mod ironic, raspunsul este foarte simplu.
Asa cum a recunoscut saptamana trecuta, Madoff a aplicat o schema inventata la inceputul anilor 1920 de Charles Ponzi. De atunci, reteta escrocheriei a fost aplicata de sarlatani care au facut milioane de victime in intreaga lume. In Romania anilor 1990, schema Ponzi a primit varii nume, cel mai cunoscut fiind jocul piramidal Caritas.

Charles Ponzi a devenit celebru si a consacrat numele escrocheriei piramidale in Bostonul anilor 1920. Imigrantul italian, care multumita mecanismului fraudulos  a devenit milionar in sase luni, se baza pe credulitatea clientilor sai si pe o minciuna minutios elaborata. El promitea deponentilor sai un profit de 40% in trei luni, in timp ce celelalte case de investitii nu ofereau mai mult de 5%. Atrasi de tentatia profiturilor imense – pe care Ponzi sustinea ca le poate realiza speculand ratele de schimb ale diferitelor devize internationale –, mii de americani si-au incredintat economiile companiei lui Ponzi, unii dintre ei beneficiind chiar de profiturile promise. Onorarea platilor catre primii deponenti nu era insa decat un element al imensei minciuni elaborate de Ponzi, pentru ca asa-zisele profituri miraculoase proveneau de fapt din depunerile investitorilor ulteriori.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă