13 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăThe Economist: Romania poate ateriza dur in 2009

The Economist: Romania poate ateriza dur in 2009

» Romania si Bulgaria sunt cele mai sarace si cele mai prost guvernate tari din UE.

» Expertii FMI au calculat ca leul este supraevaluat cu 19%.

Caracterizate ca fiind cele mai sarace si mai slab guvernate tari ale Uniunii Europene, Romania si Bulgaria sunt si cele mai vulnerabile in fata efectelor crizei pietelor financiare, potrivit publicatiei The Economist. Cu toate acestea,  temerile privind o posibila intrare in criza a tarilor Europei de Est sunt apreciate ca exgerate. O prabusire economica a fost probabil evitata, "insa zona de Est a Balcanilor se va confrunta cu dificultati majore in urmatoarea perioada", consemneaza publicatia britanica. Romania are un deficit de cont curent de 14%, o moneda tranzactionata liber si este mai putin dependenta de exporturi inspre zona euro, fata de Bulgaria, dar poate avea o aterizare mai dura, mentioneaza The Economist. Publicatia citeaza o estimare a bancii Oriens, specializata pe regiunea Balcanilor, care se asteapta la un avans economic de doar 0,9% pentru Romania in 2009.

 

Totusi, in urma cu doar o zi, un expert al diviziei de cercetare din grupul The Economist, Economist Intelligence Unit, a avut o evaluare mai optimista. Astfel, economia romaneasca va inregistra o crestere de pana la 3,9% in 2010, in ciuda evolutiei economice negative din Europa de Vest, sustinea Joan Howie, expert pentru Romania in cadrul Economist Intelligence Unit.
In urma cu cateva zile, Fondul Monetar International (FMI) si-a revizuit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor, estimand ca economia Romaniei va creste in 2009 cu 3,5%, sub nivelul de 4,8% indicat in octombrie, in contextul inrautatirii capacitatii bancilor de a se finanta in strainatate, ceea ce va afecta investitiile si consumul, si al anticiparii incetinirii exporturilor. si analistii de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) estimeaza ca PIB-ul Romaniei va creste cu 3% in 2009, in ton cu toate economiile tarilor in care este prezenta.

Totodata, The Economist precizeaza ca sistemul bancar romanesc este mai putin profitabil decat cel bulgar, dobanzile interbancare au crescut de aproape doua ori in 2008, la 15%, in timp ce expertii FMI au calculat ca leul este supraevaluat cu 19%. Sistemul bancar romanesc este mai fragil decat cel din Bulgaria. Chiar daca sunt detinute de jucatori straini, totusi bancile romanesti arata o anumita instabilitate.
Ca urmare a cheltuielilor populiste din campania electorala, deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,9% din PIB in 2008, arata publicatia britanica.

Bulgaria beneficiaza de o situatie financiara solida, cu datorii externe reduse si excedent bugetar. Oriens estimeaza, pentru Bulgaria, o crestere economica de doar 2,3% in 2009.
Totusi, moneda nationala bulgara, leva, are un curs controlat in raport cu euro, ceea ce exclude o depreciere a cursului pentru a sustine competitivitatea exporturilor, banca nationala nu poate modifica dobanzile, iar deficitul de cont curent se ridica la un sfert din PIB.

Cele mai citite

Armata libaneză își repoziționează trupele în sudul țării

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o...

Opt copii din Fâșia Gaza vor fi tratați în România

Opt copii din Fâşia Gaza, împreună cu familiile lor, au ajuns în România, şi vor fi trataţi în unităţi medicale de specialitate, iar familiile...

Nicușor Dan recunoaște că „am fost relativ relaxaţi” în fața ciclonului din weekend

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, luni seară, că ”am fost relativ relaxaţi” când a venit ciclonul în weekend, deoarece sistemul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă