4.2 C
București
luni, 25 noiembrie 2024
AcasăSpecial"Australia", filmul ca promo turistic

„Australia”, filmul ca promo turistic

» Nicole Kidman se intoarce acasa pentru pelicula "Australia", semnata de Baz Luhrmann (autorul musicalului "Moulin Rouge").

» Specialistii sustin ca, dincolo de povestea de dragoste care are ca fundal Australia celui de-al doilea razboi mondial, filmul va functiona ca un motor de promovare turistica a Australiei.

» "Australia" va avea premiera in Romania la inceputul anului viitor.

Filmul "australia" este o poveste epica desfasurata pe continentul australian in timpul celui de-al doilea razboi mondial.
Nicole Kidman este o aristocrata engleza, mostenitoare a unei ferme, care decide sa mane, alaturi de vacarul interpretat de Hugh Jackman, mii de vite de-a lungul tarii, in incercarea de a scapa de amenintarea altor proprietari de vite.
Scenariul initial al filmului, regizat de Baz Luhrmann, prevedea ca partenerul lui Nicole Kidman, interpretat de Hugh Jackman, sa moara la sfarsitul filmului. Reactiile publicului in urma proiectiilor de test i-au facut pe producatori sa schimbe finalul, pastrand ambele personaje principale in viata. Aceasta decizie va asigura, se pare, un succes mai mare de casa, crede conducerea studiourilor 20th Century Fox.

Criticii au comparat cele doua personaje Lady Sarah Ashley (Nicole Kidman) si Vacarul (Hugh Jackman)  cu alte doua cupluri celebre ale cinematografiei: Charlie Alnutt (Humphrey Bogart) si Rose Sayer (Katharine Hepburn) in "Regina africana"  (1951) si Scarlet O’Hara (Vivien Leigh) Rhett Buttler (Clark Gable) din "Pe aripile vantului" (1939).

Un film plin de clisee sau o pelicula de Oscar?
Considerat de unii critici "o tragedie incarcata de actiune", pelicula nu a scapat de parerile impartite ale criticilor, care s-au amplificat dupa premiera de la Sydney (Australia) din 18 noiembrie.
"Cu o poveste asa de vasta, nu-i de mirare ca i-au dat numele unui continent. Prea mult este uneori prea mult!", a titrat Los Angeles Times, adaugand ca pelicula este un "blockbuster postmodern filtrat prin sensibilitatea particulara a regizorului Baz Luhrmann".
New York Times a apreciat expresivitatea eroinei Nicole Kidman intr-un rol ridicol, adaugand ca filmul este o parodie de genuri, generand adesea spre kitsch. Aceeasi publicatie a adaugat ca Jackman da filmului vigoare, pe cand Kidman ii ofera spectacol.

Daily Telegraph a subliniat ca "pelicula prezinta lumii o serie de vechi clisee".
Au existat si aprecieri, caci unii au inscris deja filmul in cursa pentru Oscar, The Times i-a acordat patru stele din cinci, iar Variety a descris filmul ca o "calatorie somptuoasa cu multe hopuri".
Totusi, Nicole Kidman nu s-a  aratat ingrijorata, actrita de 41 de ani declarand ca in ceea ce o priveste filmul este deja un succes. "Rar ajungi sa faci un film la care ai visat de cand erai mica", a spus Kidman, pentru care acesta este primul rol jucat in tara sa natala.
Actorul Hugh Jackman este si el optimist: "Lumea este plina de multa incertitudine si cred ca acest film ofera multa speranta". "Intr-o lume in care exista foarte multa teama, sper ca puteti iesi din cinematografe dupa cateva ore si sa simtiti ca a fost o experienta frumoasa", a declarat si regizorul Baz Luhrmann.

Un film deschizator de "drumuri" turistice
Promotorii turismului au precizat de la inceput ca Australia este adevaratul star al filmului. Mai mult, directorul general Tourism Australia a declarat: "Am stiut ca acest urias film va crea un val de publicitate ce va aduce Australia in lumina reflectoarelor pe intreg globul". Productia a beneficiat de o documentare serioasa prin incursiuni adanci in istoria Australiei si s-au depus eforturi considerabile pentru  redarea cat mai exacta a romantismului epocii prin crearea unor costumatii potrivite. Totul a fost posibil cu ajutorul imaginilor de arhiva si al ziarelor din perioada 1930-1940.
Baz Luhrmann a creat o poveste din Australia in care istoria  este explorata la maximum, filmul incluzand si evenimente semnifictive, ca bombardamentul de la Darwin din 1942. Cotidianul australian Herald Sun a titrat: "O scrisoare de dragoste adresata peisajului australian si istoriei noastre".
Filmarile pentru "Australia" au durat mai multi ani si au costat 120 milioane de dolari.

Cele mai citite

Călin Georgescu, surpriza primului tur, a alergat sub radar

Creșterea spectaculoasă din sondaje din ultimele săptămâni a fost consolidată, în ciuda controverselor legate de campania sa pe rețelele sociale Călin Georgescu, unul dintre cei...

Referendumul din București: Peste 60% răspunsuri „Da” la toate cele trei întrebări

Rezultatele parțiale ale referendumului organizat duminică în Capitală arată o susținere majoritară pentru cele trei propuneri supuse votului. Conform datelor anunțate de Autoritatea Electorală Permanentă...

Călin Georgescu: Noul Hate pentru clasa politică sau meteoritul electoral care a lovit România?

Călin Georgescu nu este doar o surpriză a alegerilor, ci și o anomalie electorală care zguduie percepțiile tradiționale despre ce vrea să fie un...
Ultima oră
Pe aceeași temă