16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăO firma romaneasca de IT sfideaza criza

O firma romaneasca de IT sfideaza criza

» Cresterea afacerilor de 28 de ori a impus producatorul de software AROBS Transilvania pe locul sapte in Europa Centrala in topul celor mai dinamice firme de IT.

O companie specializata in tehnologia informatiei, AROBS Transilvania Software, sfideaza criza financiara internationala, isi mareste profitul si se extinde in regiune. Firma, care se bizuie pe experienta a zece informaticieni care s-au repatriat dupa ce au lucrat in multinationale, este una dintre cele mai dinamice companii din Europa. Potrivit unei analize a companiei de consultanta Deloitte, aceasta a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 2.722,34% in ultimii cinci ani. Astfel, AROBS a intrat in topul realizat de Deloitte al celor mai dinamice companii din domeniul tehnologiei informatiei. AROBS se afla pe locul sapte al companiilor din Europa Centrala si pe locul 49 in topul companiilor din regiunea care include Europa Centrala, Europa de Est si Orientul Mijlociu.

"Noi nu credem in criza", spune, plin de optimism, Voicu Oprean, managerul AROBS, care a fondat compania in urma cu zece ani, impreuna cu cativa colegi. Mai mult, spune el, firma tinteste fotoliul de lider al pietei de profil din Europa de Est. Tendinta AROBS este una de crestere rapida, chiar daca firma clujeana are de infruntat concurenta de pe pietele asiatice, precum cea din India, unde companiile dispun de mii de informaticieni.
Firma clujeana a reusit sa isi creasca cifra de afaceri an de an, cu exceptia unui mic recul din perioada 2001-2002. Acea perioada de minicriza economica traversata de Romania a insemnat, spune Voicu Oprean, si mo-mentul reprofilarii firmei de pe outsourcing pe dezvoltarea de software propriu. Unul dintre produsele realizate de AROBS care au fost bine primite de piata a fost un program de gestiune pentru agentiile de turism.

 

In paralel, ca sa isi diversifice profilul afacerilor, angajatii AROBS au dezvoltat si solutii pentru navigare de tip GPS si pentru localizarea flotei auto. De asemenea, reprezentantii companiei clujene au decis si dezvoltarea unor branduri proprii. Unul dintre acestea este gama de GPS-uri marca Smailo. "Acum, aceste solutii de gestionare a flotei auto reprezinta o mare oportunitate pentru compania noastra. si asta pentru ca, in perioade de criza, toti transportatorii vor sa isi optimizeze cheltuielile. Iar gestionarea corecta a flotei auto este una dintre cele mai bune metode", spune Voicu Oprean. si tot pentru a exploata aceasta nisa, managerul de la AROBS doreste sa lanseze produsul Infotrafic. Acesta va permite informarea conducatorilor auto si a dispecerilor inclusiv asupra blocajelor din trafic.

Strategie de extindere in regiune
Compania activeaza la Cluj, la Bucuresti si la Iasi si se pregateste sa isi deschida o sucursala la Timisoara. Oprean nu neglijeaza nici pietele externe si ia in calcul extinderea in toata Europa de Est. Compania are deja clienti in Ucraina, Moldova, Rusia, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia si Croatia. In acest moment, compania are 171 de angajati. In anul 2008, conducerea AROBS estimeaza o cifra de afaceri de 8-10 milioane de euro. In anul 2007, compania a atins cifra de 5 milioane de euro.  Iar dinamica cifrei de afaceri pare sa fie una pozitiva pentru AROBS Transilvania Software. Ca sa invinga gigantii asiatici, AROBS a stabilit mai multi pasi dintr-o strategie pe termen lung. Compania clujeana a cumparat unul dintre cei mai dinamici rivali, compania TeleVoice, detinatoarea brandului de GPS Evolio.

 

Anul trecut, TeleVoice a avut o cifra de afaceri de 4 milioane de euro, aproape de cele 5 milioane de euro realizate de AROBS. Compania va continua sa dezvolte brandurile Evolio si Smailo, pentru ca distributia de sisteme de navigatie inseamna jumatate din afacerea AROBS. Companian clujeana va intari si distributia de sisteme track-GPS, pentru flotele auto, dar nu va renunta nici la outsourcing pentru companiile vestice din domeniul software. Pentru aceasta, AROBS isi intareste divizia de programare.

Cele mai citite

Israelul vrea ca SUA să o sprijine după ce va ataca Iranul

Ministrul israelian al Apărării Yoav Gallant a afirmat, marţi, în cursul unei întrevederi avute la Tel Aviv cu secretarul de stat american Antony Blinken...

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, și-a dat demisia. Scandal de proporții privind recrutările

Andrii Kostin, procurorul general al Ucrainei, şi-a dat demisia după un scandal de proporţii ce vizează modul în care s-au făcut recrutările în armata...

Maria Zaharova critică alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din Republica Moldova

Într-o declarație transmisă de Ambasada Rusiei la București, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, a comentat rezultatele primului...
Ultima oră
Pe aceeași temă