17.8 C
București
duminică, 6 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMajorarea pensiilor pentru grupele I si II se amana cu un an

Majorarea pensiilor pentru grupele I si II se amana cu un an

» Analistii spun ca majorarea ar fi necesitat cheltuieli de 0,7% din PIB.

Guvernul a amanat cu un an, de la 1 ianuarie 2009 pana la 1 ianuarie 2010, termenul de aplicare a Legii de recalculare a pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele I si II de munca.
Desi autoritatile sustin ca amanarea s-a produs din cauza unei confuzii create de existenta a doua reglementari, una emanata de Executiv, alta aprobata de Parlament, in valtoarea electorala, totusi analistii spun ca motivul real este lipsa banilor.

De majorare ar fi beneficiat 1,8 milioane de pensionari  care au lucrat in conditii grele de munca, din totalul de 4,6 milioane de persoane care primesc pensie de stat. Efortul financiar pentru aplicarea majorarii era estimat la echivalentul a 800 milioane de euro, in 2009. Ministerul Muncii a precizat ca nu lipsa banilor a fost motivul pentru care s-a amanat acordarea majorarilor, conform legii, ci faptul ca nu se puteau aplica concomitent doua modalitati de calcul, asa cum rezulta din legea si ordonanta de majorare. Responsabilii din Ministerul Muncii au incercat sa "indulceasca" vestea rea primita de pensionari de la Guvern si au precizat ca acestia vor beneficia in 2009 de majorarea calculata in baza OG nr. 100/2008, ceva mai mica decat cea la care ar avea dreptul conform legii aprobate recent in Parlament.

"Nu s-a amanat majorarea pensiilor pentru cei care au lucrat in grupele I si II, ci aceasta se realizeaza deja in baza OG nr. 100/2008 si se va termina pana in octombrie 2009. Apoi se va crea un alt program informatic si va incepe recalcularea de la 1 ianuarie 2010, conform legii votate in Parlament", a declarat Mariana Campeanu, ministrul Muncii. Analistii sustin ca desi dureroasa, masura de amanare a majorarii a 40% din pensii era necesara. "Este o masura necesara in contextul actual, chiar daca banii li s-ar fi cuvenit acestor pensionari. Este o veste buna pentru buget, pentru ca aceste majorari ar fi necesitat cheltuieli de 0,7% din PIB-ul pe 2009. Este imposibil ce se intampla acum.

Nici daca economia ar creste cu 6% anul viitor, cum e putin probabil, nu se pot acoperi pensiile si salariile, pentru ca in cateva luni au urcat enorm, iar deficitul bugetar ar depasi 3% din PIB. Din nefericire pentru multi, aceste majorari de pensii si salarii trebuie esalonate, caci acum nu este momentul", a declarat Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, economistul-sef al ING Bank Romania.

Oricum, toti cei 4,6 milioane de  pensionari de stat vor beneficia de la 1 ianuarie 2009 de o majorare cu circa 10% a punctului de pensie pana la 763,7 lei. Doar pentru aceasta majorare a punctului de pensie efortul bugetar este de circa 6,3 miliarde lei, echivalentul a 1,1% din PIB.

Majorari in pasi mici
In prezent exista o ordonanta de guvern care-si produce efectele si prevede acordarea de la 1 ianuarie 2009, in patru transe, a 0,5 puncte de pensie pentru fiecarean de spor din conditii grele. Astfel, 0,5 puncte de pensie se acorda pentru doi ani lucrati in grupa I sau pentru patru ani lucrati in grupa II. Pe de alta parte, Parlamentul a adoptat in septembrie o lege care prevede cresteri de doua ori mai mari decat prevede ordonanta guvernului. Conform acestei legi, a carei aplicarea fost amanata ieri de guvern, pensionarii ar fi primit o majorare a punctului cu 50% pentru fiecare an lucrat in grupa I si cu 25% – pentru fiecare an de grupa II.
Se depune de acum un efort enorm de munca pentru aplicarea de la 1 ianuarie a ordonantei de guvern si ar insemna ca peste 12 luni sa se reia aceasta munca pentru a se mai da ceva in plus. Oricare guvern va veni anul viitor va abroga ordonanta si va aplica legea", a declarat Mihai seitan, fostul presedinte al CNPAS.

Cele mai citite

Hezbollah: Orice legătură cu Hashem Safieddine s-a pierdut

Contactul cu Hashem Safieddine, potenţial înlocuitor al liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, a fost "pierdut" de la loviturile israeliene de vineri din apropierea Beirutului, care...

Cine sunt judecătorii care au votat împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale

Curtea Constituțională a României (CCR) a acceptat o contestație împotriva candidaturii Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale, hotărârea fiind definitivă și eliminând-o astfel din cursa...

Protest cu mii de oameni la Budapesta în fața sediului televiziunii de stat

Mii de cetățeni unguri au protestat în fața sediului televiziunii publice din Budapesta, cerând un serviciu de presă independent. Protestul a fost organizat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă