» Interdictia de a purta valul islamic in scoala nu este o incalcare a libertatii religioase si a dreptului la educatie, a decis ieri CEDO.
Curtea Europeana a drepturilor Omului a respins ieri actiunea inaintata de doua tinere frantuzoaice de religie musulmana, care au contestat excluderea lor din scoala in urma refuzului repetat de a-si da jos valul islamic in timpul orelor de educatie fizica.
Cele doua tinere, in prezent in varsta de 21, respectiv 22 de ani, au fost eliminate in februarie 1999, cand erau in clasa a VI-a, dintr-un liceu din Flers (Orne), continuandu-si cursurile prin corespondenta. Ele au sesizat CEDO, afirmand ca interdictia de a purta valul islamic este o incalcare a libertatii religioase, respectiv a articolului 9 (dreptul la libertatea de gandire, de constiinta si religioasa) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, iar prin eliminarea lor din scoala li s-a incalcat dreptul la educatie, prevazut de articolul 2 al Protocolului 1 al aceleiasi conventii.
In unanimitate, judecatorii CEDO au respins plangerea inaintata de cele doua frantuzoaice, aratand ca interdictia de a purta valul islamic a avut ca scop "protejarea imperativelor laicitatii in spatiul scolar". "In Franta, ca si in Turcia sau in Elvetia, laicitatea este un principiu constitutional, fondator al Republicii, la care ansamblul populatiei adera si a carui aparare este primordiala, in special in scoala", se precizeaza in decizia CEDO, care a amintit si de un precedent din 2005 cand a respins plangerea unei tinere exmatriculate din Facultatea de Medicina de la Istanbul, recunoscand dreptul Turciei de a interzice valul islamic in universitati. CEDO a considerat ca nu a fost incalcat nici dreptul la educatie al celor doua tinere, intrucat acestea au putut continua cursurile prin corespondenta.