1.4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMetode de adaptare rapida la noul serviciu

Metode de adaptare rapida la noul serviciu

Specialistii recomanda sa identificati asa-numitii lideri informali, care sunt o sursa de informatii si va pot usura integrarea

Ati obtinut postul dorit. Sunteti de ceva zile la serviciu, va simtiti destul de bine la job si nu aveti motive sa va plangeti. In aceste conditii, ar trebui sa va acomodati destul de rapid cu noul colectiv.
Perioada oscileaza insa de la caz la caz. Unii experti dau ca medie pentru intervalul de acomodare trei luni, altii – sase luni. Aceasta perioada depinde foarte mult de personalitatea nou-venitului. Cu cat sunteti mai sociabil si mai volubil, cu atat perioada de inceput va fi trecuta mai usor.

Invatati sa ascultati
Ariel Ungureanu, business unit manager al companiei de recrutare Barnett McCall Tech Engineering &Construction, spune ca este foarte important sa invatati sa ascultati si sa intelegeti procedurile oficiale, dar si cele neoficiale, ale departamentului/companiei. In fiecare firma exista printre angajati asa-numitii lideri informali. "Identificati-i si comunicati cu ei. Practic, ei sunt o sursa de informatii, care va vor usura mult integrarea", recomanda Ariel Ungureanu.
Este indicat si sa participati la intalnirile de dupa program cu colegii. La o sueta se pot afla multe dintre codurile nescrise ale firmei.

Nu va plangeti
Daca va incearca dorul de fostii colegi, intr-o pauza de lucru puteti sa le telefonati sau chiar, dupa program, sa va intalniti cu ei. Atentie insa la exagerari! Nu este cazul sa-i sunati foarte des sau, mai rau, sa va plangeti de cat de dor va este de atmosfera de la fostul loc de munca. Pentru a va adapta mai repede, recomanda Mihaela Stroe, experta in comunicare, este bine sa incercati sa va faceti noi prieteni. "Asta nu inseamna sa va aruncati asupra primului coleg care va da buna ziua si sa-l asaltati cu informatii despre dumneavoastra. Lasati discutia sa mearga liber, fara ca interlocutorul sa se simta agresat", spune Mihaela Stroe.

Precautia aduce un start bun
Chiar daca vreti sa intrati pe sub pielea noilor colegi, putina discretie nu strica. Nu este indicat sa le povestiti despre problemele familiale sau despre ce cuvinte a mai spus aseara copilul. Iar putina precautie in exprimare nu strica nimanui! In fond, amintiti-va ca va adresati unor oameni pe care ii cunoasteti de doar cateva zile.
"Chiar in prima mea zi de lucru am facut o gafa de proportii, pe care n-am s-o uit niciodata. Tin minte ca a venit un barbat imbracat sport si m-a rugat frumos sa-i spun directorului de vanzari ca l-a cautat. A plecat foarte repede si nu am avut timp sa-l intreb cine este el. Iar atunci cand a venit directorul de vanzari, am spus tare, de fata cu toata lumea: te-a cautat cineva, cred ca era soferul.

Ulterior, am aflat ca era vorba chiar de directorul general, pe care eu nu-l cunosteam, pentru ca in perioada interviului el fusese plecat din tara", povesteste Adriana Apostolache, consultant financiar, din Piatra-Neamt, cum a ratat startul in companie.

Respectati termenele-limita
Proiectele in care sunteti implicat nu trebuie sa astepte. Chiar daca vreti sa discutati mai mult cu colegii, nu uitati de termenele-limita. In fond, predarea la timp a proiectului vorbeste despre dumneavoastra. Nici nu trebuie sa exagerati cu munca, sa stati peste program zile la rand, pentru ca exista pericolul sa fiti catalogat ca "tocilarul" companiei.
In plus, orele suplimentare ar putea sa va aduca mult stres, oboseala si nemultumiri.

Patru reguli pentru adaptare
1. Daca sunteti un taciturn, nu incercati sa pareti un vorbaret, pentru ca falsitatea "se vede".
2. Nu va angajati, doar pentru a face impresie buna, in proiecte care va depasesc. La final, rezulatele s-ar putea sa nu fie pe masura asteptarilor.
3. Nu fiti tafnos si nu abordati o atitudine de atotstiutor. De aici incep conflictele!
4. Modestia este buna, insa prea multa s-ar putea sa strice. In fond, daca ati fost ales pentru job, inseamna ca cineva a decis ca faceti fata cerintelor. Asa ca nu va subestimati!

Sursa: Alina Negrea, senior consultant al APlus Performance

Cele mai citite

Leasingul de personal: o soluție pentru deficitul de muncitori calificați în România?

Confruntându-se cu un deficit de muncitori calificați, România se află în fața unui mare obstacol în calea dezvoltării economice. Astfel, leasingul de personal se...

Virgil Guran(PNL): Chiar atât de proşti ne credeţi, că mergem să comandăm o manea?

Vicepreşedintele PNL Virgil Guran, lider al filialei liberale din Dâmboviţa, a declarat miercuri, la o întâlnire electorală la Târgovişte, că PNL nu a comandat...

Ciucă a dat în scris că nu va apăra pe nimeni în fața justiției. Nu l-a nominalizat expres pe Iohannis

Candidatul prezidențial al PNL, Nicolae Ciucă, a semnat în direct, la dezbaterea electorală de la Antena 3 CNN, o hârtie în care spune că...
Ultima oră
Pe aceeași temă