-0.2 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăLifestyleFoodSIDA, subtipul F, bomba cu ceas lasata de Ceausescu

SIDA, subtipul F, bomba cu ceas lasata de Ceausescu

» Zeci de tineri descopera acum, la 18-19 ani, ca sunt infectati cu HIV. Victime ale sistemului sanitar comunist, ei s-au contaminat cu acest virus in primii ani de viata, cand au avut ghinionul sa aiba nevoie de asistenta medicala.

Marilena Boaru rasuceste intre degete un elastic de par, iar lacrimile i se rostogolesc navalnic, innodandu-se in barbie. Povestea Larisei, singura ei copila, se scurge lin, prin plansul mamei care a fost nevoita sa indure chinul copilei de 19 ani care s-a stins intr-un spital din Iasi, doar cu trei luni in urma. Era bolnava de SIDA. "Doamne, cum nu am stiut… Ii ieseau in ultimii ani niste bube pe corp, am fost chiar la Sectia dermato si mi-a dat niste unguente, cine sa se gandeasca ca e bolnava de asa ceva. A ramas insarcinata cu un baiat din vecini si sarcina i-a declansat boala. Asa mi-au spus medicii la spitalul din Iasi. Ea, saraca, era bolnava de multi ani, chiar de cand am adus-o din maternitate, dar nu am stiut. Era la sfarsitul anului 1988, am avut probleme la nastere, i-au facut o transfuzie, asa cum era pe atunci, si medicii spun ca atunci a fost infectata".

 

"Numai ce m-am trezit pe la 4 luni de sarcina ca rau si rau, nu putea sta pe fund, am chemat salvarea intr-o seara si au dus-o la Iasi. Acolo am aflat cumplita veste. A cazut ca trasnetul", povesteste mama Larisei. Plansul ei este un amestec de vinovatie, regrete si dor cumplit. Larisa era studenta in anul intai la Drept. Avea vise, aspiratii, avea de aratat lumii cum poate sa reuseasca ca mama, singura. Nu a mai reusit. Dupa doua luni de chin, copilul s-a stins primul. "Era infectat si el. Au operat-o, iar cind s-a trezit a deschis ochii si m-a intrebat unde este burta ei si am zis ca va fi bine. Atunci a cazut intr-o coma profunda si au tinut-o la aparate", isi aminteste mama fetei. In zadar au incercat sa o convinga medicii ca este in moarte cerebrala, ca nu mai are cine coordona organismul pentru ca neurologic este moarta.

 

"Am tras de aparatul ala ca voia sa-l inchida. Cum sa-l inchida? Ea respira. Am sperat sa se trezeasca, sa-i mai spun o data macar ce mult o iubesc, sa-i spun ca imi pare rau ca am adus-o pe lume intr-o societate care nu garanteaza sanatatea, siguranta, dar nu s-a mai trezit. Am avut lacrimi fierbinti, mari de tot, am implorat Cerul cu pamantul. M-a luat medicul intr-o garda si a tipat ca imi bat joc de fata, de ce nu-i las sa opreasca aparatele. S-a stins singura, inima a cedat intr-o vineri dupa-masa, dar cel putin nu am inchis eu aparatele", spune mama Larisei printre suspine. Au ingropat-o in rochie de mireasa si au spus cunoscutilor ca avusese un chist mare si ca operatia nu a reusit. Adevarul nu face bine nimanui. "Toata lumea intreba ce a avut? Cum sa spun ca avea SIDA, ca nu ma credea ca a luat din maternitate. Lumea e rea. Sa lasam memoria ei nestirbita, ca nu a fost vinovata", a mai spus femeia care nu-si mai gaseste linistea.

Subtipul F al virusului, specific romanesc
Copiii infectati in spitale, de la nastere pana la varsta de 3 ani, in perioada ’88-’92, prin utilizarea incorecta a instrumentarului medical, sunt cunoscuti in strainatate sub numele de "fenomenul romanesc". "Este o epidemie specifica Romaniei, nu s-a mai vazut si in alte tari. Primele cazuri au aparut in Constanta, Giurgiu, Bucuresti, dar apoi s-au constatat in toata Romania", spun medicii botosaneni. Subtipul F al virusului HIV intalnit in cazurile din Romania mai este recunoscut doar in Brazilia si Africa Centrala. Acest subtip al virusului le-a dat copiilor viata lunga, dar i-a lasat sa traiasca doar in prezent. "Sunt o generatie care a ramas intr-o bula a timpului, s-au trezit bolnavi si acum ce sa faca? Lupta crezand ca vor face fata, ca se va gasi un leac, ceva care sa le salveze viata", spune Marius Curelariu de la Asociatia "Tereza" din Botosani care vine in sprijinul celor infectati cu HIV.

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Botosani au declarat ca numarul bolnavilor diagnosticati, in acest an, cu virusul HIV/SIDA a crescut cu 12 noi cazuri, doar in acest judet. Intre acestea, sunt persoane nascute in 1989, dar care au fost diagnosticate cu aceasta boala abia in acest an. "Numarul total de cazuri luate in evidenta in acest an este 12. Avem depistate cazuri noi de imbolnavire. Sunt persoane nascute in anul 1989 si banuim ca s-ar fi putut contamina atunci iar pana acum nu s-au prezentat sa faca un test ca sa-si descopere boala, insa au fost si cazuri de contaminare prin sex neprotejat", a precizat directorul Autoritatii de Sanatate Publica Botosani, Ecaterina Chihaia. Pacientii cu HIV/SIDA sunt luati in evidentele scriptice ale ASP, ei beneficiind de mai multe drepturi. Potrivit directorului ASP, acestia beneficiaza de consiliere, tratament gratuit si de o monitorizare a bolii. Factorul principal care a dus la raspandirea acestui fenomen il constituie lipsa cunostintelor despre modalitatile de transmitere HIV/SIDA, sustin psihologii specializati in consiliere HIV.

Captivi intr-o lume a ideilor preconcepute, izolati in scoli, uneori abandonati de familie, tinerii imbolnaviti cu HIV traiesc ca niste morti vii, in asteptarea sfarsitului, inghitind orbeste tot ce da mama sau nu stiu ce baba stiutoare de la tara. Asociatia "Tereza" din Botosani pentru apararea drepturilor persoanelor infectate cu HIV/SIDA a lansat proiectul "Implicarea organizatiilor de PLWHA (persons living with HIV/AIDS – persoane care traiesc cu HIV/SIDA n.r.) in furnizarea serviciilor sociale". Psihologul Cristina Poplauschi a afirmat ca, in cadrul proiectului, vor fi organizate intalniri cu actori sociali care pot sa imbunatateasca viata persoanelor infectate. "Cu totii spera intr-un tratament minune, nu vor sa moara. Foarte putini dintre acesti copii vor sa scape de suferinta", a mai spus psihologul.

» Mii de bolnavi
In Romania exista peste de 22 asociatii de persoane infectate sau afectate de HIV/SIDA, in Bucuresti si 16 judete ale tarii, care sunt reunite in Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA. Acestea numara in prezent peste 1.200 de persoane infectate HIV sau bolnavi de SIDA, dintre care peste 1.000 sunt adolescenti (infectati in perioada 1986-1991, si care in prezent au varste cuprinse intre 15 si 19 ani)

» Marginalizati de societate
Simona are 18 ani. Este eleva la liceu. Anul trecut a aflat cu stupoare ca este infectata cu HIV. Parintii si-au amintit ca au facut, cand avea fata 3 ani, o transfuzie. Actul medical de atunci a transformat-o intr-un marginalizat social acum. "Nu pot sa pun mana pe clanta, nu pot sa iau un cips de la o colega direct din punga, nu pot sa imbratisez un baiat. Este cumplit pentru mine. Oamenii nu sunt educati sa inteleaga ca sanatatea lor este pusa in pericol altfel, nu prin atingeri. Sunt trista si izolata si ma impart intre consilierul de la fundatie si camera mea. Nu stiu cat mai am de trait. Unu, doi ani, eu stiu, poate sapte. Mama zice ca vine un medicament, caut si eu pe internet, dar nu cred in viitor. Pentru cei ca noi, el nu exista", este de parere Simona. A uitat sa planga. De fapt, lacrimile au secat cand a aflat ca este bolnava. Acum a incetat sa lupte chiar si cu mentalitatea colegilor. "M-a dus mama si la vraci, si la ghicitoare. stiu toate bisericile si stiu toate babele care fac si desfac. Mi-a zis cineva sa mananc paduchi pusi in pufuleti, sa beau petrol cu zahar, sa fac impachetari cu carbuni, sa mananc nu stiu ce insecte, gandaci galbeni. Cate si mai cate… Pe toate le-am incercat. Degeaba. Analizele nu s-au imbunatatit. Ba sunt din ce in ce mai rele. Ma simt slabita, cu tot tratamentul."

» Autoexclus din scoala
Elvira Chisalita este mama unui baiat care a luat virusul HIV din spital cand era foarte micut. A aflat abia acum patru ani, cand copilul avea 14 ani. A ramas fara scoala pentru ca sufletul sau sensibil nu a rezistat in fata atitudinii ostile manifestate de colegi. Cu greu l-a oprit sa nu-si ia viata. "A trebuit sa-i spun cu delicatete, nu stiam cum sa fac. El stia ca este o analiza de rutina, pentru ca lesina foarte des. Dupa ce i-am spus, a fugit din spital asa cum era, in pijamale si in slapi. L-am cautat, smulgandu-mi parul, alergand ca o nebuna pe strazile din oras. Intr-un tarziu am fost anuntata ca este acasa. Nu se putea vorbi cu el, s-a inchis in camera si a avut doua tentative sa-si ia viata.

 

Noroc cu doamna consilier de la Sanatate Publica, ca a reusit sa-l faca sa accepte cat de cat. Dar nu a mai mers la scoala", a povestit mama Elvira. Drama copilului nu a impresionat pe multa lume. Cu totii puneau la indoiala originea imbolnavirii, cu toate ca era doar un copil. Sufletul sau s-a facut tandari. "Tot ce este mai bun ii dam, tot ce nu au alti copii sanatosi in sapte vieti. Ce apare, ce aud pe la altii ii aduc si ii dau. Nu am scos macar un zambet in anii acestia. Unul mic. Totul este o asteptare dureroasa. In fiecare luna ma intreaba cand va fi sfarsitul. Plange incetisor Elvira, cautand piezis la fiul ei sa nu-i surprinda reactia. Nu are voie sa planga. "Ne-a pus interdictie la toti. Sa nu ne vada cu lacrimi. Sotul meu a fost cred cel mai afectat pentru ca acum doi ani si-a gasit pe una si a fugit prin Oltenia.
A zis ca se teme sa stea cu un bolnav in casa care oricand poate sa-i dea si lui virusul. Asta a fost a doua lovitura pentru Cosmin", marturiseste femeia.

Cele mai citite

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

UE analizează piețele agricole post-invazie în Ucraina: măsuri urgente pe masa Consiliului Agricultură și Pescuit

Miniștrii Agriculturii pregătesc strategii pentru 2025 la reuniunea Consiliului UE de la Bruxelles Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni, la...

Plăți duble pentru 200.000 de pensionari în decembrie

Casa Națională de Pensii Publice estimează că sunt sute de mii de dosare restante, la nivel național Aproximativ 200.000 de pensionari din România vor primi...
Ultima oră
Pe aceeași temă