Negocierile politice au fost sistate ieri, in absenta premierului desemnat, Theodor Stolojan, plecat la Bruxelles. Expertii insa au avansat in elaborarea proiectului comun.
Ieri s-a lucrat doar la nivel de experti, care au incercat sa armonizeze programele de guvernare ale celor doua partide. Sambata vor incepe discutiile concrete asupra impartirii portofoliilor si desemnarii viitorilor ministri. Inaintea plecarii la Bruxelles, Stolojan a promis ca va tine opinia publica la curent cu stadiul negocierilor, explicand ca se grabeste, dar incet: "Activitatea de pregatire a programului de guvernare si negocierile politice in curs reprezinta procese dificile, ce presupun discutii ample pentru armonizarea pozitiilor partidelor care au exprimat intentia de a participa la actul guvernarii". Premierul desemnat este insa contrazis de lideri locali ai PSD care nu gasesc prea multe probleme de rezolvat. Liderul PSD Botosani, Gheorghe Marcu, a sustinut ieri ca 85% din obiectivele celor doua formatiuni politice sunt comune si ca n-ar exista diferente majore intre programele guvernamentale ale PSD si PD-L.
Profitand de absenta din tara a lui Stolojan si de negocierile purtate in plan secundar, liderii PSD au pus din nou problema duratei mandatului premierului desemnat. Liderul filialei Bucuresti, Marian Vanghelie, a insistat ca, in ciuda anuntului presedintelui Basescu, variantele de lucru iau inca in calcul atat detinerea functiei de premier cate doi ani de catre PSD si PD-L, cat si solutia detinerii sefiei Executivului pe o perioada de patru ani de catre Theodor Stolojan.
Vanghelie a cerut ieri ca, daca PSD accepta solutia mandatului de patru ani, PSD sa primeasca, in compensatie, un minister in plus. Pana una-alta, potrivit unor surse social-democrate, miercuri seara s-ar fi convenit asupra rolului de al doilea om in stat pe care-l va juca Mircea Geoana. Liderul PSD ar urma sa preia sefia Senatului si, prin modificarea legii, Geoana ar putea primi atributii sporite si in CSAT. Pentru functia de vicepremier, care ar urma sa fie ocupata de Ilie Sarbu, pesedistii cer, de asemenea, atributii sporite.
Vasile Puscas, membru al Grupului de la Cluj, i-a sfatuit pe negociatori ca, in formarea Guvernului, sa nu discute neaparat pe algoritm, ci pe competenta, desi "exista presiuni de jos spre liderii partidului, in functie de anumite «merite» sau anumite «interese»". Puscas a mai tinut sa remarce si riscul ca, daca numirile vor fi politice, ministrii sa nu mai raspunda la comandamentele Guvernului, ci la ale liderilor PSD si PD-L. Echipele de negociatori au convenit asupra modalitatilor de impartire a ministerelor, stabilind perechi de portofolii: Ministerul de Interne – Ministerul de Justitie, Ministerul Mediului – Ministerul Dezvoltarii, Externe – Aparare, Sanatate – Educatie, Finante – Economie, Transporturi – Agricultura. Regula ar fi ca, daca un partid solicita un minister din pachet, sa nu-l poata cere si pe al doilea.
In vreme ce negociatorii PSD si PD-L isi continuau discutiile, diferite surse acreditau ideea ca exista si varianta sustinerii parlamentare din partea PNL pentru un guvern minoritar al PD-L si UDMR, varianta care ar fi fost discutata intre liderii liberali si cei democrat-liberali. Alte surse acreditau ideea ca solutia sustinerii guvernului minoritar s-ar fi conturat in vreme ce lideri ai PD-L ar fi contactat diversi parlamentari ai PNL propunandu-le o eventuala colaborare in Legislativ si chiar intrarea in randurile democrat-liberalilor.