26 C
București
miercuri, 25 septembrie 2024
AcasăSportAtletismMinima moralia, in vreme de criza

Minima moralia, in vreme de criza

In conditii de criza poti practica – totusi – o politica decenta care sa pastreze in viata vectorii unei minima moralia? Dar poate ca intrebarea este prost pusa. Concret, in politica romaneasca post ’89 s-a pus vreodata o asemenea problema? In teorie, da; in practica, mai deloc, vom constata. Acum sa nu fim naivi, este o evidenta ca politicile publice sunt fortate adesea sa aiba o anume elasticitate in privinta moralei – este o realitate dura pe care o constatam de-a lungul istoriei oricarei tari.

"Dubla misiune in fata careia se afla societatea romaneasca de azi este reforma politica si innoirea etica. Cele doua demersuri se conditioneaza reciproc. Cu alte cuvinte, nu putem avea o autentica reforma a fortelor politice fara asumarea, in aceeasi masura, a unor principii si criterii etice, prin aplicarea carora actul decizional sa fie, atat cat este posibil macar, in slujba binelui comun". Afirmatiile de mai sus sunt luate din cartea intitulata "In cautarea binelui comun" (Editura Eikon, 2008). Autorii Radu Carp, Dacian Gratian Gal, Sorin Muresan si Radu Preda ofera o perspectiva istorica, economica, politologica si teologica in privinta valorilor comune care ar putea imbuna spatiul public si activitatea economico-social-politica din Romania de azi. Pledoaria acestora tinteste o viziune crestina a democratiei romanesti si cred ca deschiderea oferita ar trebui sa fie de real impact pentru momentul politic la care ne aflam.

 

Autorii vorbesc, fiecare din punctul de vedere al competentei sale, despre mai multe spatii in care ar putea fi aplicabila o minima moralia pornind tocmai de la necesara reforma politica si de la innoirea etica. Acestia identifica, adesea cu inspiratie, o minima moralia la nivel politic, economic, mediatic, intelectual. Marea noastra problema nu este "lipsa unor valori, ci amestecarea acestora cu contrariul lor. Proiectul de societate al Romaniei de maine rezida de aceea si in acest efort de limpezire etica, de separare a adevarului de minciuna, a cinstei de coruptie, a seriozitatii de prostie, a calitatii de impostura.

Este motivul pentru care un astfel de proiect are nevoie si de o perspectiva crestina implicita, apta sa irige panza freatica in care se afla radacinile fenomenelor de la suprafata timpului istoric pe care-l parcurgem in cautarea binelui comun", se subliniaza in concluziile lucrarii. Este ceea ce face si aceasta carte, de altfel, si ceea ce ar trebui sa-si propuna orice politician constient de realitatile romanesti de azi.

Pai suntem in plina criza economica, o sa mi se spuna, cine mai are timp de asemenea teorii firoscoase!? Dimpotriva, cred si sustin: taman in vreme de criza poate fi pusa cu o si mai mare intensitate problema aplicarii unei minima moralia la toate nivelele sociale. Daca ne gandim insa la actuala clasa conducatoare, la cei care fac jocurile in politica si in media, la intelectuali, intrebarea este: ai cu cine?

Cele mai citite

Cum să-ți alegi parfumul în funcție de zodie? 3 sfaturi și recomandări utile 

Fiecare zodie are o personalitate distinctă, iar preferințele olfactive vin în ajutor pentru a accentua caracteristicile specifice. Din acest articol vei afla cum semnul...

Salariile din România au crescut cu 7,5% în 2024, conform unui studiu

Salariile angajaților din România au înregistrat o creștere medie de 7,5% în 2024 comparativ cu anul precedent, potrivit studiului salarial realizat de Mercer Marsh...

Femeie reținută sub acuzația de înșelăciune prin metode de vrăjitorie. Prejudiciul este de 7.000 de euro

O femeie de 40 de ani a fost reţinută de poliţiştii din Bucureşti sub acuzația că ar fi înşelat un bărbat prin metode specifice...
Ultima oră
Pe aceeași temă