16.2 C
București
miercuri, 23 octombrie 2024
AcasăSportVedetele politice vor infrunta necunoscutii trimisi de partide

Vedetele politice vor infrunta necunoscutii trimisi de partide

Batalia electorala de la sibiu a scos in evidenta criza crunta de resurse umane cu care se confrunta partidele politice. Au fost trimisi sa candideze o serie de ilustri necunoscuti, a caror singura calitate este reprezentata de carnetul de partid. In aceste conditii, vedete precum Raluca Turcan, actualul deputat care si-a legat cariera politica de Theodor Stolojan, are sanse maxime sa castige alegerile in colegiul sau. si asta cu atat mai mult cu cat contracandidatii sai din Colegiul 2 pentru Camera Deputatilor sunt celebri doar pentru ca poarta numele unor personalitati.
De pilda, candidatul Eugen Barbu de la PSD, "tizul" scriitorului comunist Eugen Barbu. La fel, in Colegiul 4, candidatul PSD Ioan Cindrea este favorit detasat, mai ales ca este deputat in functie. El are o buna notorietate la nivel local, in conditiile in care a detinut mai multe posturi in administratie.

A fost subprefect, prefect, director al Directiei Muncii si secretar de stat in Ministerul Muncii si Protectiei Sociale in timpul guvernarii 2000-2004. Un alt candidat cu greutate este fostul prefect Mircea Silvestru Lup din timpul guvernarii PSD, care spera sa castige fara probleme competitia electorala. Un alt fost prefect care a intrat, practic, fara rival in competitia electorala este Ion Ariton de la PD-L. El a condus administratia judeteana in perioada 2005-2007, iar acum vrea sa castige lupta in Colegiul 1 pentru Senat.

Ovidiu Gant candideaza din nou pentru a fi deputatul FDGR
Politica sibiana este dominata de o puterica particularitate locala, reprezentata de puternicul sprijin acordat de populatie Forumului Democrat al Germanilor din Romania. Cea mai cunoscuta personalitate politica a germanilor ardeleni este primarul Sibiului, Klaus Iohannis, secondat de presedintele Consiliului Judetean Sibiu, Martin Bottesch. In prezent, comunitatea germana este reprezentata in Parlament de catre deputatul Ovidiu Gant, care activeaza in cadrul grupului independentilor care reprezinta minoritatile nationale, altele decat cea maghiara.

Raluca Turcan merge pe bicicleta
A devenit unul dintre cei mai cunoscuti tineri politicieni din Romania. A fost aleasa pe lista PNL, iar acum candideaza din partea PD-L.
S-a facut cunoscuta in Sibiu prin activitate parlamentara sustinuta, dese aparitii televizate, initierea unor activitati ce au sustinut proiectul "Sibiu, Capitala Europeana" si prin buna colaborare cu autoritatile locale pentru punerea in practica a ideilor sale.
In campanie a mers si cu bicicleta prin centrul orasului, a plantat pomi, s-a intalnit cu oameni de toate categoriile sociale.

Eugen Mitea
Fostul viceprimar al Sibiului a devenit principalul vector de imagine al liberarilor, dupa ce Raluca Turcan si Cornel stirbet au trecut la PLD si, apoi, la PD-L. A dovedit o buna capacitate manageriala insa este perceput mai mult ca o solutie de rezerva pentru colegii sai partid si nu ca un lider autentic.

Ioan Cindrea
Fostul secretar de stat din Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a fost la un pas de a deveni ministru in Guvernul condus de Adrian Nastase. Este cel mai important lider al social-democratilor sibieni. Desi are o buna reputatie ca specialist in administratie nu se bucura de o sustinere puternica din partea PSD Sibiu.

Mitea si stirbet lupta pe viata si pe moarte
Singurul colegiu in care candidatii se vor lupta pe viata si pe moarte este Colegiul 1 pentru Camera Deputatilor. Aici au intrat in lupta ex-presedintele PNL, Eugen Mitea si deputatul PD-L Cornel stirbet. Eugen Mitea a fost viceprimar al Sibiului si, apoi, a devenit director general al Transgaz, una dintre cele mai importante companii de stat din Transilvania. In fruntea Transgaz, Eugen Mitea l-a inlocuit pe democrat-liberalul Florin Muntean, care, in anul 2005, renuntase la mandatul de deputat pentru a conduce compania de stat. Transgaz are peste 4.000 de angajati, iar Mitea conteaza pe sprijinul electoral al subordonatilor sai. Actualul deputat PD-L Cornel stirbet a fost coleg de partid cu Eugen Mitea pana in decembrie 2006. Atunci, impreuna cu colega sa, Raluca Turcan, el s-a alaturat disidentilor condusi de Theodor Stolojan, au fondat PLD si, in cele din urma, au ajuns in PD-L.

 

Cornel stirbet a fost deputat PNL si in perioada 2000-2004. De asemenea, el a mai fost director al sucursalei sibiene a Loteriei Nationale. Ambii candidati mizeaza pe notorietatea mare pe care o au. Cornel stirbet pare sa fie intr-un avantaj usor datorita scorului traditional mai bun obtinut de PD in colegiul sau. Insa, cum este putin probabil ca va obtine jumatate plus unu din voturile alegatorilor, el ar putea pierde mandatul la redistribuire.

SENAT
Colegiul 1: Ana Pica UDMR; Nicolae Neagu PNL; Gheorghe Talau PRM; Ioan Stroie PSD; Ion Ariton PD-L
Colegiul 2: Bela Balazs UDMR; Laszlo Sajtos PNL; Dionisie Bucur PRM;
Viorel Arcas PSD; Adrian Piteiu PD-L
Colegiul 3: Ferenc Nagy; Minerva Boitan PNL; Constantin Lotrean PRM; Constantin Morar PSD Horatiu Cercel PD-L

CAMERA DEPUTATILOR
Colegiul 1: Kalman Kereseztes UDMR; Eugen Mitea PNL; Gabriel Fratila PRM; Florin Orlatan PSD; Cornel stirbet PD-L
Colegiul 2: Erno Ferencz UDMR; Virgil Popa PNL; Dragos Enescu PRM; Eugen Barbu PSD; Raluca Turcan PD-L
Colegiul 3: Izabella Peter UDMR; Stelian Petrescu PNL; Ioan Raica PRM; Ilie Lata PSD; Gheorghe Roman PD-L
Colegiul 4: Csaba Orosz UDMR; Mircea Opris PNL; Ioan Georgescu PRM; Ioan Cindrea PSD; Viorel Voinea PD-L
Colegiul 5: Karoly Mezei UDMR; Ilie Stoica PNL; Nicolae Enescu PRM; Silvestru Lup PSD; Ilie Nanu PD-L
Colegiul 6: Alpar Kramer UDMR; Mircea Cazan PNL; Vasile Radulescu PRM; Viorel soaita PSD; Constantin Trihenea PD-L

Cele mai citite

350 de persoane au participat la căutarea unui băiat de 13 ani care s-a rătăcit în pădure. A fost găsit la o distanță de...

O mobilizare impresionantă a avut loc în județul Mureș, la Sovata, pentru salvarea unui băiat de 13 ani, care s-a rătăcit în pădure în...

Numărul debitorilor cu credite ipotecare a scăzut semnificativ, în timp ce creditele de consum cresc

Numărul românilor cu credite ipotecare a scăzut cu 2.676 în august 2023, potrivit datelor publicate de Banca Națională a României (BNR). Astfel, numărul total...

Două tiruri încărcate cu piatră s-au ciocnit la Slătioara. Unul dintre ele a luat foc

Două TIR-uri încărcate cu piatră s-au ciocnit, în această dimineață, pe raza localității Slătioara din Vâlcea, iar cabina unuia dintre ele a luat foc....
Ultima oră
Pe aceeași temă