Afacerea din Romania nu va fi afectata de planul de restructurare propus Congresului.
SIF Oltenia nu mai gaseste cumparator pentru bucata din Ford Romania.
Desi industria auto din Statele Unite sta pe muchie de cutit dupa ce marile companii au anuntat ca vor intra in colaps in cazul in care nu vor obtine fonduri in valoare totala de mai multe miliarde de dolari, Ford inoata in ape mai linistite. Compania Ford a prezentat Congresului un plan de afaceri care sa sustina o solicitare pentru o linie de credit de 9 miliarde de dolari de la Executivul american, la dobanda actuala a obligatiunilor guvernamentale, in cazul in care ar avea nevoie. Potrivit conducerii gigantului american, banii ar fi folositi pentru restructurarea tehnologica a fabricilor si centrarea productiei principale pe masini mai mici si mai economice. In acelasi timp, un alt obiectiv in planul de restructurare propus de Ford este si concedierea a 10% din personalul companiei. "Vom continua sa urmam obiectivele pe care ni le-am propus si ne asteptam la reduceri de cheltuieli operationale de un miliard de dolari si in anul 2009", sustin oficialii companiei.
Planul de afaceri al grupului Ford nu afecteaza afacerea din Romania a companiei, sustin oficialii Ford Romania.
"Pentru Ford, falimentul nu este o optiune. Planurile Ford pentru Craiova raman neschimbate, atat in ceea ce priveste investitiile anuntate, respectarea termenelor de productie, cat si numarul de angajati", spun reprezentantii Ford. In ciuda asigurarilor conducerii diviziei locale a Ford ca planul de restructurare nu va afecta afacerea din Romania, SIF Oltenia nu gaseste cumparator pentru 22% din actiunile detinute la fabrica preluata de americani. SIF Oltenia a intrerupt recent negocierile de vanzare a pachetului detinut la Automobile Craiova SA (ACSA), compania care controleaza Ford Romania, din cauza crizei financiare mondiale, a anuntat Teodor Buzatu, membru in Consiliul de Administratie (CA) al societatii de investitii financiare.
Initiativa a apartinut partenerilor de negociere ai SIF Oltenia, trei fonduri de investitii straine (doua austriece si unul german) care pareau dispuse sa onoreze oferta SIF, cuprinsa intre 20 si 30 de milioane de euro. "Initial, pareau foarte hotarati sa cumpere pachetul de actiuni detinut de SIF Oltenia. Ulterior insa au spus ca trebuie intai sa vada cu ce date financiare vor incheia anul, fara a da o data de redeschidere a negocierilor. Au spus ca ne contacteaza ei. Cred ca duc lipsa de lichiditati", ne-a declarat Buzatu.
SIF spune ca pachetul detinut la ACSA valora la momentul privatizari societatii peste 20 de milioane de euro. In conditiile crizei economice, cotatiile companiei oltene au scazut foarte mult. Astfel, Ford Motor Company a platit in total 84 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de 72,4% din actiunile ACSA, iar acum pachetul detinut de americani valoreaza pe piata bursiera doar 25,6 milioane de euro – cu 58,4 milioane de euro mai putin. Pachetul detinut de SIF Oltenia valoreaza la ora actuala doar 7,8 milioane de euro, cu mult sub pretul la care vroia societatea sa-l vanda.