9.3 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăNu asteptati sa va dea seful ceva de facut!

Nu asteptati sa va dea seful ceva de facut!

Simona Popovici, experta in resurse umane, spune ca, pentru a avea avansa in cariera, trebuie sa te implici.

Angajatul roman, spune Simona Popovici, country HR manager in cadrul Coca-Cola HBC Romania si Moldova, este inventiv, descurcaret, se adapteaza usor, "prinde" repede limbile straine, dar nu are disciplina in munca si rabdare pentru a urca in cariera. Pentru a avea succes, considera experta in resurse umane, trebuie sa se implice cat mai mult si sa nu astepte sa-l traga seful de maneca.

Prea mult interes propriu

» Care sunt tendintele pe piata muncii?
In momentul actual piata muncii din Romania este una destul de dificila pentru ca se confrunta cu mai multe tendinte si mai multe tensiuni in acelasi timp. Pe de o parte, nu exista suficient personal calificat pentru tipurile de crestere economica pe care tara noastra le are.
Pe de alta parte, personalul calificat existent are pretentii financiare si nu numai. Exista o tendinta de a se sta foarte putin timp la un angajator. In general, angajatii sunt foarte orientati catre interesul propriu, foarte axati pe aspectul financiar si mai putin pe partea de invatare, de dezvoltare, cum erau generatiile vechi.

Tinerii, nerabdatori si pretentiosi

» Cum ati caracteriza absolventii de facultate?
Foarte multi absolventi de facultati care vin acum la interviuri, pentru ca stiu "engleza si calculator", au impresia ca numai terminarea facultatii le da un drept. Astfel de persoane se adapteaza foarte greu pentru ca au asteptari diferite. Acest lucru nu ajuta deloc piata muncii. Un nou absolvent are nevoie de cel putin un an pana invata tot ce trebuie facut, pana reuseste sa se integreze perfect si devine performant. Problema este ca in aceasta perioada el isi pierde rabdarea si vrea sa promoveze imediat si, daca s-ar putea, chiar sa plece la un alt job.
Aceasta tendinta este prezenta peste tot in piata muncii. Angajatii vor sa stea putin la actualul loc de munca, sa castige cat mai bine de acolo, sa invete multe lucruri noi, iar apoi sa poata sari inca o treapta in cariera. Pe termen scurt, este un lucru bun. Pe termen lung insa, aceasta tendinta nu este una foarte buna, pentru ca exista pericolul ca oamenii sa nu-si creeze o baza solida, sa nu poata aprofunda cunostintele si sa aiba probleme atunci cand ajung sa ocupe pozitii inalte.

Timisoara si Clujul, atractive pe piata muncii

» Ce orase sunt atractive din punct de vedere al joburilor?
Cel mai atractiv este Bucurestiul. si Timisoara si Clujul sunt atractive pentru piata muncii. La fel si Ploiestiul, pentru ca este o zona industriala foarte bine pozitionata si este din ce in ce mai ocupata. si relocarile au crescut in ultima perioada. Fata de cum era in trecut, astazi fenomentul este mai des intalnit.

» Exista diferente majore intre Capitala si celelalte orase ale tarii din punct de vedere al pietei muncii?
Exista diferente referitoare la ritm. Cel din Bucuresti este mai alert decat cel din alte orase. Aici oamenii au alte preocupari, demografiile sunt diferite, traficul este mult mai aglomerat, ceea ce necesita mai mult timp alocat deplasarii la serviciu.
O alta diferenta este faptul ca in Bucuresti exista anumite joburi care pot fi intalnite la multe companii, ceea ce in provincie nu exista. Atunci importanta jobului respectiv creste in provincie fata de Capitala. Ultima diferenta ar fi faptul ca acelasi job in Bucuresti si in provincie are presiuni si cerinte diferite.

» Muncesc romanii?
Au mai invatat sa munceasca fata de cum era in trecut, insa nu suntem la nivelul altor tari.

Invatam usor

» Conturati portretul angajatului roman.
Angajatul roman are in plus fata de alte natii o inovatie pe care in alte tari nu o mai vezi. Are o dorinta de invatare care in strainatate este dobandita in scoala. Se adapteaza usor la locul de munca, chiar daca a terminat o scoala intr-un domeniu si lucreaza in alt domeniu. Invata destul de usor limbile straine si are o inovatie ce trebuie incurajata. In schimb, romanului ii lipsesc disciplina in munca si rabdarea pe care trebuie sa o aiba in ascensiunea profesionala.

» S-a mai echilibrat balanta dintre viata personala si cea profesionala?
Partea viata personala versus munca este un subiect foarte privat. Ce pot sa spun in momentul acesta este ca tendinta tuturor generatiilor este orientarea catre o balanta dintre viata si munca.

Prea mult timp cu barfele la serviciu

» De ce stau romanii peste program?
Din doua motive: primul – pentru ca irosesc prea mult timp cu barfele intre colegi, cu pauzele de tigara, cu mesele prelungite, ceea ce este normal, pentru ca nu pot sta opt ore numai la birou. Al doilea se refera la faptul ca o companie este orientata catre cerintele de piata si  clientii ei. Din pacate, piata nu tine cont de respectarea programului si tipicului de lucru.
Acest lucru este ca intr-o relatie: "mai da tu, mai dau eu" si, pentru ca toata lumea sa fie multumita, trebuie gasit un echilibru.
Reteta succesului

» La dumneavoastra ce a contat?
Pentru mine a contat in primul rand faptul ca am intalnit niste oameni pe care i-am placut si m-am vazut lucrand cu ei, am realizat ca va fi un job care ma va stimula sa lucrez, ceea ce pentru cresterea profesionala era un lucru foarte bun.
In cariera, la dezvoltarea personala a contat faptul ca am avut norocul de a fi inconjurata de oameni care m-au lasat sa ma desfasor si m-au sprijinit. Asta m-a ajutat mult pentru ca aveam responsabilitatea de a da tot ce aveam mai bun si aveam placerea de a merge la serviciu. Am avut parte si de momente mai putin bune, in care am facut greseli, dar am mers mai departe, am invatat din ele, ceea ce m-a ajutat mult.
Eu nu am asteptat sa-mi dea sefii ceva de facut. M-am dus, am cerut, am facut si am invatat. Cand au aparut provocari, eu m-am implicat fara sa astept sa vina seful sa ma puna sa fac. Aceasta este si atitudinea pe care o apreciez la angajatii mei.

CARTE DE VIZITA
» A lucrat opt ani in cadrul Connex Vodafone Romania, promovand de la "career centre manager" la "associate director". S-a ocupat de dezvoltarea organizationala si de coordonarea si comunicarea interna.
» Are o serie de certificari in domeniul resurselor umane.
» Este absolventa unui MBA in cadrul Universitatii din Ottawa, Canada, fiind specializata in marketing, finante si management international.
» Din iulie 2006, este country HR manager in cadrul Coca-Cola HBC Romania si Moldova.

Cum arata jobul ideal
Simona Popovici, country HR manager la Coca-Cola HBC Romania si Moldova, considera ca jobul ideal este altul pentru fiecare, in functie de situatia personala, de aspiratii. Insa exista niste caracteristici comune: "Ingredientele unui job de succes sunt respectul reciproc, dorinta de invatare, sprijinul de ambele parti, pasiune pentru meseria in sine si placerea de a lucra cu colegii".

Cele mai citite

Adrian Câciu: „Nu avem downgrade de rating. Orice altă afirmație este fake-news”

Ratingul de țară al României a fost confirmat de Agenția Fitch la nivelul „BBB-”, fără o retrogradare, însă perspectiva a fost schimbată de la...

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Belgrad devine prima mare capitală europeană cu transport public gratuit

Capitala Serbiei, Belgrad, va oferi transport public gratuit pentru toți locuitorii și vizitatorii, o inițiativă menită să reducă aglomerația și întârzierile din trafic, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă