Tinerii au la dispozitie peste 1.700 de slujbe in SUA, Spania, Grecia si Canada in domenii ca hotelier, servicii si turism.
Peste 1.700 de joburi in strainatate sunt oferite, prin intermediul unor programe, tinerilor care vor sa munceasca. Este vorba in special de posturi in parcuri de distractie, restaurante, hoteluri si cazinouri din SUA, Spania sau Grecia. Veniturile obtinute intr-o vara pot fi destul de substantiale, insa tinerii care au fost deja "afara" atrag atentia ca "este serios de munca".
Salvamar in Spania
Compania Icep World Romania a incheiat parteneriate cu firme de peste hotare, oferind tinerilor peste 1.000 de locuri de munca in strainatate, pentru 2009. Este vorba despre tari ca Grecia, unde sunt disponibile peste 50 de joburi pentru sezonul de iarna si peste 500 pentru primavara/vara, in domeniul hotelier, Spania (cu 50 de slujbe pentru sezonul de primavara/vara, pentru salvamari), SUA (peste 300 de joburi, pentru primavara/vara, in domeniile turism si hotelier), Canada (peste 100 de locuri de munca in domeniul turism si servicii).
"Aceste locuri de munca sunt confirmate prin contracte de parteneriat pana in acest moment, numarul lor urmand sa creasca in perioada urmatoare", spune Suzanne Nuridsany, directorul companiei Icep World Romania.
Posturile oferite sunt de asistent de receptie, ospatar, ajutor de ospatar, barman, camerista, salvamar, animator, vanzator. Durata contractelor de munca este intre minimum trei luni si maximum 18 luni.
"Toate posturile sunt destinate persoanelor intre 18 si 35 de ani, vorbitoare de limba engleza/spaniola. Tinerii care nu au calificare in domeniul turism si hotelier vor urma un curs de formare profesionala", spune Suzanne Nuridsany.
Castigurile, spun organizatorii, sunt de 400 de euro lunar. Cei care fac ore suplimentare pot ajunge la 800 de euro, cu tot cu bacsisuri.
Inscrieri in acest program se fac la www.happysummer.ro.
Camerista in SUA
Si Zip Travel ofera, prin programul "Work&Travel" (munca si calatorie), pentru anul viitor, 500 de joburi in SUA. "Programul ofera posibilitatea studentilor de a lucra trei luni de vara in domeniul hotelier, in cazinouri, parcuri de distractii", spune Constantin Dancu, director de programe la Zip Travel din Cluj-Napoca. si aici este vorba despre slujbe precum ospatar, ajutor de bucatar, casier, vanzator, camerista.
Pot pleca studentii (care stiu bine engleza) din anul I, cu media peste 8, si cei din ceilalti ani, care au media peste 7,50 si maximum doua restante. Reprezentantii Zip Travel spun ca studentii care pleaca prin programul "Work&Travel" castiga bine. Salariile sunt de la 7 dolari pana la 10-11 dolari/ora si se pot lua si doua joburi.
Ospatar in Grecia
Un program in care nu se tine cont de notele studentilor este unul gen internship, pentru Grecia, unde sunt 200 de locuri. Inscrierea costa 200 de euro si 400 de lei. "Singura conditie este cunoasterea limbii engleze. Selectia se face de catre angajatori, pe baza CV-urilor", spune Constantin Dancu. Se castiga minimum 400 de euro/luna, iar cazarea si masa sunt gratuite. si aici este vorba despre joburi de ospatar, bucatar, camerista.
Inscrieri pentru "Work&Travel" se fac la inscrieri@ziptravel.ro sau la cluj@ziptravel.ro.
Posturi
» asistent de receptie
» ospatar
» ajutor de ospatar
» barman
» camerista
» salvamar
» animator
» vanzator
EXPERIENTA PERSONALA
A castigat 14.500 de dolari si prieteni din strainatate
Constantin Dancu se numara printre cei care au ales sa plece la munca, peste hotare, prin programul "Work&Travel". A lucrat in Vermont, dar si in San Diego. A fost ajutor de bucatar, ospatar, lucrator la un magazin de produse pentru golf si a plimbat turisti cu risca.
In 2005 a castigat 6.500 de dolari, iar in 2006 a luat 8.000 de dolari. Dar pentru asta nu s-a dat deloc in laturi de la munca: "La bucatarie am inceput de la curatat cartofi si verificat temperaturi in frigidere si am ajuns sa gatesc la cina. Cateodata, munceam 80 de ore pe saptamana, iar salariul era de 8 dolari sau 10 dolari pe ora".
El spune ca toata afacerea a meritat, pentru ca a vizitat multe locuri si a castigat suficient. S-a plimbat la Niagara, New York, Los Angeles, Hollywood si si-a facut si "o multime de prieteni din Bulgaria, Polonia, SUA, Jamaica, Taiwan, Rusia, Brazilia".
La intoarcerea acasa, cu banii castigati si cu ceva ajutor de la parinti, in 2005 si-a luat masina (Skoda Fabia), iar in 2006 – laptop, electronice si haine.