» Liberalii au iesit pe locul trei, dar au baut sampanie. S-au declarat mandri ca au obtinut cel mai bun scor din 1990: in jur de 20%. In seara alegerilor, zambete multe, ironii la adresa PD-L, tinta fiind Emil Boc. Nici Stolojan nu a scapat de zeflemea. Oficial, PNL incepe negocierile de astazi.
Anuntul exit-poll-urilor a provocat uralele liderilor PNL. Mai-marii partidului s-au adunat unul cate unul dupa ora 19. Mai intai a venit Bogdan Olteanu, zambitor si pus pe glume. Apoi, din provincie Teodor Melescanu, Cristian David si Catalin Predoiu. In tandem, au aparut si liderii bucuresteni, Ludovic Orban si Crin Antonescu. Tocmai de la Deva a sosit si primarul Mircia Muntean. Premierul Tariceanu si-a facut sosirea in jurul orei 20. A strans mana unor persoane la intamplare si s-a dus la el in birou. La poza de partid s-au strans in preajma orei 21.00. Tariceanu s-a lasat, ca de obicei, asteptat. Toti au privit in sala improvizata din sediul central pe trei mari ecrane. Ca decor, au fost imprastiati prin camera tineri imbracati in galben, cu steguletele partidului, fluturandu-le la comanda.
Cel mai euforic se arata a fi Bogdan Olteanu, care nu avea totusi motive deoarece informatiile legate din colegiul sau indicau un rezultat slab pentru liderul liberal. Mai toti liberalii l-au luat in bascalie pe Emil Boc, care parea, in opinia PNL, cam crispat. "Lasati-l, ma, sa vorbeasca", s-a rugat Olteanu de editorul de la un post de televiziune, care i-a zis, in direct, sa astepte cateva secunde pentru a intra in emisie. "Boc s-a scos, ca ramane primar, ma", il compleaza Melescanu pe Olteanu. Apoi urmeaza Crin Antonescu : "De patru ani astept declaratia asta a lui Boc. Dati-l mai tare sa-l auzim", in timp ce Melescanu spune ironic ca presedintele PD-L isi anunta demisia in direct. Marea bucurie a PNL este ca a luat peste 20%, dupa cum indica exit-poll-urile, de aici si euforia victoriei. "Hai ca am luat peste 20%, bravooo!", a declamat Olteanu.
Cel felicitat este premierul Tariceanu, pe rand, de catre ministrii David, Orban, Melescanu, Nicolaescu, Campeanu, dar si de deputatul Antonescu. Dupa Boc, atentia ironiilor liberalilor se indreapta spre Stolojan: "Ia uite ce i-a incremenit lui Stolojan zambetul pe buze din ’92 de cand a plecat de la guvernare", a declarat malitios Olteanu. Lui Antonescu i-a atras atentia veselia prea mare a lui Geoana: "E vesel, e in continuare inconstient". Premierului Tariceanu i-a revenit abia pozitia a treia sa intre in direct. A tinut un discurs de premier, vorbind despre meritele Guvernului sau. "Mai avem multe de facut si pentru a face acest lucru trebuie sa fim uniti. Astazi trebuie sa lasam la o parte disputele politice fara sens si sa ne facem datoria", a declarat Tariceanu. Iar dupa aceea… sampania.
Mesele s-au umplut de mancare aleasa. "E mare sarbatoare. PNL e marele castigator", justifica Melescanu festinul pus la cale. Tariceanu e categoric: "Acum doar bem. Nu negociem cu nimeni".
Surse din PNL ne-au declarat ca liberalii vor negocia foarte dur, avand o pozitie privilegiata, in conditiile in care nici PSD, nici PD-L nu pot forma Guvernul fara ajutorul lor. Ei pornesc in negocieri chiar revendicand postul de premier, Tariceanu solicitand un nou mandat de sef al Executivului. Pentru a demonstra ca PNL negociaza la sange, Tariceanu a refuzat sa poarte discutii in ziua alegerilor cu PSD si PD-L, desi surse liberale indica faptul ca premierul a fost sunat de lideri de la cele doua partide. Insa in PNL sunt deja doua tabere formate inca inaintea alegerilor: aripa Patriciu (formata din oameni ramasi fideli acestui lider si care forteaza o alianta cu PSD), si o alta grupare care sustine o intelegere cu PD-L (tinand cont de compatibilitatea de dreapta a celor doua formatiuni).
Mai mult, sunt lideri care vor sa se debaraseze de influentele lui Patriciu din partid, care, sustin ei, aduc numai prejudicii partidului si reprezinta cauza certurilor cu PD-L. In acest conflict, mocnit deocamdata, Tariceanu se afla intre ciocan si nicovala. El n-ar vrea sa-si piarda prietenul, dar nici sa-si ridice partidul in cap si sa-si piarda functia de presedinte – deoarece majoritatea liderilor din Biroul Permanent doreste o alianta la guvernare cu PD-L. Desi Tariceanu a refuzat sa vorbeasca despre negocieri, unii lideri si-au exprimat optiunea pentru o alianta cu democrat-liberalii. Ministrul de Interne, Cristian David, a declarat ca "o guvernare de dreapta are toate sansele sa mearga mai departe" si ca "PNL a obtinut un scor care ii permite prezenta de centru – dreapta".
In schimb, ministrul Adrian Iorgulescu a anuntat ca prima formatiune cu care liberalii vor incepe sa poarte discutii este UDMR, deoarece "este partidul pe care ne putem baza". Liberalii au refuzat sa inceapa negocierile de ziua nationala. "Discutiile vor incepe pe 2 decembrie (n.r. – azi), dupa ce se va desfasura sedinta Biroului Permanent National.
Potrivit rezultatelor partiale furnizate de BEC, PNL a obtinut la Senat 18,75%, iar la Camera Deputatilor – 18,57%.