22.3 C
București
duminică, 22 septembrie 2024
AcasăSpecialOfensiva impotriva piratilor somalezi

Ofensiva impotriva piratilor somalezi

» UE lanseaza astazi prima operatiune navala din istoria sa, impotriva piratilor somalezi din cauza carora Stramtoarea Bab el Mandeb si Golful Aden au devenit cele mai periculoase ape din lume.

Cu mandatul consiliului de Securitate al ONU, astazi incepe prima operatiune navala din istoria UE, operatiunea "Atalanta", in cadrul careia sase nave de razboi si trei avioane de supraveghere sunt trimise in largul Cornului Africii, pe urmele piratilor somalezi. Cel putin opt state europene – in ordine alfabetica, Belgia, Franta, Germania, Grecia, Marea Britanie, Olanda, Spania si Suedia, carora este posibil sa li se alature si Portugalia – participa la operatiunea programata sa dureze aproximativ un an, al carei cost este estimat la 8,3 milioane de euro. Comanda este exercitata de un britanic, viceamiralul Philip Jones, iar cartierul general, in care vor lucra aproximativ 80 de ofiteri, este la Northwood, o baza navala de la nord de Londra utilizata de Marina Regala Britanica si de NATO.

Navele europene vor inlocui navele NATO care patruleaza in largul coastelor somaleze din luna octombrie. Operatiunea "Atalanta" are drept obiectiv protejarea uneia dintre cele mai importante rute ale comertului international, prin stramtoarea Bab al Mandeb trecand 12% din comertul maritim si 30% din petrolul brut vandut la nivel mondial.
Operatiunea este insa inconjurata de controverse, in primul rand in privinta eficientei, intrucat zona periculoasa este evaluata la 2,1 milioane de kilometri patrati, navele desfasurate acoperind doar 1% din aceasta suprafata. In plus, seful diplomatiei UE, Javier Solana, si secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, au semnalat si impasul juridic provocat de lipsa unor reglementari internationale privind arestarea si judecarea piratilor, pana in prezent doar patru state membre ale UE (Finlanda, Germania, Olanda si Suedia) avand o legislatie care permite actiuni judiciare impotriva piratilor.

Capturi-record
Actele de piraterie in largul coastelor somaleze au atins un nivel record in 2008, numarul atacurilor crescand de la 26 in 2007 la peste o suta in 2008. Luna aprilie a fost marcata de mai multe actiuni spectaculoase, intre care atacul impotriva vasului de lux Ponant, sub pavilion francez, avand la bord aproximativ 30 de pasageri, si cel asupra petrolierului-gigant japonez Takayama. In septembrie, piratii au capturat vasul ucrainean Faina, transportand 33 de tancuri de asalt, sisteme de aparare antiaeriana si lansatoare de rachete. Nava este inca in mainile piratilor. In ziua de 15 noiembrie, piratii au capturat in doar 16 minute un gigant al marilor, superpetrolierul saudit Sirius Star, lung de 330 de metri, cu o incarcatura de 300.000 de tone de petrol brut, in valoare de 100 de milioane de dolari.

Cele mai citite

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...

Zelenski țintește NATO, UE și puterea armelor

Kievul rămâne secret cu privire la conținutul unui „plan de victorie”, pe care Zelenski vrea să-l discute întâi cu Joe Biden, săptămâna viitoare Pe lângă invitația...

Asfaltul se odihnește. Planeta ia o pauză de la viteză

22 septembrie a fost decretată Ziua mondială fără mașini Mesajul e clar și fără echivoc, descurajarea utilizării automobilului personal sau de serviciu, în favoarea deplasării...
Ultima oră
Pe aceeași temă