17.4 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialInceput trist de decembrie

Inceput trist de decembrie

Discutiile dintre partide pentru o noua guvernare continua. In vremea aceasta, Constantin Ticu Dumitrescu ne-a parasit prea discret, probabil cu tristetea de a-si vedea legea deconspirarii Securitatii ca politie politica tot mai ciuntita, iar CNSAS-ul tot mai lipsit de putere, intr-o lume in care mostenitorii de ne-drept ai totalitarismului comunist sunt iarasi pe picior de guvernare.
Combinatiile posibile nu sunt prea multe, totusi ecuatia e greu de rezolvat. Aripa liberala pro-PSD e inca tare si insista. Aripa pesedista pro-PNL e si ea puternica. Vorbesc unii despre altii cu o deferenta cu care ar fi trebuit sa o faca pe cand erau dusmani de moarte. Cat despre pedelisti, acestia or fi avand si ei aripi si aripioare, dar, vorba celebrei arii, "domnul conte le-a retezat". Domnul conte fiind stiti dvs. cine. Comic este ca toate aceste zbateri si dezbateri se fac pe uscat, dl Traian Basescu fiind, in cele din urma, acela care va pune degetul pe unii sau pe altii. Cu totii stiu asta, dar, pentru linistea lor, se prefac a nu tine seama de ceea ce stiu.

Eu zic ca n-ar strica, daca tot se fac experimente pe viu in Romania, viu fiind, inca, electoratul, sa se incerce toate combinatiile pentru cate o scurta perioada din cei patru ani care urmeaza. Cam asa: primul an PD-L cu PNL, indiferent cine va fi prim-ministru (ca, oricum, dl Traian Basescu nu-l va numi pe dl Calin Popescu Tariceanu nici daca acesta face din Cotroceni Canossa). Acest prim an va trece repede si inca de cu vara or sa apara frecusurile inerente aliantei. Nu-ti trebuie o memorie prea lunga ca sa-ti aduci aminte ca frecusurile in guvernarea CDR-PD-UDMR au inceput de la PD, or, acest grup de litere si nu numai de litere continua sa existe, chiar daca i s-a mai pus un L in coada. Alianta respectiva se va destrama, repetand scenariul de data trecuta. Atunci, presedintele poate sa cheme PSD-ul sa sprijine in semisecret PD-L-ul.

 

Se va putea repeta, cu autoexclusii de data trecuta (PD-L), experienta PNL-ului guvernand minoritar si sustinut din umbra de partidul dlui Iliescu. Sau se poate chiar reface uniunea cu cealalta aripa a FSN-ului de altadata. Probabil ca, dupa un timp, presedintele va vorbi despre noua "solutie imorala", iar imoralii se vor simti si vor renunta la alianta. In romanul prost al lui Sadoveanu, cel proletcultist, am citit candva o pilda care suna asa: "Cine-ti scoase ochiul? Frate-miu. De aia ti-l scobi asa de tare". Or, fratii din FSN au toate motivele sa joace chiar rolul lui Cain si Abel. Sa vedem numai care-i Cain si care-i Abel.

Dupa consumarea si acestei etape, care ar putea sa dureze ceva mai mult decat prima, ar ramane, eventual, ca data trecuta, cand cu CDR-ul, un an, pentru care dl presedinte, care o mai fi acela atunci, ar putea chema din nou un tehnocrat. Daca nu dl Mugur Isarescu, atunci poate dl Daniel Daianu, care e domnia sa liberal, dar nu e fanatic, ci mai degraba un tehnocrat autosuspendat, pentru scurt timp, putand reveni oricand la conditia d-sale initiala. De altfel, mai toti europarlamentarii sunt tratati de opinia publica de parca ar fi tehnocrati, nu membri de partid: nu-i ia nimeni in seama, aici, in tara. De aceea, unii s-au si grabit sa intre la loc in randuri,  in parlamentul interior.

Din momentul in care scriu aceste randuri si pana la aparitia lor, s-ar putea ca dl Traian Basescu sa nominalizeze pedelistul pentru prim-ministeriat. S-ar putea sa se construiasca sau mai bine zis incropeasca majoritatea parlamentara, dar asta nu va insemna decat ca primul pas spre viitoarea destramare a fost facut.  In ultima analiza, spre toate acestea au fost impinsi politicienii nostri chiar de catre noi, cei care am votat.
Cat despre Constantin Ticu Dumitrescu, odihneasca-se in pace! Se vor mai gasi oameni care sa continue ceea ce a inceput el?

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă